Kuş Gribi Ve Tedavisi Nedir
Kuşlarda ve kümes hayvanlarında influenza infeksiyonuna yol açan Avian Influenza Virüslerinin insanlara bulaşması sonucu ort Aya çıkan, ölüm riski yüksek infeksiyona Kuş Gribi (Avian influenza) adı verilir. Farklı tipleri olan bu virüs, 2003 yılından bu yana özellikle Uzak Doğu’da (Çin, Endonezya, Tayland; Vietnam) hayvanlar arasında büyük salgınlar yapmış, 150 milyon kümes hayvanının ölümüne neden ol¬muştur. Kuş gribi hayvanlardan insanlara da rahatlıkla bulaşabildiği için Kasım 2011 tarihine kadar yaklaşık 350 insanın ölümüne neden olmuştur.
Kuş gribi nasıl bulaşır
En önemi bulaşma yolu, hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temastır. Virüs hasta veya ölmüş Hayvanların Göz yaşında, Burun akıntısında, boğaz salgısında ve dışkısında bulunur. Bu nedenle hayvanların salgıları, dışkısı veya bunlarla kirlenmiş eşyalarla temas sırasında insanlara bulaşır. Hasta hayvanlarla havasız, çok sıkışık ortamlarda bulunmanın da bulaşma için riskli olduğu bilinmektedir. Bugün için hastalığın, insandan insana bulaşmadığı kabul edilmektedir. Eğer virüs değişerek insandan insana da bulaşabilir bir hal alırsa, domuz gribine benzer bir pandemiyeyol açabilir.
Bu virüs insanlar için çok daha öldürücü olduğundan, ort aya çıkabilecek bir kuş gribi pandemisi çok daha fazla kayıba neden olabilir.
Belirtiler nelerdir
Kuş gribinin insanlardaki kuluçka süresi ortalama 7 gün kadardır. En sık görülen belirtiler, insan Grip infeksiyonuyla benzerdir. Bunlar; ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrıları, ve solunum güçlüğüdür. Bunların yanı sıra, kuş gribinde farklı olarak karın ağrısı ve ishal de görülebilmektedir. Bazı hastalarda ateşle beraber, Bilinç bulanıklığı ortaya çıkar. hastalık çok hızla ağır bir Zatürre (pnömoni) tablosuna ilerler ve sıklıkla solunum yetmezliği ortaya çıkar.
Tanısı nasıl konur
Tanıda hastanın kuş veya kümes hayvanlarıyla olan yakın temas öyküsü en ö nemli ipucudur. Hastalığın kesin tanısı, hastadan alınan boğaz sürüntüsünden, bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılabilen özel tanısal tetkiklerle konulur.
tedavi için ne yapılır
Hastalığın tedavisinde etkinliği kesin olarak gösterilmiş bir ilaç yoktur. Hastalar ileri bir merkeze sevk edilmelidir. Hastalığın kesin tedavisi olmadığı için korunma ve salgınların önlenmesi çok önemlidir.
Korunma yolları nelerdir
Diğer grip türlerinden farklı olarak kuş gribinde hayvanlardan insanlara bulaşma söz konu su olduğundan korunma için alınacak önlemler de farklıdır. Kanatlı hayvan yetiştirilen kümeslerde çalışanlar eldiven, maske, gözlük takarak ve koruyucu elbise giyerek çalışmalıdırlar. Başta kanatlı yetiştiriciliğinde çalışanlar olmak üzere, herkes bireysel hijyen kurallarına uymalı, hayvanlarla temastan sonra eller sık sık, bol su ve sabunla iyice yıkanmalıdır.