Site icon Nedir ve Nasıl

Kist Nedir Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir

Kist Nedir Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir

Kistler, kapalı bir kese şeklinde içi sıvı, gaz gibi maddeler ile dolu kitlelere verilen isimdir. Vücudun her yerinde oluşabilir. İç organlar ve deride sıklıkla görülür. İçinden çok ciddi sıvı alınabilenler olduğu gibi mikroskobik olanlarda vardır. Çok az görülse de bazen kistlerden parça alınır ve kanser testi yapılır

belirtileri nelerdir
Deri ve deri altında oluşan kistlerde bir yumru fark edilir. İç organ kistlerinde, kist çok büyüyünceye kadar veya enfeksiyonlaşıncaya kadar fark edilmezler. Sıklıkla bu tarz durumlarda organın çalışmasında aksaklık oluşur ve ağrılar başlar. Göğüslerde oluşan kistler genelde ağrı yapar ve elle muayenede ortaya çıkar. Beyin kistleri şiddetli ağrıya neden olur. Kistler, röntgen, ultrason, MR, tomografi ile teşhis edilirler.

Kist türleri nelerdir
Alt deri kistleri ; Sıklıkla ameliyat ve yaralanma sonrası ortaya çıkarlar. Yüz, erbezleri, boyun ve bacak araları en çok görüldükleri noktalardır. İçi sıvı dolu olan bu kistler sadece ameliyat ile alınırlar.

Üst deri kistleri ; Üst derinin deri altı dokusunda toplanan sıvılar ile oluşur. Sıklıkla doğuştan olurlar. Tedavisi ameliyattır.

Yağ dokusu kisti ; Yağ bezlerinin hacminin büyümesi ile oluşurlar. Deri üstü ya da altında oluşur. içi beyazımsı yağ tabakası ile doludur. Ameliyat ile alınır.

İç organ ve doku kistleri ; İç organlarda oluşurlar. Zamanla büyüyerek iltihap kapabilir veya organın çalışmasında sorunlar yaratırlar.

Bilinen en tehlikeli kistler, karaciğer ve akciğerde doku bozulmalarına yol açanlardır. Köpek dışkısında bulunan tenyaların yiyeceklere bulaşması ile alınırlar. Bu yumurtalar, insan bağırsağında çoğalıp, karaciğere yerleşir. Zamanla iltihap yapıp bir kist oluşturur. Kist özel bir sıvı ile doludur ve bulunduğu dokuyu öldürür.

İyi huylu ve kötü huylu kistler
Kistler genelde iyi huyludur. Vücut salgılarının çıkış yollarını tıkaması ile oluşurlar. Çok ender olarak hormonal bozukluklar ile kistler kanser habercisi olabilir. Kist, hızla büyümüyor ve sorun yaratmıyorsa iyi huyludur. Kötü huylu olanlar hızla büyüdüklerinden ve oldukları doku ve organlara zarar verdiklerinden hemen alınmalı ve patolojik araştırma yapılmalıdır.

Exit mobile version