Site icon Nedir ve Nasıl

Limon Kolonyası Nasıl Yapılır

Limon Kolonyası Nasıl Yapılır

Araç ve Gereçler Mililitrelik cam beher, etilalkol, su, limon suyu veya limon esansı, cam fanus, kolonya için kap.Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.Tüm zamanların en yaygın kullanılan tuvalet malzemesi olarak da bilinen.kolonya, ilk kez 1709 yılında İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından Köln’de üretilmiştir. İçerdiği alkol oranı genellikle derece ile belirtilir (örneğin 70 derece, 80 derece gibi).Cilde sürüldükten sonra içerisinde bulunan alkolün hızla buharlaşması ve bu sırada buharlaşan alkol moleküllerinin çevrelerinden ısı çekmesi nedeniyle kullanan kişiye bir serinlik verir ve genelde ferahlamak için kullanılır. Bunun dışında keskin kokusu sebebi ile ayıltıcı özelliği vardır.

Kolonya Nasıl Yapılır ve Maddelerin Bileşim Oranları Nedir

Kolonya dediğimiz madde bir çeşit Alkol çözeltisinden başka bir şey değildir. Kolonya üretmek için en kullanışlı alkol(c2h5oh) etil alkoldür. Metil alkol zararlıdır ve kullanılmaz. Farklı kokularla kolonya elde etmek için bu çözeltiye çeşitli esanslar katılır. Kolonya içindeki alkol miktarı o kolonyanın derecesini verir. Örneğin 80 derecelik bir Litre Limon kolonyası elde etmek için;883 ml. Etil alkole, 15ml limon esansına ver 152ml damıtılmış suya ihtiyacımız vardır. Önce limon esansını etil alkolde çözeriz. Sonra çözeltiye damıtılmış su(saf su) ekleyerek çözeltiyi bir litreye tamamlarız. Oluşturduğumuz çözeltiyi özel bir bezde süzeriz ve kolonyamız artık kullanılmaya hazırdır.

Yapılışı Araç ve Gereçler

Mililitrelik Cam beher, etilalkol, Su, limon suyu veya limon esansı, cam fanus, kolonya için kap.

Kolanya Yapılışı

50 mililitre etilalkolu ölçüp cam fanusa dökelim. 10 mililitre suyu da ilave ettikten sonra fanusu hafifçe çalkalayalım. 5 veya 10 mililitre limon esansını da karışıma ilave edince karışımın rengi hafifçe sarımsı olacaktır. Karışımımızı çalkalayalım ve kolonya için ayırdığımız kaba boşaltalım. Limon kolonyamız artık hazırdır, sevdiklerimize rahatça ikram edebiliriz.

Sonuçlar

A. Görüldüğü gibi etilalkol, su ve limon esansı birlikte reaksiyona girdi.

B. Bazı insanların kolonyayı gözlerine sürdükten sonra kör oldukları görülmüştür. Acaba bizde bu şekilde imal edilmiş bir kolonyayı süründüğümüz zaman kör olabilir miyiz? Sorumuzun cevabı hayırdır, çünkü kör olan kişiler genelde seyyar satıcılardan taklit marka veya markasız kolonya almaktadırlar. Bu tür kolonyalar imal edilirken etil alkol yerine kuvvetli Asit içeren Tuz ruhu veya çamaşır suyu koymaktadır. (İmalatı daha ucuz olduğu için) Bunun sonucu insanlar kör olabilmektedirler.

C. Kolonyayı süründükten kısa bir süre sonra yüzümüzde serinlik hissediriz, çünkü kolonya içindeki etilalkol çabuk uçucudur ve yüzümüzden buharlaşırken vücut ısımızı da alır. Bunun sonucunda serinlik hissederiz

Exit mobile version