Krem Nedir
Eczacılıkta; yumuşatmak, temizlemek, güzelleştirmek veya diğer bir deyişle görünüşü düzeltmek, fena kokuları yok etmek, renk değiştirmek veya rengi gidermek için uygulanan kozmetik preparatlar. Kremler, cildin kurumasına mani olur, cildi korurlar. Yumuşatıcı maddeler, cilt üzerinde ince bir film meydana getirerek deriden su kaybını önlerler. Uzun yıllar, cildi en iyi yumuşatıcı maddenin, su ve cilt yüzeyindeki epidermal yağ karışımı olduğu düşünülmüştür. Bugün, en iyi yumuşatıcı yağın ve suyun özelliklerini bir arada tutabilen emülsiyonlar olduğu söylenebilir. Su, en iyi yumuşatıcı maddedir ve yağlar da suyun buharlaşma hızını kontrol eder.
Su ve bazı yağlı maddeler yumuşatıcı maddelerin en önemlileridir. Suda çözünebilen sorbitol, gliserin, propilen glikol, polioksietilen sorbitol, polietilen glikoller (peg) yumuşatıcı olarak kullanılan maddelerden bazılarıdır. Yağda çözünebilen yumuşatıcı maddeler olarak vazelin, katı vazelin, parafin, yağ asidleri kullanılabilir.
Kremlerden tedavide yardımcı, diğer bir deyişle müessir maddeyi taşıyıcı emülsiyonlar olarak da faydalanılır.
En çok rastlanan yağlı kremler içerisinde balık nefsi, beyaz balmumu, sıvı parafin, boraks ve distile su bulunur. Bunun hazırlanışında önce balık nefsi ve balmumu küçük parçalar haline getirilip su banyosunda eritilir ve sıvı parafinle 70°C’ye kadar ısıtılır. Boraks 70°C ısıtılmış suda çözündürülür. sıcak sulu çözelti yağlı çözeltiye karıştırılarak hızla ilave edilir ve donuncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Böylece krem hazırlanmış olur.