Kimya Nedir
Kimya Nedir? Kimya Ne Demek? Kimya Nedir Kısaca? Kimya Ne Demektir? Kimya Hakkında Bilgi?
Kimya modern Dünyanın arka planda kalmış gizli gücudür. Kullandığımız her malzeme özel kimyasal bilesiklerden olusmaktadir. boya madderleri, ilaçlar, Polimerler araba lastiği, göz lensi, yarı iletkenler, tarim kimyasalları besin kimyasalları, askeri muhimmatlar, yakıtlar, Temizlik kimyasalları gibi bir çok ürünler dunya ekonomisinin çok onemli bir paydasini olusturmaktadir.
kimyanın, dalları kimya, bilimi doğada mevcut olan bütün maddeleri inceleyen bir bilim dalıdır. Özellikle maddelerin yapılarını ve birbirleriyle olan etkileşimlerini inceler. Periyodik cetvelle gösterilen elementlerin ve oluşturdukları bileşiklerin yapılarının ve aralarındaki reaksiyonların incelenmesi kimyanın konusudur. Sınırsız denecek sayıda çok bileşiğin incelenmesini kapsar ve bu konudaki bilgi ve etkinlikleri sistemli hale getirmek amacıyla birbiriyle ilgili bileşikleri, sistemleri, yöntemleri ve amaçlarını gruplayan birçok alt dala ayrılır analitik kimya, biyokimya, inorganik kimya, organik kimya, Fizikokimya, Teorik kimya, Nükleer kimya başlıca dallardır. Son yıllarda gelişmiş olan, agrokimya, medikal kimya, farmakokimya gibi birçok disiplinlerarası alana doğru gelişmektedir.
Kimya bilimi doğada mevcut olan bütün maddeleri inceleyen bir bilim dalıdır, tüm madde-enerji ilişikleri baz alındığında Kimya, en genel tanımda bir mekanik, daha da ötesinde bir kinematiktir.Kısaca Kimya, hareketi ve sonuçlarını inceler. Burada hareket söyleminden kasıt, özünde elektronların hareketidir (buna “elektronik hareket” deniyor).
Kimya bu bağlamda büyük ölçüde kuantum mekaniğinden, yani mikromekanikten güç alır. Kimya’da büyük (yığınla) maddenin makroskopik incelenmesi yalnızca Termodinamik ve Akışkanlar Mekaniği dallarında söz konusudur; geriye kalan kimya tamamen mikro boyutlara sahiptir. Mikro-makro özellikler arası geçiş ise yine bir başka kimya dalı olan “İstatistik Mekanik” yoluyla sağlanır.
Fiziksel Kimya
Kimyasal kinetik, Termodinamik, Akışkanlar mekaniği, Yüzey kimyası, Fotokimya, Polimer kimyası, Makromolekül kimyası, Elektrokimya, Magnetizma, Biyokimya
Analitik Kimya
Spektrokimya, Asit-baz-tuz kimyası, Kromatografi, Gravimetri, Voltametri, Potansiyometri Organik kimya: Stereokimya’yı içerir.
Çekirdek Kimyası (Nükleer kimya): Çekirdeğin Kuantum mekaniğidir. Radyokimya da bu dalın bir parçasıdır
- Katı Hal Kimyası
Sıvı Hal Kimyası
Plazma Kimyası
Parçacık Kimyası
Atomaltı parçacıkların Kuantum mekaniği (Kuantum kimyası’nın babası Linus Pauling de bu ismi kullanmıştır)
Kuantum Kimyası
Atom ve moleküllerin Kuantum mekaniğiBu listeye ek olarak Kimya dallarını “saf (temel)” ve bunlardan türeyen “uygulamalı” Kimya dalları olarak da sınıflandırabiliriz.
- Saf kimya
- Kuantum mekaniği
- Termodinamik, İstatistiksel mekanik
- Akışkanlar mekaniği
- Kimyasal kinetik
Uygulamalı kimya
- Kuantum kimyası
- Nükleer kimya, Parçacık kimyası
- Katı-Sıvı-Plazma Kimya’ları