Kramp Nedir
Kramp Ne Demek? Kramp Nedir Kısaca? Kramp Hakkında? Kramp Ne Demektir? Kramp Nedir? Kramp Hakkında Bilgi?
Kramp Nedir, Kramp Nedir Açıklayınız, kasların ani ve ağrılı gerilmesidir. bedensel egzersiz veya uyku sırasnıda kaslara kramp girebilir. Kramp, en sık baldık kaslarında olur. Sıkı çorap lastikleri veya dar ayakkabılar kramplara yol açabilir. Yaz aylarında spor yapanlarda aşırı terlemeyle fazla tuz kaybı nedeniyle kas krampları görülebilir. Bu nedenle sıcak havalarda spor yapanlar düzenli sıvı ve tuz almaya dikkat etmelidir
Kramp girdiğinde telaşa kapılmadan bölgeyi rahat bir konma getirerek gevşetici masajlar yapın, birka çdakika içinde kaslar normale dönecektir. Kramp anında şidetli müdaheleden kaçınmalı ağrı uzun sürerse bölgenin üzenine nemli ve sıcak bir havlu örtülmelidir.
Kulağa Yabancı Cisim Kaçması Kulağa kaçan yabancı cisimler geçici işiktme güçlüığüne neden olur. derine giden yabancı cisimlerin ise kulak zarına zara verme olasığlı vardır. Kulağa kaçan böcekler parmakla çıkarılmamalıdır. Böcek vızıltısını kesmek için iki damla zeytinyağı, gilserin veya vazelin damlatılır ve böceği çıkartması için doktora başvurulur. Yabancı cisimleri çıkartmak için sivri araçlarla kulak kurcalanmamalıdır.
Kramp Nedenleri
Yaralanma: Bir yaralanmadan sonra örneğin bir kemik kırığının ardından, savunma mekanizması olarak kramplar meydana gelebilir. Bu kramplar hareketi en aza indirip yaralanmış bölgeyi korumaya çalışırlar. Ayrıca sadece kas yaralanmaları da, zarar gören kaslarda kramp oluşmasına neden olabilir.
Kasların Fazla Kullanılması
Kasların spor ya da meslek icabı yoğun şekilde kullanılması ve kas yorgunluğu kramplara yol açabilir. Bu tip kramplar aktivite sırasında ya da daha sonra, hatta saatler sonra meydana gelebilir. Ağrı ve yorgunluk hissi kasların yorulduğuna işarettir ve bu işaretleri görmezden gelmek kasların gevşemesi için gerekli olan enerjinin tükenmesine ve kramplara neden olabilir. Yemek yedikten sonra yüzülmemesi tavsiyesi de aynı mantığa dayanır. Kaslardan çekilip midede toplanan kan, yüzerken kramp girmesine yol açabilir.
Alışılmışın dışında bir pozisyonda uzun süre oturmak, yatmak ya da bir hareketi tekrarlamak kas yorgunluğuna ve krampa neden olabilir. Sadece yorgunluk değil fazla hareket sonrası terle vücuttan atılan sıvılarla birlikte minerallerin eksilmesi de kramplara yol açabilir. İlerlemiş yaştaki kişiler, yorucu fiziksel aktiviteler sonrası kramp riskiyle karşı karşıyadır.
Vücudun Susuz Kalması
Spor ya da diğer yoğun aktiviteler sonrası terleme nedeniyle vücut susuz kalmışsa bu durum kramplara neden olabilir. Egzersiz nedeniyle kaybedilen sıvıların takviye edilmesi, bol su içilmesi krampları önleyebilir. Bu tip kramplar sıcak havalarda daha çok görülür ve kimi zaman sıcak çarpmasının bir ön belirtisi olarak kabul edilir. İdrar söktürücü ilaçlar ve gün içinde az sıvı alımı, özellikle yaşlılarda kramp tetikleyicidir. Sodyum eksikliğinin de kramp nedeni olabileceği belirlenmiştir. Sodyum, kasların düzgün çalışması için gereklidir ve sodyum seviyesindeki düşüş genellikle su kaybının bir etkisidir.
Kanda Kalsiyum, Magnezyum, Potasyum Düşüklüğü
Kandaki kalsiyum ya da magnezyum seviyelerinin düşüklüğü hem sinir uçlarının hem de bu sinirlerin etkilediği kasların uyarılmasını arttırır. Yaşlılarda ve hamilelerde görülen kramp şikayetlerine zemin hazırlayan nedenlerden biri budur. Hamilelerde eğer beslenme yoluyla takviye edilmezse kalsiyum ve magnezyum düşüklüğü yaygın olarak görülür.
Bunların dışında kalsiyum ya da magnezyum düşüklüğüne neden olan idrar söktürücü ilaçlar, hipervantilasyon (çok uzun ve derin nefes alma), aşırı kusma, yetersiz beslenme, D vitamini eksikliği, paratiroid bezlerinin az çalışması ve diğer sebepler kramplara neden olabilir.
Kullanılan ilaçlar
Bazı ilaçların yan etkileri arasında krampların da olabileceği bilinmektedir. Tansiyon ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, kolesterol düşürücü haplar ve ayrıca diyaliz tedavisi bu kategorideki ilaçlar arasındadır.