Kılıçbalığı Nedir? Kılıçbalığı sıcak ve ılık denizlerde bulunur. Atlas Okyanusu, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de rastlanır. Özellikleri: Üst çenesi kılıç gibi uzamıştır. Vücüdu torpile benzer. Üst kısmı mavimtrak siyah, karın kısmı gümüşi beyazdır. Dört metre uzunluk, yarım tonu geçen ağırlıkta olanları vardır. Kendinden küçük balıkları sivri ve yanları keskin kılıcıyla avlayarak beslenir. Balina ve teknelerde kırılmış kılıçbalığının sivri burunlarına rastlanır. Kılçıksız eti çok lezzetlidir. Çeşitleri: Marlin balığı, yelken balığı, asıl kılıçbalığı olmak üzere üç türü vardır. Bizim denizlerimizde “asıl kılıç balığı” bulunur. Kemikli balıklar takımından, 3-4 metre uzunlukta 200-300 kg kadar ağırlıkta olan, sıcak ve ılık denizlerde yaşayan bir balık. Üst çenesi vücudunun üçte ikisi nispetinde kılıç gibi uzamıştır.
Kılıçbalığı Nedir
Erginleri dişsiz ve pulsuzdur. Pelvik (karın) yüzgeçleri bulunmaz. Torik ve istavrit gibi balık sürülerine dalarak keskin ve sivri kılıcını sağa sola sallayarak öldürüp yaraladıklarını yer. Mürekkep balıklarına da düşkündür. Saatte 95 km hızla yüzer. Kışın 25 metre derinlere iner, yazın yumurtlamak için yüzey sularına çıkarak baygın gibi yüzer. Bazen su yüzeyinde sıçrar. Yalnız veya eşiyle beraber dolaşır. Işıktan kaçar. Sakin ve karanlık gecelerde zıpkın tüfek, özel olta ve ağlarla avlanır. Ağırlığı 675 kg’a varan kılıçbalığına rastlanmıştır. Üst seviyede yüzerken büyük sırt yüzgeci köpek balığındaki gibi su yüzeyinde görülür.
Uzun ve dikey kuyruğunun yanlarında karina denen kemiksi birer çıkıntı bulunur. Atlas Okyanusu, Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de yaşar. Yumurtaları su yüzeyinde sürüklenir. Çıkan yavrular erginlerine benzemez. Başları dikenlidir. Dişleri ve pulları vardır. Dört buçuk yaşından sonra üst çeneleri uzar, dişleri ve pulları kaybolarak erginlere benzerler. Kılçıksız ve lezzetli etleri şişe iyi gelir. Karaciğerinden yağ çıkarılır. Tehlike anında kılıcıyla teknelere bile saldırır. 30 cm kalınlıktaki tahtayı delebilir. Avlanması tehlikeli ve zordur. Ağustos ve kasım aylarında yakalananların eti çok lezzetli olur.
Kılıçbalığı Özellikleri Nelerdir?
Kılıç balıklarının gözlerinde salgıladıkları salgı nedeniyle göz sıcaklıkları 20-25 derecelik sıcaklıkta sabittir. Kış aylarında denizin derinliklerinde, yaz aylarında ise genelde su yüzeyinde yüzerler. Kılıç balıklarını diğer balıklardan ayıran bir diğer özelliği ise çok hızlı yüzmeleridir. Saatte yaklaşık olarak 120 km’lik hızda yüzerler. Özellikle deniz canlıları arasında en hızlı yüzen balık olarak bilinir. Hızlı yüzmesinin en belirgin nedenleri fiziki özellikleri ve vücudunda bulunan kaslardır. Kılıç balığının fiziki özelliği gereğince sivri bir yapısı olduğu için hareket sırasında denizin karşıdan yaptığı etkiyi son derece minimuma indirerek karşıdan gelen gücü ortadan kaldırırlar. İşte bu nedenle kılıç balıkları normal hızlarından biraz daha hızlı yüzer. Kılıç balıkları tek başına yüzmek yerine genellikle çift olarak gezmeyi tercih ederler. Boyları yaklaşık olarak 3-4 metreye kadar uzayabilir. Uzunluklarının yanı sıra ağırlıkları da 200 kiloya kadar çıkabilir. Sırt ve anüs yüzgeçleri genç balıklarda birer tane yetişkin balıklarda ise bu yüzgeçlerin bir kısmı gövde ile birleştiğinden ikişer tanedir. Kılıç balıklarının üst bölümleri mavimtırak ve alt bölümleri ise siyaha yakın gümüş rengindedir.
Kılıç balıkları kendi avlarını burunlarının ucunda bulunan uzun ve sivri kılıçlar sayesinde gerçekleştirir. Sahip oldukları bu kılıç küçük balıkları avlamada oldukça etkendir. Küçük balık olarak genelde istavrit, mürekkep balığı ve torik tercih ederler. Kılıç balığının ağzında diş yoktur. Kılıç balığının etinde kılçık bulunmaz. Dış yüzeyinde pulları yoktur. Kılıç balığında yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtaları su yüzeyinde sürüklenir. Yumurtadan çıkan yavrular dört yaşına kadar yetişkenlere benzemez. Örneğin dişleri ve dış yüzeyinde pulları vardır. Ancak dört yaşından sonra dişler ve pullar kaybolarak üst çene ve kılıç kısmı belirginleşir. Ayrıca yırtıcı balık grubunda yer alan kılıç balıklarını avlamak çok kolay değildir. Biraz uğraş gerektirir. Işıktan kaçtığı için karanlık gecelerde özel ağlar, dalyanlar ve bazen de zıpkın kullanılarak avlanır. Bunun yanı sıra avlandıktan sonra da çok kısa süre içerisinde satılarak hızlı tüketilir. Bu duruma en büyük etken etinin son derece lezzetli olmasıdır.Kaynak: Kılıçbalığı Nedir