Metabolizma Hızlandırma
Zayıflamakta güçlük çekiyorsanız, metabolizmanız yavaş çalışıyor olabilir. Metabolizmamızı genetik yapımız, yaşam tarzımız, egzersizler bazı ilaçlar ve hormonlar etkiler. Peki metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalıyız.
Metabolizma kilo vermeye çalışanların sıklıkla karşılaştığı bir sözcüktür. Anlamıda alınan besinlerin enerjiye hareket ve ısı dönüştürülmesi işlemi. Metabolizma kaslarınızda ve organlarınızda gerçekleşiyor. Kalori yakmak dediğimiz şeyde bunun bir sonucu.
Bazal metabolizma ise kalp atışı, nefes alma gibi vücudun temel işlevlerini yerine getirmesi için harcanması gereken kalori miktarını temsil ediyor. Yani dinlenirken yada uykudayken vücudunuzun ne hızda çalıştığını gösteriyor. Bazal metabolizma günlük olarak harcadığınız kalorilerin %75′inden sorumludur. Metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün. Aşağıda bunu nasıl yapacağınızı ifade edeceğim. Bunları hayatınıza ne kadar uygulayabilirseniz metabolizmanızda o kadar hızlanacak demektir.
Her zaman kahvaltı edin. Kahvaltı etmediğinizde vücudunuza açlık çektiğinize dair mesaj gönderilir. Çünkü geceden beri bir şey yemediğiniz için 10 saatten fazlaca bir süre bir şey yememiş olursunuz. Böylece metabolizmanız vücudunuzu korumak adına yavaşlar. Besinler özelliklede karmaşık karbonhidratlar metabolizmanızı ateşler.
Geç saatte yemeyin. Araştırmalar kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verebileceğinizi gösteriyor. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte mümkünse yatmaya gitmeden en az 4 saat önce yemeye bakın. Gereksindiğiniz kaloriden az yememeye çalışın. Aldığınız kalori miktarı gereksinmenizin altına düştüğünde bu genellikle bazal metabolizmanızı desteklemeye yetmez. Buda metabolizmanızı yavaşlatır.
Ara öğünleri de beslenme programınıza dahil edin. Meyve, sebze ve tahıl gibi karmaşık karbonhidrat grubunda yer alan besinler metabolizmanızı hızlandırır. Ayrıca ara öğün yerseniz fazla acıkmayacağınız için ana öğünlerinizde küçülmüş olur. Unutmayın ne kadar aç olursanız yedikleriniz ve miktarları üzerindeki kontrolünüzde o kadar azalmış olur.
Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet yada aerobik gibi aerobik bir egzersizi günlük olarak yapmaya çalışın. Ama mutlaka düzenli olarak yapmalısınız. Düzenli olarak yaptığınız aerobik egzersize ek olarak öğlen yada akşamları 10-15 dakikalık hızlı bir yürüyüşde yapın. Bu metabolizma hızınızı daha’da artırır. Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması yaparak, kaslarınızı çalıştırın.
Aerobik egzersizler yağ yakar. Ağırlık çalışması ise vücudunuzun sıkılaşarak şekillenmesini sağlarken metabolizma hızınıda artırır. Aktif olmanın yollarını arayın. Arabanızı daha uzağa park etmek, asansörü kullanmak, evi toplarken, bir sürü eşyayı bir seferde değilde birkaç seferde taşımak gibi basit ama etkili yollar bulabilirsiniz.
Günde en az 2 litre su için. Çünkü metabolizmanız düzgün çalışmak için bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Yanınızda bir şişe su taşıyın ve gün içerisinde bolca su için.