Mahrem Nedir? Mahremiyet, Arapça haram kelimesinden gelir ve haram olma hali demektir Herhangi bir şey yasaklanmışsa onu yapmak haramdır. Bu haram olan şey için mahrem veya muharrem kelimesi de kullanılır. Yasaklılık haline ise mahremiyet denir. Bir anlamda dokunulmazlık da diyebiliriz.
Mahrem Nedir? Mahrem Ne Demek?
Bir örnek üzerinden anlatmak gerekirse, şarap içmek haramdır. Şarabın kendisi ise haram kılınmış madde anlamında mahrem, veya muharremdir. Şarap ile insan arasındaki haramlık halinden söz edilecek olursa mahremiyet kelimesi kullanılır.
Haram, mahrem ve mahremiyet kelimeleri, dini hükümlerle ilgili olarak yasak olan her şey için kullanılmıştır. Fakat mahrem ve mahremiyet kelimeleri, özellikle Aile Hukuku sahasında daha özel bir kullanım kazanmışlardır. Mahrem kelimesi, neredeyse sadece evlenmeleri ebediyen haram olan yakın akrabalar için kullanılır olmuştur. Bu yakın akrabalar arasındaki ebedi evlilik yasağına da mahremiyet ismi verilmiştir. Namahrem ise ebedi evlilik yasağı bulunmayan kadınlar ve erkekler için kullanılmıştır.
Mahremiyet kelimesi insan vücudu için, konu olması açısından kullanıldığında, cinsel dokunulmazlık anlamına gelir. Bu durumda mahremiyet, insan vücudundan bakılması, dokunulması ve hakkında konuşulması haram olan bölgeleriyle ilgili dokunulmazlık halidir.
Türkçemizde mahremiyet kelimesi bu anlamda kullanılmakla birlikte, bu anlamdan hareketle kişinin özel alanı, gizlilik gibi anlamlarda da kullanılmaktadır.
Mahrem Ne Demek?
Mahrem sözcüğünün TDK’ya göre üç farklı anlamı bulunmaktadır. Birinci anlam; yakın akraba olması nedeniyle nikâh düşmeyen kişi. İkinci anlam; başkalarının duymaması, öğrenmemesi gereken, gizli olan şey. Üçüncü anlam olarak ise sırdaş demektir.
Mahrem Kelimesinin Kökeni Nedir?
Arapça ḥrm kökünden gelen maḥram “yasak, tabu, kutsal, özel alana veya hareme ait olan” sözcüğünden alıntıdır.