Lazer Yazıcılar Nedir
Lazer Yazıcılar? Lazer Yazıcılar Nedir? Lazer Yazıcılar Ne Demek? Lazer Yazıcılar Nedir Kısaca? Lazer Yazıcılar Ne Demektir?
Lazer Yazıcılar, özellikleri, işlevleri, avantajları ve dezavantajları lazer, yazıcıların özellikleri ve avantajları nelerdir hangi amaçla kullanılırlar? satın alırken nelere dikkat etmek gerekir tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için okumaya devam edin
mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha önce ayrıntılı olarak bahsettik. ancak kullanabileceğiniz tek yazıcı tipinin mürekkep püskürtmeli yazıcı olmadığını da bilmelisiniz. lazer yazıcılar, özellikle hızları ile pek çok durumda iyi bir seçim olabilirler. üstelik baskı maliyetleri de, diğer yazıcı türlerine oranla son derece düşüktür. kullanacağınız tek bir toner toz mürekkebi barındıran ünite ile binlerce sayfa basabilirsiniz.
lazer yazıcıların fiyatları, mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha yüksektir. ancak bu durum gözünüzü korkutmamalı. aralarındaki fiyat farkı, yukarıda bahsettiğimiz sayfa maliyetleri sayesinde avantaj haline dönüşecektir.
ilk Sayfanın Baskısı
yazıcının mekanizması, toner içerisinde bulunan toz mürekkebi kağıt üzerine aktarır. daha sonra toz mürekkep, yayılan enerji yardımıyla sabitlenir. enerjinin yayılabilmesi için ısı gereklidir. bu den yazma komutu verildiği an, yazıcı da ısınmaya başlar.
ısınma süreci biraz uzun sürebileceğinden, ilk sayfanın baskısı da normalden fazla bir süre gerektirecektir. geri kalan sayfalarda ise, yazıcı ısınmış olduğundan herhangi bir beklemeye gerek kalmaz. işte bu yüzden lazer yazıcı satın alırken sorulması gereken ilk soru, birinci sayfanın baskı hızı olmalıdır.
hafızaya alınmış olan sayfanın kağıda aktarılma hızı özel bir işlemciye bağlıdır. eğer baskı sırasında işlem dışarıdan durdurulursa, işlemci de enerji tasarrufu sağlamak için durur. bu durumda yazıcı soğumaya başlayacaktır. yeni bir baskı için tekrar yazıcının ısınması gerekir. ama bu süre, çoğu zaman birkaç saniye ile sınırlı kalacaktır.
lazer yazıcıların pek çok farklı modeli olsa da, baskı çözünülürlüğü dikey ve yatay olarak 600 – 1200 dpi arasındadır. ancak dilerseniz, daha kaliteli baskılar sunabilen özel modelleri de tercih edebilirsiniz.
Satın Alırken Bilmeniz Gerekenler
lazer yazıcı satın alırken hangi özelliklere dikkat etmek gerekir? öncelikle kullanma amacınızı göz önünde bulundurmanızda yarar var. ofis veya ev kullanımı için tüketim malzemelerinin kartuş gibi fiyatlarını öğrenin. bunun için satıcıya, tek bir sayfanın baskı maliyetini sormalısınız. kartuş dışındaki diğer parçalarının da belirli bir süre sonra eskiyeceğini ve değiştirilmesi gerekebileceğini düşünerek, bu parçaların fiyatlarını öğrenmeniz de iyi olur.
eğer yazıcıyı birkaç kişi kullanacaksa, yazıcının böylesine yoğun bir kullanımı kaldırıp kaldıramayacağı ve baskıyı hızlı gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği çok önemlidir.
düşünülmesi gereken diğer bir konu, kağıt besleme yuvalarının özellikleridir. büyük modellerde birkaç farklı kağıt tepsisi bulunabilir. ev kullanıcıları için uygun olan küçük modellerde ise tek bir kağıt yuvasına yer verilir. ayrıca bu tip yazıcılar, kağıdın el yardımıyla yazıcıya gönderilmesine de izin verebilirler. yazıcının zarf ve etiket gibi özel kağıtlara baskı yapma özelliğinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.
son olarak sıra en önemli konuya yani fiyata geldi… bazı yazıcıların fiyat yüksek olabilirken, sayfa maliyeti son derece düşüktür. düşük fiyatlarla satılan bazı yazıcılar ise, sayfa maliyeti konusunda pek de başarılı olmayabilirler. bu ikisi arasında seçim yaparken yazıcıyı ne kadar sık kullanacağınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. ayrıca basacağınız dokümanları da göz önünde bulundurmanızda yarar var. işiniz sadece metinleri basmaksa, sayfa maliyeti çok önemli olmaz. ancak konu yüksek çözünürlükteki resimler olduğunda, sayfa maliyetine ekstra özen göstermeniz gerekecektir.
Renkli lazer Yazıcılar
renkli lazer yazıcıların durumu biraz daha karmaşıktır. içerisinde dört farklı renkte toz mürekkep bulunan değişik bir toner yardımıyla çalışırlar.
renkli baskı dört aşamada gerçekleşir. her aşamada kağıdın üzerine bir kat renk baskısı yapılır. ilki yayılan enerji ile sabitlendikten sonra, sıra ikinci rengin baskısına gelir ve dört rengin baskısı da bu şekilde tamamlanır. fakat tüm bu işlemler baskı hızını düşürdüğünden, single pass tek geçiş olarak adlandırılan yeni bir teknik geliştirilmiştir. bu teknoloji tüm renklerin bir kerede basılmasına olanak tanır.
lazer ve ledin Farkı
led yazıcılar, temelde lazer yazıcılara oldukça benzerler. aralarındaki en önemli fark ise, görüntünün kağıt üzerine aktarılma şeklinden kaynaklanır. led light emitting diyote yazıcılarda, lazer kaynağı yerine özel bir led çubuk yer alır. bu çubuk, lazer kaynağının yaptığı işleri yerine getirmekle görevlidir. baskı sürecinin geri kalan kısmı ise nerdeyse aynıdır.