Kung Fu Nedir? Uzakdoğu’ya mahsus bir kültürfizik ve mücadele sporu. Çıplak elle yapılır. Karateye benzemekle beraber sıçrama ve ayak hareketlerine fazla yer vermektedir. “Çin karatesi” veya “Çin savaş sanatı” olarak da anılır. Kung-fu, günümüze ulaşıncaya kadar Wu-Shu, Chang-Kua Chuan, Shu Aichia, O Kua-Şu gibi isimlerle anılmıştır. Kesin başlangıç tarihi bilinmemektedir. Çin’deSonhan Sülalesi devrinde yaşamış olan operatör Hua Ta (MS. 190-265) bu sporun egzersizlerini numaraladı ve ayı, maymun, kuş, kaplan, geyik gibi hayvan isimleriyle açıkladı. Zaman içinde gelişen bu spor, 170 egzersiz ve 5 stil içinde toplandı.
Kung Fu Nedir? Kung Fu Ne Demek?
Bu stiller hayvan adlarıyla anılmaktadır. Kung-fu uzmanları, kaplan stilinin kemikleri kuvvetlendirdiğini, ejderhanın ruhu olgunlaştırdığını, turnanın sinirleri güçlendirdiğini, leoparın üretkenliği arttırdığını, yılan stilinin ise iç enerjiyi geliştirdiğini iddia etmektedir.
KungFu Nasıl Yapılır?
Savaş sporları biçimleri içinde hiç biri Çin Kung – Fu sanatı kadar gizli tutulmamıştır. Bu eski savaşma biçimi ustalarının becerilerini, Çinli olmayan kişilere öğretmeleri yazılı olmayan yasa ile yasaklanmıştı. Bu kural diğer Uzakdoğu ulusları için de geçerliydi ve yüzyıllar boyunca da hiç değişmeden sürdürüldü. Bu gelenek ancak çok yakın bir geçmişte, 1964 yılında bozulmuştur. İlk kez o yıl Sifu denen bir kung–fu öğretmeni okulunun kapılarını her soydan insana açtı. Vong Ark Yuey kararı verdiği zaman kararının bomba gibi etkili olacağını hiç düşünmemişti. Çok kısa bir sürede, kung-fu savaş sporlarını yakından izleyen herkesin beğenisini kazanan bir spor oldu.
Kung Fu Sanatı
Kung–fu, ya da özgün adıyla Vu-şu , bugün yapılan savaş sporlarının tümü içinde en eski olanıdır. Kung–Fu (gung–fu) olarak da okunabilir, (Çin’de hung çuen ve Okinawa’da tong çuen olarak bilinir.) Çekiciliğini vu-şu ‘yu ilk kez ortaya çıkaran Çin’li Taoist. (Tao dinine inanan) rahiplerinin ağzından anlatılan öykülere ve söylentilere borçludur. Kung–fu’yu ilk yapanlar sanıldığına göre, kendilerini yaşamları boyunca bu kapalı sanatın çalışmalarına vermeleri sonucu olağanüstü yetenekler edinmişlerdi. Eski bir Çin inanışına göre, her birimizin içinde bir iç yaşam gücü vardır. Bu, insanı doğal olarak gerçekleştirilmesinin olanaksız olduğunu düşündüğümüz şeyleri başarıyla gerçekleştirmeye doğru iter. Kung–fu bu iç yaşam gücünün nasıl dizginleneceğini ve bundan günlük yaşamda nasıl yararlanılacağını öğretir.