Koltuk Altı Ağrısı
Koltuk Altı Ağrısı Ne Demek? Koltuk Altı Ağrısı Nasıl Geçer? Koltuk Altı Ağrısı Neden Olur? Koltuk Altı Ağrısı Tedavisi?
Koltuk Altı Ağrısı, Koltuk Altı Ağrısı Ne Demek, kalp hastalıklarının büyük bir kısmı daha önce ciddi bir belirti vermeksizin aniden ortaya çıkar. En tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Bu nedenle göğüs ağrısı ile ilgili şikayetlerin kaynağı iyice araştırılmalıdır.Göğüs ağrısı herhangi bir yaşta, herhangi bir yerde ve herhangi bir işi yaparken görülebilir. Gelip geçici olabileceği gibi, bazen sık sık da görülebilir. Öyle ki sıradan bir ağrı gibi alışkanlık yaptığı zannedilebilir.
Göğüs ağrısı kalp krizinin habercisi olabilir Psikolojik sebeplerden akciğer, göğüs duvarı, kemik ve kas hastalıkları, yemek borusu ve göğüs kafesi büyük damarlarına kadar birçok sebepten göğüs ağrısı oluşabilmektedir. Ancak tüm bunların dışında kalbe ait sebepler ayrı bir önem arz etmektedir. Kalp kası kanlanma eksikliğinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrısının bu açıdan değerlendirilmesi önemlidir.
Göğüs ağrıları kalbin kanlanma eksikliği sonucu oluşabildiğine göre, bu durum kalp kasını besleyen koroner damarların daralmasının, dolayısıyla olası bir kalp krizinin habercisi olabilir.Her şeyden önce sigara içen, şeker hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı olan, ailesinde özellikle genç yaşta kalp krizi hikayesi bulunan şahıslarda göğüs ağrısını dikkatle değerlendirmek gerekir.
Kalbe ait göğüs ağrısı genellikle yürümekle özellikle yokuş yukarı ve yemekten sonra ortaya çıkar. Göğüste ağrı, baskı veya sıkışma hissi olarak tanımlanır. Çoğunlukla göğsün üst kısmında hissedilmesine rağmen bazen orta, alt kısmında ve sıklıkla sol tarafta hissedilir. Göğsün sol tarafından sol kola doğru yayılımı olabilir. Angina pektoris dediğimiz bu tip göğüs ağrısı kararlı ve sabit olup, eforla ortaya çıkmışsa 5-10 dakika dinlenmekle geçer.Uzun süren (saatlerce) göğüs ağrıları kalp krizinin belirtisi olabileceğinden uyanık olmak gerekir. Bu durumda bir kardioloji uzmanına müracaat edilmelidir.
Kalp ağrısı göğsün orta hat kemiği arkasında ve orta hattın hafif sol tarafında hissedilir. Ancak göğüs boyunca iki taraflı, daha çok sol taraf olmak üzere kollara, boyun ve çeneye yayılma eğilimindedir. Daha az sıklıkla sol kürek kemiği ve omuz bölgesine yayılabilir. Bazen başlama noktası mide bölgesi de olabilir. Nadir de olsa koldan başlayıp göğse yayılır ya da sadece kolda hissedilebilir.
Efor ile gelen ağrı kalp ağrılarının en sık görülen şeklidir. Ağrı kalp kasının kan ihtiyacını arttıran herhangi bir sebeple ortaya çıkabilir. Ağır bir yemekten sonra, heyecan, gerilim, öfkelenme, soğuk-sıcak havada rüzgara karşı yürürken veya ağır bir yük taşımakla kolayca oluşabilir.
Herhangi bir iş yapmakla gelen ağrı dinlenmekle geçmiyorsa işte o zaman korkulan kalp krizi yaklaşmış olabilir. Göğüs ağrısı, kalbi besleyen damarlarda ciddi daralma varsa, çok ufak eforlarda, heyecanlanma ve streste, bazen rüya görme ile uykudan uyandırma şeklinde olabilir.
Göğüs ağrısı istirahatte geliyorsa, alışılmışın dışında uzuyorsa, dil altı ilacı almakla geçmiyorsa, daha düşük seviyeli eforlarla geliyorsa, koroner damarda daralan bölgede pıhtı oturma işi başlamışsa tedaviye hemen başlanmazsa kalp krizinin yaklaştığını haber verir.bu belirtiler ihmal edilmemelidir. Artık, modern cihazlar kullanılarak göğüs ağrılarının kalp ilişkisi çok kolay çözümlenebilmektedir.Risk faktörleri fazlaysa ve göğüste ağrı oluyorsa zaman kaybedilmemelidir.
Benim size önerim ; bizzat doktorunuza muayene olarak gerekli kalp elektrosu, eforlu kalp elektrosu, kalp ekosu ve diğer daha ileri tetkiklerin yapılması , ilgili röntgen filmlerinin çekilmesi ve rahatsızlığınızın net olarak teşhis edilerek , buna uygun tedavinizin yapılması olacaktır.
Boyun Düzleşmesine Gelince
Boyun düzleşmesinin ( cervikal lordoz düzleşmesi ) ne demek olduğunu açıklayayım
İnsan omurgası, kafa tasının altından kuyruk sokumunun bitimine kadar, toplam 33 adet omurdan ve aralarında disk denilen kıkırdaklardan oluşur. Yandan bakıldığında boyun, sırt ve bel bölgesi hepsi bir arada ;omurgada S harfine benzeyen bir şekil meydana getirir.
Müstakil Bakıldığında ise
- boyun bölgesinde öne bakan “C ” harfi ,
sırt bölgesinde arkaya bakan ” C” harfi ,
bel bölgesinde ise ; boyunda olduğu gibi yine öne bakan “C ” harfi şeklinde tatlı bir yuvarlanma görülür.
bu durum ; normal anatomik yapıdaki her insanda görülen bir durumdur.
tıpta boyun bölgesine cervikal , bel bölgesine lomber bölge denir.dolayısıyla normalde boyunda olan öne doğru yuvarlanmaya cervikal lordoz , bel bölgesindeki öne doğru yuvarlanmaya ise lomber lordoz adı verilir.Boyun, 7 adet omurdan ve aralarındaki disklerden oluşmaktadır. dediğim gibi ,bu yapılar yandan açıklığı öne bakan bir eğilim gösterir.
ancak ; kireçlenme , boyun fıtığı , travmalar , sinir damarlarında sıkışma , yanlış yastık kullanım gibi bazı durumlarda , boyun kaslarının kasılması neticesinde boyundaki bu konveks tipteki yapı bozularak, düz bir hale gelir. yandan bakıldığında boyun omurları bir cetvel gibi dümdüz görünür. bu görüntüye “cervikal lordoz düzleşmesi ” veya ” boyun düzleşmesi ” denir.boyun düzleşmesi ( cervikal lordoz düzleşmesi ) tek başına bir hastalık değildir. boyunda meydana gelen bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkan klinik ve radyolojik bir belirtidir.
Lenf Bzlerinin Büyümesi
Şişmiş bezeler çoğunlukla vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasının iyi çalıştığını gösterir. Ama bu arada ciddi hastalıkların da habercisi olabilirler. Bunun ayırdına nasıl varacaksınız? Çoğumuz, kulak altında, boyunun her iki tarafında, çene ve koltuk altlarında büyüyen bezelere yabancı değilizdir. Çoğunlukla şişmiş bezeler, yerel bir enfeksiyonun neticesi oluşurlar. Daha çok koltuk altı, boyun ve kasık bölgelerinde şişen bezeler, beyaz kan hücreleri ve vücudu hastalıklara karşı savunan antikorları içeren bir sıvıyla dolar.
Koltuk Altında Ağrılı Şişlik
Koltuk altında şişlik çoğunlukla bu bölgede bulunan lenf bezelerinden veyahut koltuk altı yumuşak dokuların iltihaplanmasından kaynaklanabilir. Lenf bezlerinden meydana gelen şişlikler de iltihabi nedenlere veyahut tümöral nedenlere bağlı olabilir. Sizdeki şişliğin dokunmakla ağrılı olması daha çok iltihabi nedenlere bağlı bir şişlik olduğunu düşündürmekle beraber bu şişliğin niteliğinin (lastik kıvamında, etrafı gayri muntazam, etraf dokulara dağılmış vb.) değerlendirilmesi için kesinlikle bir genel operatör tarafından kontrol edilmeniz gerekmektedir. 10-15 günlük antibiotik tedavisine karşın geçmeyen koltuk altı şişliklerinde diğer değerlendirme yolları de gözönüne alınarak biopsi yapılması gerekebilir.