Kilonun Getirisi Varis
varise sebep olan etkenlerin başında, pek çok hastalık gibi, kilo problemi geliyor. Varis bazen, kalp hastalıklarının da habercisi olma özelliği taşıyor. Lazerden cerrahi yöntemlere kadar çok fazla tedavi çeşidi olan varisten kurtulmak için, erken teşhis önem taşıyor.
Varis, toplardamarların uzaması ve çapının artması demektir. Bu oluşum, vücudun herhangi bir toplardamarında oluşabiliyor. Ancak vücutta en büyük baskı ayaklarda oluştuğu için, varisin en sık görüldüğü yer de bacaklar oluyor.
Varisin oluşumda etkili olan pek çok faktör var: Kilo, hamilelikte yaşanan hormon değişimi, östrojen içeren ilaç kullanımı, uzun süre oturarak çalışmak, sürekli ayakta kalmak, sporsuz hayat, sigara ve alkol, yaşlılık
Hamilelik, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanmak ve hormonal etkenler, varisin kadınlarda daha sık görülmesine neden oluyor. Ayrıca, genetik kimlik de bu oluşuma büyük etki ediyor. Annesinde varis olan kadınlarda, sıklıkla bu hastalık ortaya çıkıyor.
Varisin ilk belirtileri, bacak ağrıları ve gece krampları ile kendini gösteriyor. Bir ileriki safhada ise, bacaktaki toplardamarlar belirginleşiyor.
Uzun süre ayakta duran veya oturan kişiler, fırsat buldukça ayaklarını yukarı kaldırıp, dolaşımın rahatlamasını sağlamalılar. Bunu yapamadıkları zaman, bacaklarını ileri ve geri hareket ettirerek, baldırdaki kasları çalıştırmalılar. Her fırsata, bacakları kalp seviyesinin üstünde olacak şekilde uzanıp dinlenmek gerekiyor. Ayrıca spor yapmak çok önemli!
Varis Olan Kişiler Ne Yapmalı
Varisten kaçınmak için, uzun süre hareketsiz oturmaktan kaçının. Belirli aralılarla hareket edin.
Uzun süre ayakta kalmayın. Uzun süre ayakta kalacağınız günler, topuklu ayakkabı giymeyin.
Fazla kilolardan kurtulun. Sigara içmeyin, alkol tüketmeyin.
Çok sıcak suyla banyo yapmayın. Kaplıca ve sauna gibi, aşırı sıcak ortamlardan uzak durun.
Dar pantolon ve iç çamaşırı giymeyin.
Destekli çorap giyin.
Düzenli spor yapın.
Her akşam soğuk suyla duş masajı yapın.
Sırtüstü yatarak bisiklet çevirme egzersizi yapın.
Erken teşhis büyük önem taşıyor. Şikayetleriniz varsa, mutlaka bir doktora gidin.