Kitle iletişim Araçlarının Faydaları
Kitle iletişim araçları teknolojinin hızla ilerlemesiyle ülkeler, toplumlar ve insanlar arasındaki iletişimi sağlayan, günden güne gelişen araçlardan oluşmaktadır.
Tarih boyunca insanın akıl sınırlarını zorlayacak hatta üstüne çıkacak kadar gelişmelere maruz kalmıştır.Kitle iletişim araçlarının ve teknolojinin yaygın olmadığı ilkel toplumlarda bile insanların aralarındaki iletişimi sağlayabilmek adına kendi aralarında geliştirdiği bazı iletişim biçimleri vardı. Teknolojinin gelişmesi ve zamanın hızla ilerlemesiyle birlikte, bu ilkel topluluklardaki iletişim, yerini teknolojinin getirdiği kitle iletişim araçlarına bırakmıştır.
Eskiden ilkel gelişmemiş toplumlar arasında dumanla işaretleşmek, ıslık çalmak, posta güvercinleriyle mektup yollamak, ateş yakmak, mors alfabesi gibi o zamanın şartlarına uygun iletişim biçimleri vardı.
Zamanın hızla ilerlemesiyle insanların isteklerinin ve beklentilerinin artmasıyla kişiler ve toplumlar arasında iletişim araçları yaygınlaşmaya başladı.
Eskiden bir yerden bir yere haber ya da mektup göndermek için ulak denilen haberciler atla veya başka bir hayvanla düzgün olmayan, belki de hiç yol olmayan yerlerden, üstüne bir de günümüz çağındaki motorlu arabaların olmaması sebebiyle günlerce haftalarca bu haberi ulaştırabilmek için yolculuklar yaparlardı. Zaman, insan aklı ve teknoloji insan hayatını olumsuz yönde etkileyen bu yorgun ve uzun olumsuz koşulları geride bıraktırdı.
Kitle iletişim araçlarının çoğalması ve toplumlar arasındaki hızla değişimin artmasının başında buluşlar ve icatlarda gelmektedir. Zamana ayak uydurmak isteyen insanoğlu beklentilerinin karşısında birçok yeni buluşa sebep olmuştur tarih boyunca. Kitle iletişim araçlarının içerisine televizyon, bilgisayar, telefon, mektup, telgraf, telsiz, kitaplar, dergiler, radyo gibi araçlar girmektedir.
Televizyon kitle iletişim araçlarının içerisinde hem görsel hem de duyusal olarak en yaygın olanıdır. Zamanla gelişen, görsel bir şov haline dönüşen televizyon ekranları insanları birbirine bağladığı kadar, birbirinden bir o kadar da uzaklaştırmıştır. Şimdi neredeyse bir aileyi oluşturan her bireye bir televizyon düşmektedir. Herkes kendi odasında istediği ölçüde, istediği kanalı izlemektedir. Böylece aileler birbirlerinden uzak bir iletişim içerisine girmektedir.
Televizyon ekranlarında dönen birçok görselliğin, bunlara reklamlarda dahil insanlar arasındaki iletişimi olumsuz yönde etkilediği kaçınılmaz bir gerçektir. Yaşam standartları bir olan bireylerle, bir olmayan bireyleri kimi zaman bir sorgulamaya sokmaktadır.
Son zamanlarda gençler üzerinde etkisini daha çok gösteren bilgisayar ve cep telefonu da kitle iletişim araçlarının yaygınlığının en başında gelmektedir. Bu araçların yaygınlığı insanlar ve toplumlar üzerinde iletişim açısından olumlu etkilere yol açtığı ölçüde olumsuz etkilerede yol açmaktadır.
insanların bir şeylere ulaşma arzusu bilgisayar ve cep telefonu üzerinden yaygın olarak gerçekleşmektedir. Son zamanlarda aileyi ve toplumu oluşturan bireylerin ahlaki davranışlarının sınırlarını zorladığı bir araç haline getirilmeye çalışılıyor bir kesim insan tarafından bilgisayar ve cep telefonu kullanımı. Gelişen teknolojiyle insanların taleplerine göre artan araçlar yanlış kullanılarak amacından sapmak üzere. Ve böylece insanoğlu gelişen teknolojiye ayak uyduracağım derken, getirdiği yanlış ve olumsuz örnekleri yavaşça günlük hayatının içine almakta.
Oysaki kitle iletişim araçları insanlar arasındaki bilgi alışverişini, birebir irtibatlarından sonra sağlayan bir gereklilik aracı olmalıdır.