Site icon Nedir ve Nasıl

Mide Nedir? Mide Ağrısının Nedenleri?

Mide Nedir

Mide Nedir? Mide, büyük miktarda yiyeceğin geçici olarak depolandığı bir organ. Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır Midenin 3 ana bölümü vardır Fundus, Korpus gövde ve Antrum midenin, son bölümü Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Mide içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırır Kimus.Sonuçta krem kıvamında yarı sıvı bir materyel meydana gelir. Meydana gelen karışım ince barsaklar tarafından emilecek seviyeye geldiyse, azar azar miktarlarda, pilor kanalını geçerek 12 parmak barsağına Duodenum geçer. Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır.

Mide Nedir? Mide Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Mide ağrısının belirtileri arasında midede ekşime ve yanma, mide bulantısı, gaz sıkışması, ağız kokusu, iştah kaybı, öksürük ve hıçkırık gibi belirtiler yer alır. Kabızlık ve ishal gibi sorunlara da sebep olan mide ağrısının görüldüğü durumlarda, bağırsaklardaki hareketlenme sonrasında, ağrı kendiliğinden azalabilir. Midenin tamamında veya bir kısmında görülebilen keskin ve şiddetli ağrıların tedavisinde evde yapılan uygulamalar yetersiz kalıyorsa muhakkak bu konuda bir uzmana başvurulması gerekir.

Mide Nedir? Mide Ağrısının Nedenleri?

Hafif belirtilerin görüldüğü mide ağrılarının ardında, basit bir hazımsızlık sorunundan oldukça ciddi bir ülser sorununa kadar birçok farklı neden yatıyor olabilir. Mide ağrısının dışında farklı sorunlar da yaşıyorsanız veya oldukça şiddetli bir ağrınız varsa bu konuda bir doktora başvurmanız gerekir.

Mide Nedir? Mide Ağrısının Nedenleri Arasında

Mide ağrıları, hafif ve kolaylıkla atlatılabilecek durumlardan kaynaklanabileceği gibi, ağrının nedeninin altında oldukça kritik sebepler de yatıyor olabilir. Yaşam kalitenizi düşürerek zorlu tedavi süreçlerinden geçmenize sebep olabilecek bu nedenleri en aza indirmek veya tamamen yok etmek için çeşitli önlemler alabilirsiniz. Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzında atılacak adımlar ve düzenli doktor kontrolleri sayesinde midenizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunabilirsiniz. Bitkisel ağırlıklı çözümlere yönelerek midenizi rahatlatabilir ve sindirim sürecinin rahat bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Tedavi İçin İzlenebilecek Yollar

Karın boşluğunun sol üst bölümünde yer alan ve sindirim sisteminin en önemli organı olan mide vücuda alınan besinlerin enzim ve asitlerle parçalanmasında görev alır. Vücutta oldukça önemli bir göreve sahip olan midede çeşitli şiddette ve türde ağrılar görülebilir. Ağrı süresi, ağrının sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. Midedeki ağrı hafifse, tedavide evde uygulanan doğal yöntemlere başvurulabilir. Ancak, ağrı şiddetli ve sürekliyse ya da bilmediğiniz bir yönteme başvurmak istemiyorsanız, bu konuda bir doktora danışmanız daha doğru sonuçlar verecektir.

Mide Ağrısında Doğal Tedavi Yöntemleri

Günlük hayattaki tüm işlerinizi etkileyebilen mide ağrısı, yaşam kalitenizi düşürerek işlerinize odaklanmanıza engel olur. Ağrı ile ilgili bilinmeyen durumlar veya şiddetli belirtiler gözlemlenmiyor ise evde uygulayabileceğiniz aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Bol Su Tüketmek:

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi ve midedeki sindirimin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için bol su tüketimi büyük bir önem taşır. Susuz kalan vücutta sindirim süreci zorlaşır ve bu durum da midede ağrıya sebep olabilir. Bu nedenle, gün içerisinde ortalama olarak 1.5-2 litre su tüketmeniz gerekir.

Yoğurt:

Faydalı bakteriler ve yüksek oradan probiyotik içermesi sebebiyle, yoğurt tüketmek midenizi rahatlatabilir. Yoğurt tüketimi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve enfeksiyonların önlenmesinde etkili bir role sahiptir.

Papatya Çayı:

Midedeki kasların gevşemesine yardımcı olan papatya çayı, spazm gibi mide rahatsızlıklarının önüne geçilmesinde etkin rol oynar. Ağrıların hafiflemesini ve midenin rahatlamasını sağlar.

Zencefil:

Mide problemleri ve hazımsızlık için sıklıkla kullanılan zencefil, midede hazımsızlık yaratabilecek olan besinlerin hızlı bir şekilde sindirilmesine olanak tanır. Dolayısıyla, zencefil tüketmek hem sindirimi hızlandırır hem de mide bulantısı ve ishal gibi midede ağrıya sebep olabilecek rahatsızlıkları azaltır. Aynı zamanda, içerisinde yer alan gingerol ve shogaol adı verilen kimyasallar sayesinde besinlerin parçalanmasına katkıda bulunur.

Karanfil:

Karanfilin içerisinde, midenin çalışmasını kolaylaştıran ve sindirim salgılarının artmasına ve midede oluşmuş gazın azaltılmasını sağlayan faydalı maddeler yer alır. Karanfilin mide bulantısı ve kusmayı azaltıcı etkisi de vardır. Bu sayede, karanfili hem mide ağrısı hem de diğer mide sorunları için kullanabilirsiniz. Toz veya çekilmiş karanfili su ve bal ile karıştırarak içebilir veya suda kaynatarak çay gibi de tüketebilirsiniz.

Nane:

Mide ağrısı, kabızlık ve ishale neden olan IBS (irritabl bağırsak sendromu) kaynaklı ağrılarda, nane tüketimi ile ağrının şiddeti azaltılabilir. Nane tüketimi, bağırsakların rahatlaması ve mide ağrısının azalmasına yardımcı olabilir.

Alkol ve Sigara Tüketiminden Kaçınmak:

Vücutta pek çok farklı soruna sebep olan sigara ve alkolün içerisinde mideye ağır gelebilecek zararlı maddeler bulunur. Alkolü sindirmek zor olduğundan, alkol tüketimi, sindirimde bazı sorunlara ve mide ağrısına yol açabilir. Mide ağrılarınızı en aza indirmek için veya mide ağrınız geçene kadar sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durmanız en iyisi olacaktır.

Isı Uygulaması:

Gerilmiş olan kasları gevşeterek midenin etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olan ve hazmı kolaylaştıran ısı uygulaması sayesinde mide ağrınıza çözüm bulabilirsiniz. ısıtılmış bir su torbası uygulaması ile ağrıları hafifletebilirsiniz.

Bazı durumlarda, mide ağrısının sebebi, evde uygulanan doğal yöntemlerle geçmeyecek kadar ciddi olabilir. Şiddetli bir mide ağrısının görüldüğü bu gibi durumlarda, muayene için tıbbi destek almak en iyisi olacaktır. Ancak, yukarıda da belirtildiği gibi, ağrının ilk aşamada azaltılması ve midenin çalışmasında yardımcı olması için evde uygulanan doğal çözümlere başvurulabilir.

Şiddetli Ağrılar için Klinik Çözümler

Mide ağrısının başladığı ilk günden itibaren, ağrının şiddeti ve bireyde yarattığı olumsuzluklar detaylı bir şekilde gözlemlenmelidir. Ağrının şiddetli ve tehlikeli olduğu durumlarda doktora başvurulması gerekir. Aile öyküsünde ilişkili olabilecek rahatsızlıkların incelenmesi, kan tahlili, endoskopi, radyolojik incelemeler, ultrason, bilgisayarlı tomografi gibi fiziksel muayene yöntemlerine başvurulması gerekebilir. Muayene sonuçlarına uygun olarak belirli bir tedavi yönteminin izlenmesine karar verilir. Mide ağrısı tedavilerinde genel olarak reçeteli ilaç kullanımı ve kişiye uygun diyet programı yapılması gibi yöntemlerden yararlanılır. Daha ağır vakalarda cerrahi müdahaleler yapılabilir, kanser tanısının konduğu durumlarda ise uygun kanser tedavisine başlanır. Gebelik süresi boyunca meydana gelebilecek olan mide ağrılarında, ağrı kaynağı gebelikle ilgili olabileceği için hemen doktora başvurmanız önerilir.

Mide Ağrısından Korunmanın Yolları

Sindirim sistemi kaynaklı olabilecek mide rahatsızlıklarından korunmanın birçok farklı yolu bulunur. Yediğiniz yiyecek ve içeceklere dikkat etmek, sindirimi zor olan gıdalardan uzak durmak ve öğünlerinizi doğru bir şekilde planlamak bu konuda oldukça büyük bir önem taşır. Ayrıca, düzenli egzersiz ve spor yapmak da mide ağrısından korunmanın bir diğer yoludur. Ağır ilaç kullanımlarının da sebep olabileceği ağrıların ortadan kaldırılması için doktorunuza danışarak ilaç kullanımında değişiklik talep edebilirsiniz.

Ağrı, zaman içerisinde kendi kendine geçebileceği gibi, sebebine bağlı olarak daha ciddi sorunlara sebep olabilir. Midede meydana gelebilecek çeşitli sorunlardan kaçınmak için vücudunuza iyi bakmanız ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemeniz bu konuda etkili bir rol oynar. Dengeli beslenerek ve sporu hayatınıza dahil ederek vücutta oluşabilecek birçok rahatsızlığı engelleyebilirsiniz. Farklı nedenlere de sahip olabilen ağrılar konusunda ise yapılması gereken ise belirtilere bağlı uygun yöntemi bulmak olacaktır. Örneğin; safra taşı, böbrek taşı veya apandisit ile ilgili sıkıntılardan şüphelendiğiniz durumlarda direkt olarak bir doktora başvurmanız gerekir.Kaynak: Mide Nedir

Exit mobile version