Menopoz ve Beslenme
Menopoz, kadın hayatının yumurtlama fonksiyonlarının sonlandıktan sonraki doğal bir aşamasıdır ve yaşamlarının üçte biri bu dönemde geçer. Bugün olumsuz etkileri önlenmeye ve tedavi edilmeye çalışılan bir hastalık gibi kabul edilmektedir.Menopozdaki temel değişiklik kadınlık hormonu olan östrojenin yumurtlamanın durması sonucu azalmasıdır.Böylece kadında ateş basma,terleme,çarpıntı, uykusuzluk,ruhsal sarsıntı, sinirlilik en başta görülen belirtiler arasındadır.Menopozda östrojen düzeyinde azalma ile kadınların kemiklerinden kalsiyum kaybı ile kemik kaybı hızlanır.Bu nedenle kalsiyum gereksinmesinde artış gözlenir. Kalsiyum pek çok hücresel fonksiyonun yanı sıra kemik yapımında kullanılan temel eleman olup eksikliği kadınlarda osteoporoza neden olur..Buna bağlı olarak sessiz omurga kırıklarıyla bel ağrıları,boyda kısalma ve kamburluk ortaya çıkar
Menopoz öncesi günlük 1000 mg kalsiyum gereksinimi bu dönemde 1500 mg kadar oluyor. Bu da gösteriyor ki, beslenme biçiminizi düzenlerken kalsiyum içeren kaynaklara ayrıca özen göstermeniz çok önemli.
En iyi kaynak peynir, yoğurt gibi süt ürünleri. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kurutulmuş meyveler, susam, fındık, pekmez gibi ürünlerse iyi kaynaklar arasında yer alıyor. Limon, portakal, çilek, yumurta ise orta derecede kalsiyum kaynağı.
Besinlerin 100 gramı esas alınarak birkaç örnek verelim
Yağlı inek sütü 119 mg,
koyun sütü 193 mg,
yoğurt 120 mg,
yağlı beyazpeynir 162 mg,
kaşarpeyniri 700 mg,
kurufasülye 145 mg,
roka ve maydanoz 200 mg,
asma yaprağı 400mg,
portakal, mandalina 40 mg,
limon 26 mg,
çilek 21 mg,
bulgur 36 mg,
makarna 27 mg,
dana, koyun ve tavuk 11 mg
pekmez 400 mg,
fındık 200 mg oranında kalsiyum içeriyor.
Menopoz süresince vücuttan demir kaybı azaldığı için demir gereksinmesinde azalma görülmektedir.Böylece demir yetersizliği riski de azalır.
Menopozda östrojen düzeyinin azalması ile kalp hastalığı riski artar ve yüksek kan basıncı görülür, kalp-damar sistemi hastalıklarında %60’a varan artışlar görülmektedir.
Vücut Ağırlığında Artış Oluşur
Menapoz döneminde vücutta olusan hormon düzeylerindeki değişme ile metabolik hız veya vücudun kullandığı enerji hızı genelde azalır ve kullanilan ilaçlardan dolayi kilo verme islemi zorlasir. Menapoz döneminde kilo verme hizi neredeyse yari yariya kadar düser .Bazı kadınlar daha önce hiç kilo sorunu olmasa bile kilo alırlar.Buna yaşın ilerlemesi ile daha sedanter bir yaşam sürmenin etkisi de eklenirse kilo kişi için büyük bir sorun oluşturur.Menopozun ardından yaşanan şişmanlık sorunu birçok sağlık sorunu için risk faktörüdür.
Bu nedenle sağlığınızı korumak için aşağıdaki maddeleri hayatınızda uygulamaya geçirin Günde 3 ana 3 ara öğün tüketmeye çalışın. Su tüketiminizi artırın,günde 2.5-3 lt su içmeye çalışın. Toplam yağ, doymuş yağ ve kolesterol içeriği düşük bir diyet tüketin. Kolesterol sorununuzu ve sıcak basması sorununuzu önlemek için hergün aşağıdaki yöntemi uygulayın. 1 su bardağı suya bir adet kabuğu kırılmış tam ceviz konulur.1 gece suda bekletilir. Ertesi sabah aç karnına önce ceviz yenilir üzerine suyu içilir.
Posa miktarınızı artırın,bol sebze,günde maksimum 4 porsiyon meyva,kepekli ürünler yüketmeye çalışın. Fiziksel olarak aktif olun ( veya başlayın) Ağırlığınız ideal ise koruyun, değil ise bir diyetisyenden yardım alın.Tuz ve sodyumu azaltın. Soya ürünlerinde bulunan fitoöstrojenler , yumurtalıklar tarafından salınan östrojenin azalmış etkisini telafi ederek menapoz belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilirler
Menopoza girdiğinizde, hormon replasman tedavisi için doktorunuza başvurun. Günlük yaşaminizda streslerinizi kontrol edin. Sigarayı bırakın. Kolesterol düzeylerini ve kan basıncını yükseltebileceğinden dolayı alkol kullanmaktan kaçının. Vücut ağırlığınızı korumak için besin seçiminizi ve yaşam şeklinizi düzenleyin.Vücut ağırlığınızın düzenlenmesi için bir diyetisyene başvurun.