Kenevir Nedir
Kenevir vatanı Hindistan olan, sıcak ülkelerde ve yurdumuzda da kültürü yapılan, bir yıllık bir bitki türüdür. Gövdesi diktir. İçi boştur. Yüzeyi pürtüklüdür. Yaprakları 5-11 parçalıdır. Meyvesi 3-5 milimetre boyundadır. Tanelerinin içinde etli bir cücük vardır. Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ, sabun sanayinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat ve kaba dokulamalar yapılır.
Kenevirin Faydası Nelerdir
Yapraklarının suda haşlanması müzmin romatizma ağrılarını keser.
Botanik Bilgi Boyu 1-3 metreye kadar ulaşabilen 1-2 yıllık, dikey yükselen tüylü ve yarıdan sonra çatalaşmaya başlayan bitki yabani olarak da yetişebilir. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz, koyu yeşil renkli uzun saplıdır. Çiçekleri ayrı ayrı bitkilerin tepesinde veya dalların tepesinde bulunur. Meyveleri (Tohumlar) 3-6mm uzunluğunda grimsi esmer, siyahımsı esmer, yeşilimsi esmer renklerde olabilir ve çok ince bir kabuğa sahiptir.
Kullanıldığı Yerler Dal uçlarında reçine ve uçucu bir yağ vardır. Meyveleri (Fructus cannabis) yağ bakımından zengindir. Tohumlarından çıkarılan yağ sabun sanayisinde kullanılır. Gövdesinin kabuk kısmından kenevir veya kendir denilen bir lif elde edilir. Bunlardan ip, halat veya kaba dokumalar yapılır.
Yetiştiği Yerler Vatanı Hindistan olan kenevir, Türkiye’nin hemen her yöresinde yetişir ve yetiştirilebilir, fakat esrar yapımında kullanıldığından dolayı kanunen yasaktır ve ekimi yapılmamaktadır.