Kulak iltihabına Ne iyi Gelir? Kulak iltihabı yada tıbbi adıyla ‘‘otitis media’’ bütün yaş gruplarını tehtid etmesine rağmen daha çok çocuklarda görülmektedir. Çcouklarda çok sık görülen kulak iltihabı genelde grip, nezle gibi soğuk algınlıklarıyla başlayan hastalıklar tarafından tetiklenir. Kulak iltihabı üçe ayrılmaktadır; Akut otitis media: Orta kulak olarak adlanırılan kısımda hızla gelişen ve geçici olan kulak enfeksiyonudur. Rekürren otitis media: Belirli aralıklarla tekrar eden kulak enfeksiyonlarıdır. Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.Dış kulak yolunun sonunda kulak zarı bulunur. Kulak zarı dış ve orta kulağı birbirinden ayırır. Yani orta kulak, kulak zarının daha iç tarafında bulunur ve bir boşluktan oluşur. Bu boşluğun içinde örs, çekiç ve üzengi adı verilen kemikçikler bulunur. Bu kemikçikler dış kulaktan gelen sesi iç kulağa aktarma görevi görür. Orta kulak bir kanal aracılığıyla (östaki borusu) geniz boşluğuna bağlanır. Bu kanal orta kulağın basıncını ayarlar. Kronik efüzyonlu otitis media, ağrısız su birikimidir. Kulak iltihabına Ne iyi Gelir Nasıl Geçer?
Kulak iltihabı Belirtileri
Kulak iltihabı daha çok çocuklarda soğuk algınlığından kaynaklanan hastalıklarla birlikte ortaya çıkar ve belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;
Kulak iltihacı burun akıntısı ile başlar, sarımsı veya saydam renklerde akıntı olabilir önlem alınmadığında kulağa sıçrar.
Akıntıyla birlikte burun
tıkanıklığı meydana gelir, bu durumda kulak iltihabı daha hızlı gerçekleşir. Burundan yeterli akıntı sağlamayınca kulağa vurur.Kulak iltihabında boğaz ağrısı ve yüksek ateş olabilmektedir. Aynı şekilde geniz akıntısı boğaz iltihabının diğer belirtisidir.Soğuk algınlığından kaynaklanan enfeksiyon 3-4 gün içerisinde kulak iltihabına döşür.Yeni doğan bebeklerde kulak iltihabının en önemli belirtisi sürekli ağlamaları ve kulaklarıyla oynamalarıdır. Bebeğin ağlamasının başka nedenleri olduğunu da unutmayalım.
Bebeklerde kulak iltihabı aynı zamanda huzursuzluğa da neden olur.Çocuklarda kulak iltihabının yukarıda sıraladığımız belirtileri dışında yüksek ateş, uykusuzluk ve başağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.Bunların dışında ileri derecede kulak iltihabında sarı renkte akıntılar olabilir.
Yetişinlerde de kulak iltihabı nadir olsada alerjik sebeplerden dolayı görülmektedir.
Yetişkinlerde Kulak iltihabı Belirtilerini Şöyle Sıralayabiliriz
- Kulak ağırıs
Otore
Başağrısı
Ateş
Sinirlilik
İştah Kaybı
Kusma
İshal
Baş Dönmesi
Kulak Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir
Kulak enfeksiyonu belirtieri görüldüğünde mutlaka KBB, Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurulmalı ve kesin teşhis konulmalıdır. Bundan sonraki süreç doktor kontrolünde işlemelidir. Hastanın sağlık koşulları, yaşı gibi, hastalığın şiddeti, hastalığın başlangıcının üzerinden geçen süre göz önünde bulundurularak tedavi süreci başlar.
Eğer kulak iltihabı ağrıya neden oluyorsa öncelik olarak ağrı kesiciler aracılığı ile ağrının giderilmesi ve aynı şekilde ateşin düşürülmesi sağlanabilir. Daha sonra kukak iltihabına sebep olan unsurlar ortadan kaldırılır.
Kulak iltihabı tedavisinde hastalığın durumu ve şddetine göre doktor kontrolünde antibiyotikler kullanılır. Fakat bazı sağlık uzmanları sadece ağırının azalmasına yönelik ilaçların alımından sonra antibiyortiksiz kulak iltihabının 8-10 gün içerisinde kendiliğinden geçtiğini savunmaktadır.
Eğer ilaçlı tedavi den yanıt alınmazsa yine uzamnın kontrolünde cerrahi müdaheleler gerekenilir. Çok nadir olarak da görünse miringotomo olarak adlandırılan kulak zarına delik açma gibi cerrahi operasyonlarda yapılabilmektedir.
Kulak İltihabı Bitkisel Çözüm: Kulak iltihabı için bitkisel çözümlerde kullanılmaktadır, fakat bu doktora başvurulmaması anlamına gelmez. Eğer yazının başında bahsettiğimiz belirtiler meydana gelmişse ve kulak iltihabıyla karşı karşıya kaldığınıza eminseniz mutlaka KBB doktoruna görünmek ve kesin teşhisi belirlemeniz gerekin. Gerekli tıbbi müdahale ve önlemlerden sonra kulak iltihabı bitkisel tedavisini destek amaçlı olarak kullanmabilirsiniz.
Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre Amerikalı çocukların %90’ı okula başlamadan önce kulak iltihabı geçirdiklerini ortaya koymaktadır. Aynı araştırma sonuçlarına göre, yetişkinlerin kulak iltihabı geçirme oranı çocuklara göre çok daha az. Kulak iltihabı ile ilgili yapılan bilimsel araştırmalar Çinko, C vitamini, kalsiyum içeren yiyecekler tüketmenin kulak iltihabına yakalanma riskini azalttığını ve kulak iltihabı hastalığını rahatlattığını ortaya koymaktadır. Şimdi kulak iltihabı bitkisel tedavi alternatiflerine göz atalım;
Masaj: Kulak enfeksiyonundan etkilenen kulağın etrafında parmak uçlarıyla yumuşak masaj yapmak yardımcı olabilir. Enfeksiyon nedeniyle kulakların içerisinde kalan suyun hareketini sağlayarak boşalmasına yardımcı olabilir.
Hidrojen Peroksit: Didrojen peroksit çözeltisi ile kulaklar temizlenebilir. Hidrojen Peroksit anti-bakteriyel özelliklere sahip olduğundan dolayı kulak enfeksiyonuşiddetini azaltabilir. Bunun dışında kulak ağrısını yatıştırıcı özelliği vardır, etkili olması için ılık su ile hazırlanmalıdır.
Sarımsak Damlası: Sarımsak damları halk arasında yaygın kullanılan doğal kulak enfeksiyonu ilacıdır. Sarımsak yapı ezanelerde ve aktarlarda satıldığı gibi evde hazırlanabilir. Önce hakiki zeytin yağını ateşte kızartın ve bir diş sarımsağı ateşten alarak izerisine atın. Ilık hale geldikten sonra 1-2 damla kulağa damlatın. Enfeksiyon geçene kadar günde iki kere bu işleme devam edilebilir. NOT: Zeytin yağını uzun süre ateşte tutmaya gerek yok, kısa bir süre tutulması yeter, yakmamaya dikkat edin. Sarımsak çok etkili bir enfeksiyon kırıcı olarak bilinir.
Sıcak Su: Bir miktar suyu iyice kaynattıktan sonra su torbasına yoyun be kulanınız üzerine gelecek şekilde yatın. Su torbası kulağı ısıtarak enfeksiyon ve kulak dokusunun gevşemesini sağlayacaktır
Fesleğen: Fesleğen mikropları kırıcı özelliği ile bilinir, fakat fesleğen sarımsak yağı gibi kulağın içine damlatılmaz. Bir miktar fesleğeni iyice doğrayarak suyunu çıkarın ve enfeksiyondan etkilenen kulağınızın kenarlarına uygulayın.
Soğan Suyu: Çiğ soğan suyunundan bir damla kulağınıza damlatın veya kulak temizleme çubuğuyla kulağınızı temizleyin. Enfeksiyon geçinceye kadar güne 1-2 kere uygulanabileceği düşünülmektedir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi enfeksiyonlara karşı faydalıdır. Fakat elma sirkesi kulağın içerisine damlatılmamalı. Bir pamuğa dökülerek kulak tıkanacak şekilde yerleştirlir 10 dakika sonra pamuk alınır ve etkilenen kulağın üzerine yatılır.
Ekinezya ve Altınmühür otu: Ekinezya ve altın mühür otu vücudun iç sistemlerini temizlemek ve kulak enfeksiyonlarını önlemek için popülerdir. Berrak suda kaynatarak günde 2 kere içmeniz kulak enfeksiyonundan kurulmaya faydalıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hijyene maksimum derecede önem verilmelidir, kulak enfeksiyonu geçiren kişi yakın temastan uzak durmalıdır. Kulak enfeksiyonu geçiren hasta diğer aile bireylerinin havlu, tarak ve diğer ev eşyalarını kullanmamalıdır. Düzenli olarak ellerini yıkamalıdır.
Dumandan Kaçının: Duman ve kirlilik kulak enfeksiyonunu tetikleyen diğer bir faktördür. Hava kirliliği, sigara dumanı kulak enfeksiyonuna zararlıdır. En azından kulak enfeksiyonun devam ettiği esnada sigara içilmemelidir. Aynı şekilde sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.