Kulak Ağrısı Nasıl Geçer
işitme organı şu bölümlerden oluşur. Dış kulak, kulak kepçesiyle kulak yolunu içerir.Orta kulak dış kulakla iç kulak arasında kalan boşluktur. Orta kulak şu üç bölümden meydana gelir: Kulak davulu, östaki borusu ve mastoid gözeleri. Bir zar dış kulak yolunu kulak davulundan ayırır. Kulak davulu östaki borusu aracılığıyla genize ve yutağa açılır. Ayrıca çekiç, örs ve üzengi kemikleri de kulak davulu içinde yer alır.iç kulak kulağın en önemli bölümüdür ve bir kemik içinde yerleşmiştir. Birbirleriyle bağlantılı kemik boşlukları dizisinden oluşan bir labirenti içerir. Labirent, bir yanda salyangoz, öbür yanda yarım daire kanalları, ortada dalız olmak üzere üç bölümden meydana gelir.
Damarlar, sinirler ve akkan yolları sistemi bütünleyen öbür öğelerdir. Burun boşlukları hem koklama organını hem de solunum yollarının ilk süzgecini meydana getirirler. Burun boşluğu ince bir bölmeyle iki boşluğa ayrılır ve burun deliklerine kadar iki parçalı boşluk halinde devam eder; arkada ise yutağa açılır. Dış çeperleri üzerinde üç ya da dört boynuzcuk yer alır. Bu boynuzcuklar sümük mukozasıyla kaplanmışlardır. Hava dolambaçları burun boşluklarıyla bağlantılıdır.
Bu dolambaçlar üst çene, etmoid ve sfenoid sinüslerinden meydana gelir. Hepsi bir araya gelince bir tür dehliz oluşur. Yutak olarak adlandırılan bu boşluk bir yandan gırtlakla, öbür yandan ağız boşluğu ve yemek borusuyla bağlantıyı sağlar. Ağız ve burun kaş zar yapısındaki bir bölmeyle kısmen birbirinden ayrılmışlardır.
Damak perdesi denilen bu bölmenin arka kenarı silindirik ve konik biçimli bir uzantı halini alır, bu uzantı küçük dil olarak adlandırılır. Damak perdesi ayrıca bademcik boşluğunu da çevreler. Cırtlak hem solunum yollarının bir parçasıdır, hem de ses üretme organıdır. Çok sayıda hareketli kıkırdaktan meydana gelir. Kıkırdaklar arasında gergin zar kıvrımları yer alır. Bunlar ses telleri olarak adlandırılır. Gırtlak bundan sonra yerini soluk borusuna bırakır.