Kelle Şeker Nedir? Eskiden rafine kristal şekerin pres edilmesiyle elde edilen dibi yuvarlak, tepesi sivri büyük parçaya verilen ad. Baş büyüklüğünde olduğu için bu ad verilmiştir. Şeker kamışı, özel kaplarda pişirildikten sonra konik kalıplara dökülürdü. Kaplarda hazırlanırken içine onda bir nisbetince halis taze süt konur, öyle pişirilirdi. Çok sert olan bu şeker, kolayca kırılmaz küçük balta ile kenarından parçalanıp koparılırdı. Günümüzde bu şekilde kelle şekeri yapılmayıp ilerleyen şeker sanayiinde çeşitli şeker türleri imal edilmektedir.
Kelle Şeker Ne Demek?
- Kamışı, şeker pancarı, patates, havuç, mısır, buğday vb. bitkilerin sap ve köklerinin öz suyundan veya nişastasından çıkarılan, birleşiminde karbon, oksijen ve hidrojen bulunan, beyaz, suda eriyen, mayalanabilen ve çoğu tatlı olan maddelerin genel adı.
Bu madde katılarak yapılmış lokum, akide, çikolata vb. tatlı yiyeceklerin genel adı.
Hastalığının belirtisi olan kan ve idrardaki yüksek şeker miktarı
Hastalığı.
Sevimli, cana yakın ve güzel.
Şeker kamışı, şeker pancarı, patates, havuç, mısır, buğday vb. bitkilerin sap ve köklerinin öz suyundan veya nişastasından çıkarılan, birleşiminde karbon, oksijen ve hidrojen bulunan, beyaz, suda eriyen, mayalanabilen ve çoğu tatlı olan maddelerin genel adı.
Şeker hastalığının belirtisi olan kan ve idrardaki yüksek şeker miktarı
Şeker hastalığı.
Tek başına kullanıldığı zaman patlayıcı özelliği bulunmayan, kükürt ve potasyum klorat ile birlikte kullanıldığında patlamanın şiddetini artıran madde.
Genel olarak tatlı olan ve suda çözünen monosakkaritler ile disakkaritlere verilen ad. (Halk dilinde şeker olarak bilinen özdek, bir disakkarit olan sakkarozdur.)
Kelle Şeker Nedir?
Eski dilde şekere kand dendiğini ilgili maddede açıklamıştık. (Kand Nedir ( Şeker Şükker ) ve Sevgilinin Dudağı ) Bu başlıkta eski dilde şeker kamışının donmuş usaresine şeker, sadece şeker kamışından üretilmiş ve şeker kamışının özünden beyaz renkel üretilmiş olan şekerlere kand dendiğinide yazmıştık. Şeker sözcüğünün köken olarak nereden geldiğini, şeker, şekker, şükker ve kand olarak da söylendiğini, eski devrilerde şekerin nasıl yapıldığını, şeker ile yapılan benzetmelere vb de değinmiştik. (Kand-i Mükerer ( Şeker ve Dilber Dudağı)
Eski devrilerde daha çok Mısırda icat edilen beyaz şekerler ve şeker kamışından yapılan esmer renkli şekerler dışında, Osmanlılara Rusya’dan da bir çeşit şekerlerin geldiği, bu şekerlerin minare külahı şeklinde olduklarını A.T. Onay bize haber vermektedir.