Kuru Erik Faydaları
su, seker, karbon hidratlar, asidler, albuminler yelozdur. bunlardan başka a, C ve b vitaminler, minerallerden demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyüm, sodyum ve manganez bulunur.vasıfları sinir sistemini uyarır, kuvvet verir; idrar söktürür, yumuşatıcıdır, karaciğer şişmesini önler ve toksinleri atar.nerelerde kullanılır Zayıflamada, kansızlıkta, beyin yorgunluğunda, romatizmalarda, damar sertliğinde, kabızlıkta, besin zehirlenmelerinde ve karaciğer şişkinliklerinde kullanılır.nasıl kullanılır Taze erik sabahları ve yemeklerden önce yenirse çok’ faydalıdır. veyahut suyu yemeklerden, yarim saat önce. içilir. kabız olanlar sabah erken saatlerde taze erik yemelidirler.
Erik Kurusu
vasıfları besleyici, yumuşatıcı olup sinirleri kuvvetlendirir.nerelerde kullanılır romatizmalılarda, sinir yorgunluğunda, kabızlıkta, hemoroidlerde, damar sertliğinde ve böbreklerinden hasta olanlarda kullanılır.nasıl kullanılır kompostosu yapılır. inatçı kabızlıkta 10 adet kuru erik 12 saat suda ıslatılır. 10 dakika sekersiz olarak pişirilir. Pişerken içine yarım limpn sıkılır. kuru erikler her sabah aç karnına yenir.bundan başka yatarken iki elma. sabah ve öğleden sonra ikişer bardak su içilecek o|ursa kabızlık önlenir. erik ağacı yaprakları 30 gram alınır suda kaynatılır ve içilirse idrar söktürür, yumuşaklık verir ve aynf zamanda kurtlan düşürür.
Kuru Erik Faydaları
Antioksidan: Erik antioksidan yönünden güçlü bileşenlere sahiptir. Bu özelliği ile vücutta serbest radikaller nedeni ile oluşabilecek hasarı onarıcı bir etkiye sahiptir. Kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Yapılan çalışmalara kırmızı erik yeşil eriğe nazaran daha fazla antioksidan içermektedir.
Demir: Antioksidan ve C vitamini bakımından zengin bir kaynak olan erik kurusu vücuda gıdalar yolu ile alınan demir emilimini arttırır. Vücutta yaşanan demir eksikliği kalp düzensizliklerine, anemiye ve erken doğum gibi problemlere karşı olumlu etki sağlar. 100 gram kadar kuru erik günlük C vitamini ihtiyacının ortalama %16’sını karşılayabilmektedir.
Besin Lifi: Besin lifi yönünden zengin olan gıdaların sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu etkileri sayesinde şeker hastalığı ve kalp hastalıklarına karşı vücudu korur. Bağırsak hareketlerini rahatlatır. Devamlı kabızlık çekenler kuru erik tüketerek kabızlık sorunun kontrol altına alabilir. 100 gram erik ortalama günlük lif gereksiniminin %6’sını karşılayabilmektedir. Sindirim ile alakalı problem yaşanmaması için düzenli olarak eriğin her türü günlük tüketilmelidir.
Kan Şekeri: Özellikle kırmızı erik ve kurusu tatlı bir meyve olsa da glisemik indeks özelliği ile kan şekerini dengede tutar. Özellikle Tip2 diyabete karşı faydalıdır.
Kemik Sağlığı: Kuru erik menopoz sonrasında ortaya çıkabilecek kemik rahatsızlıklarına karşı tüketilebilir.
Kilo Kontrolü: Diyet uygulayan kişiler kilo kontrolü sağlamak için kuru eriği diyet aralarında atıştırmalık olarak kullanabilir. Kuru erik besin lifi bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için tok kalma süresini uzatır. Dolayısı ile açlık hissini bastırır.
Kolesterol: Kuru erik tek başına kolesterolü düşürmek için yeterli olmasa da kolesterolün damarlarda birikmesini engeller. Bu sayede damar tıkanıklığına ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki sağlar. Aynı zamanda romatizma, kolon kanseri, astım gibi hastalıklara karşı koruyucu vitaminler içermektedir.
Kuru Eriğin Diğer Faydaları
- Kuru erik böbrekler üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Vücudu böbrek hastalıklarına karşı korur.
Adet düzenleyici özelliği vardır.
İdrar söktürücüdür ve vücudu terletici etkiye sahiptir.
Östrojen hormonunu düzenleyici etkiye sahiptir.
Beden ve zihin yorgunluğuna karşı iyi gelir.