Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer
Kulak tıkanıklığı sıklıkla yaşanan problemler arasındadır. Kışın soğuk algınlığı ile oluşabilir, içine su kaçabilir veya kulak kiri tarafından tıkanabildiği gibi, sinüzit, alerji, basınç değişikliği ile de olabilir. Bazen oluşan iltihaplar tehlikeli olabilir hatta işitme kaybına bir neden olabilir. Bu nedenle kulak tıkanıklığında doktora gitmek gereklidir.
tıkanıklığı nasıl geçer
Kulakta şiddetli ağrı, kusma, ishal, akıntı, ateş varsa bu enfeksiyonu işaret eder. Enfeksiyon kaynaklı kulak tıkanıklığında hemen doktora gidilmelidir.
Kulaklarda kulak kiri yumuşatıcısı kullanılarak, kulak kiri açılabilir.
Oksijenli su ile tıkalı kulağa müdahale edilebilir. Tıkalı kulağa bir damla damlatılarak uygulanabilir.
Zeytinyağı ve bebe yağı ile de kulak kiri yumuşatılarak temizlenebilir.
Uçaklarda basınç farkı nedeni ile kulakta tıkanma varsa, esneyin ya da sakız çiğneyin.
Sıcak duş almak, alerji ilacı kullanmak kulak tıkanıklığına iyi gelir.
Sinüzit ve kulak tıkanıklığı
Sinüzit, baş bölgesinde olan boşlukların iltihap ile dolmasıdır. Aslında sinüsler ile kulaklar birbiri ile bağlantılıdır. Bu bölgede olan iltihap nedeni ile kulaklar tıkanır. Sinüsleri kurutmak için ilaç kullanılmalı ve yüzünüze nemli ılık bez koyularak nemlendirilmelidir. Çok sıcak ve soğuktan kaçınılmalıdır. Baş öne eğilmemelidir.
Kulak tıkanıklığını geçiren hareketler
Kulak tıkanıklığında esnemek tıkanıklığı açmaya yardımcıdır. Kulakta olan basınç dağılıncaya kadar esneyin.
Ağzınızda bir yiyecek varmış gibi çiğneme hareketi yapmak, kulakta olan basıncı düşürür.
Burun deliklerinizi baş ve işaret parmağınızla kapatın ve burnunuzdan hava vermeye çalışın. Dışarıya hava çıkamayacak kulağınız rahatlayacaktır.
Tükürüğünüzü yutmak kulağı açacaktır.
Kulak tıkanıklığında dikkat edilmesi gereken şey, işitme kaybı olması, baş dönmesi olması, kulaklarda acı hissi olması, kulaklarda çınlama olması, kulakta akıntı olmasıdır. Bu belirtiler varsa hemen bir doktora gözükün.
Çocuklarda kulak tıkanıklığı
Çocuklarda kulak tıkanıklığı en fazla görülen rahatsızlıktır. Sinüzit, soğuk algınlığı ve enfeksiyon kaynaklı olabilir. Eğer tıkanıklık 1 haftadan fazlaysa alerjik etkili olabilir. Ev hayvanları ve nezleden şüphelenilir. Bu nedenle doktora gözükmek gereklidir. Çocuğun kulağına bir cisim sokup sokmadığını bilmediğinizden doktor bunu hemen çözümleyecektir.
Enfeksiyon ve alerji kaynaklı tıkanıklık varsa 2-3 damla tuzlu burna uygulanılarak burun akıtılabilir. Gece uyurken yüksek yastıkta yatırmak, bol sıvı içirmek gereklidir. Tıkanıklık yanında ağrı varsa gecikmeden doktora gidilmelidir.