Site icon Nedir ve Nasıl

Lütfi Kırdar Hayatı? Lütfi Kırdar Kimdir?

Lütfi Kırdar Hayatı

Lütfi Kırdar Hayatı? 1887’de Kerkükte dünyaya gelen Kırdar, ilk ve orta öğrenimini Kerkükte, lise öğrenimini de Bağdatta tamamladı. Daha sonra, 1908 yılında istanbul Tıp Fakültesine girdi fakat Balkan Savaşı çıkınca öğrenimini yarıda bırakıp savaşa katıldı. Savaş bittikten sonra tekrar Tıp Fakültesine dönen Kırdar, buradan 1913 yılında mezun oldu.

Lütfi Kırdar Hayatı

Mezuniyetinin ardından Necef ve Musulda doktorluk yaptı. istiklal Savaşı sırasında Kızılay Sağlık ve Sıhhi imdat Ekibi Başkanı olarak bulundu. Hayatının neredeyse on yılı sıcak savaşın yaşandığı bölgelerde geçen Kırdar, Kurtuluş Savaşının başarıya ulaşmasından sonra izmir Sağlık Müdürü oldu.

Yunanistan ve Türkiye arasında yaklaşık 1.5 milyon insanın yer değiştirdiği bu dönemde, izmir önemli bir liman olarak yoksul, çaresiz ve hasta insanlara kalıcı ya da geçici olarak ev sahipliği yapmıştı. Savaşın bitmesine rağmen binlerce insan salgın hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyordu. Kırdar, gecesini gündüzüne katarak bu salgın hastalıklara karşı büyük mücadeleler gösterdi ve daha fazla insan ölmeden salgın hastalıkların giderilmesinde başarılı oldu.

Buradaki başarılarından ötürü Manisa Valiliğine atandı. Bu görevi sırasında sadece doktorlukta değil şehircilikte de oldukça yetenek sahibi olduğunu ispatlayan Kırdar, 8 Aralık 1938de istanbul Vali ve Belediye Başkanlığına atandı.

Dr. Kırdar, ilk olarak istanbulun su ve elektrik işlerine el attı ve çok kısa bir zaman içinde Terkos suyunu kişi başına 48 litreden 184 litreye yükseltti. Anadolu yakasındaki su tesislerini de genişleterek Elmalı Bendine verilen 7300 metreküp suyu 10 bin 500 metreküpe çıkardı. Temizlik işlerinin ödeneğini 460 bin liradan 2.5 milyon liraya yükseltti. Bu arada imar işlerine de el atan Kırdar, yeni yollar yapmaya koyuldu. Taksim Meydanının düzenlenmesi de Kırdar döneminde yapıldı.

Meydanın Şişli tarafında bulunan Taksim Kışlasını yıktırarak Halaskargazi Bulvarını Taksime bağladı. O dönemde stadyum olarak kullanılan ve istanbulun en zarif tarihi eserlerinden biri olan Taksim Kışlasının yıkılmasının hata olduğunu yıllar sonra kabul etti. Buradaki stadyumu kaldırdı, ardından da Dolmabahçe Stadyumunu yaptırdı. Eminönündeki Yeni Cami ve Mısırçarşısının çevresinin düzenlenmesini sağladı.

Daha sonra Kırdar, Yıldız Parkını ve Emirgan Korusunu halka açtı ve içindeki köşkleri restore ettirdi. Bu arada eşsiz güzellikte bir kumsala sahip olan Floryanın turistik bir belde olması için gereken yatırımı yaptı. Açtığı bu tesisler sayesinde belediyenin gelirleri kat kat arttı ve bu sayede belediye, şehrin en uzak beldelerinde yaşayan insanların kentle ulaşım bağlantısını sağladı. Açık Hava Tiyatrosunu istanbulluların hizmetine de sunan Lütfi Kırdar modern kent insanının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kalitede konut yapımına da önem verdi.

Leventteki iki katlı, bahçe nizamlı, geniş sokaklı ve sağlam altyapılı konutlar onun döneminde inşa edildi ve halka taksitle satıldı. Şişlide Atatürk, Aşiyanda Tevfik Fikret ile Fatihte Belediye Müzesini kurdu. Şimdi isminin verildiği Spor Sergi Sarayını ve Tepebaşı Tiyatrosuna ilaveten yeni şehir tiyatroları yaptırdı. Lütfi Kırdarın en önemli özelliği zorunlu olmadığı halde şeffaf olmasıydı. Her ay, basın mensuplarını belediye binasında toplayarak aylık icraatlerini anlatır, hesaplarını açıklar, yaptığı işlerin niteliği ve estetik kalitesi konusunda gazetecilerin görüş ve önerilerini alırdı.

Kırdar 1949 Yılında

Görevinden ayrılarak Stockholm Büyükelçiliğine atanan Kırdar, aynı yılın aralık ayında yapılan ara seçimlerde CHPden Manisa Milletvekili olarak Meclise girdi 1949-1950. 1954 ve 1957 seçimlerinde DP listesinden istanbul Milletvekili oldu. Son Menderes hükümetinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı 1957-1960 olarak görev yaparken, 27 Mayısta tutuklandı. Yargılandığı Yassıadada 17 Şubat 1961 de geçirdiği bir kalp krizi sonucu yaşama veda etti.

Exit mobile version