Mide Kanaması Nedir? Mide kanamasının en sık rastlanan sebebi mide ülserine bağlı oluşan kanamalardır. Görülme oranı %40 olan bu kanamalar oldukça önemlidir. Ani ve çok miktarda kan kaybına neden olabilen mide kanaması ile ilgili hastanın kendisinin veya yakınlarının görebileceği başlıca altı neden sayılabilir. Bunlar; baş dönmesi, halsizlik, ayakta zor durma, göz kararması, bayılma ve şoktur. Sayılan bu belirtiler dışında, her hastada kanama miktarı farklıdır ve kanamanın hızı da mevcut diğer hastalıklarına göre de değişkenlik gösterir. Mide kanaması, belirtilen sebeplerle birlikte hastanın taze kan kusması, kahve telvesi kıvamında kusması, dışkısının siyah olması ve yumuşaması şikayetlerle de kendisini göstermektedir.
Mide Kanaması Tanısı Nedir?
Gelişmekte olan mide kanaması kendini bazı belirtilerle kişiye ya da yakınlarına göstermektedir. Mide kanaması ile ilgili tanı, hastanın kendisi ve yakınlarından alınan bilgiler sayesinde ve detaylı bir muayene sonrasında konur. Kesin tanı ise hasta kendisini iyi hissettiği zaman gastrodudenoskopi ile konmakta, ayrıca laboratuar testleri de uygulanmaktadır.
Mide Kanamasını Durdurmak İçin Yapılması Gerekenler
Kişi mide kanaması şüphesi duyduğunda hekime müracaat etmeli ve hayati fonksiyonları hekim tarafından kontrol edilmelidir. Hastanın genel durumu kötüyse, örneğin nabzı yüksek, tansiyonu düşük veya şuurunda bozukluk fark edilirse acilen damar yolu açılmalıdır. Serum takılır ve kan nakli gerçekleştirilir. Mide kanaması belirtileri kesinleştiğinde hastanın genel durumu toparlanarak damar yoluyla asit baskılayıcı ilaçlar verilmelidir. Hastanın genel hali çok vahim değilse normal tetkikleri yapılmalı, oluşabilecek duruma göre müdahaleler planlanmalıdır. Hastanın hayati fonksiyonları iyileştiğinde de kanama nedeninin belirlenebilmesi için gastrodudenoskopi yapılır. Bu sayede kanamanın sebebi netleştirilmekte ve kanamaya ensodkopik tekniklerle müdahale edilerek tedavi edilmektedir. Bu tür müdahalelerle kanaması durdurulamayan hastalara cerrahi uygulamalar da yapılabilmektedir.
Mide Kanamasını Tetikleyen Etkenler
- Kan sulandırıcı ilaçlar, kortizon, romatizmal ilaçlar ve aspirin gibi ilaçların kullanılması,
- Düzensiz beslenmeyle birlikte mide asidini arttıran besinlerin tüketilmesi,
- Sigara ve alkol tüketimi,
- Stres,
- Yanık veya ağır travmalar,
- Yaşın çok ilerlemiş olması.
Mide Kanaması Sırasında Yasak Olan Şeyler
Hastalık mide ağrısıyla da kendisini gösterdiğinden ağrıyı azaltmak adına ağrı kesici ilaçlar alınmamalıdır. Mideyi daha çok tahrip edebileceğinden yemek yenmemesi ve süt içilmemesi gerekmektedir. Hayati fonksiyonlarda kötüye gidiş varsa ( bayılma, baş dönmesi ya da halsizlik) hemen en yakın sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır. Bununla birlikte dışkı rengi koyulaştıysa ve kahve telvesi şeklinde kusma olduysa hemen hastaneye gidilmesinde yarar vardır.
Mide Kanaması Tekrar Eder Mi?
Tedavisi tamamlanmış bir mide kanaması yeniden olabilir. Mide kanamasına sebep olan faktör yok edilmediği müddetçe tekrardan yaşanma ihtimali her zaman vardır. Bu sebepler helicopter pylori veya sizroza bağlı olarak özofagus varisleri olabilmektedir. Mide kanaması tedavisi yapılan hasta sonrasında yoğun şekilde ağrı kesici ilaçlara devam ederse de yeniden mide kanaması olabilmektedir.
Mide Kanaması Tedaivisnden Sonra Dikkat Edilecekler
Tedavisi yapılan hasta sağlıklı gıdalarla düzenli şekilde beslenmelidir. Baharatlı gıdalardan, gazlı ve kafeinli içeceklerden mutlaka uzak durmalıdır. Ağrı kesici ilaç kullanımını çok azaltmalı mümkünse hiç kullanmamalıdır. Stresli bir hayatı varsa elinden geldiğince bunu düzeltmeye çalışmalıdır.