Kazalar Nedir
isteyerek, planlanmış olmayan, can ve mal kaybına sebeb olan hadise veya beklenmedik bir olay sonucu, insan, hayvan ve eşyaların zarara uğraması. Mülki, idari taksimat bakımından il ve bucak arasında kalan, kaymakamlar tarafından idare edilen şehirlere de bu ad verilirdi. islam dininde imanın şartlarından biri olan, Allahü tealanın bütün varlıklar üzerindeki sonsuz takdir kudreti manasına da gelmektedir. (Bkz. Kaza ve Kader) Dinen geçerli sayılan bir özürden dolayı veya tembellikle vaktinde kılınamayan namaz ve tutulamayan orucun islam dininin şartlarına uygun olarak yerine getirilmesi anlamında da kullanılır.
aniden gelen kötü ve tehlikeli hadiselerden insanlar bazan kurtulur, bazan da bunun aksi olabilir. Alınan tedbirler sayesinde iş yerinde, evde ve diğer durumlarda meydana gelen kazalar azaltılırken, bütün gayretlere rağmen motorlu vasıtaların sebeb olduğu kazalar artmıştır. Kazalar düşme veya yanma gibi türlere ayrıldığı gibi, evde veya iş yerinde meydana gelmesine göre de sınıflara ayrılabilir. Dünyada vukübulan kazalar, Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından istatistikler halinde yayınlanmaktadır. Kazaların neticesinde ölüm, yaralanma veya maddi zarar meydana gelir.
Ölümler
En çok motorlu araçların sebeb olduğu kazalarda görülür. Ölüme sebeb olan diğer bir kaza türü de, düşmelerdir. 75 yaşından küçük olanlarda ölüme sebeb olan kazaların başında trafik kazaları yer alır. 75 yaşından daha yaşlılar için ise düşme türü kazalar en çok ölüme yol açar. Ölümle sonuçlanan diğer bir kaza türü de boğulmalardır.
Yaralanmalar
Yaralanmalar geçici olabildiği gibi kalıcı ve sakat bırakıcı türden de olabilir. Genellikle yaralanmalar, iş yerlerinden ziyade evlerde ve umümi yerlerde ortaya çıkar. Yaralanmalar ve sakat kalmalar, hastane masrafları yanında geçici veya daimi iş gücünden kayıp meydana getirdiği için ülke ekonomisine önemli bir yük teşkil eder.
Trafik kazaları
Özellikle trafik kazalarının sebebini belirlemek güçtür. Pekçok tesir, kazanın meydana gelmesinde rol oynar. Sürücü hatalı olabilir, vasıta kusurlu, yol uygun projelendirilmemiş, bakımı uygun yapılmamış veya hava şartları tesiri görülebilir. Bütün bu tesirler bir araya gelip kazayı meydana getirebilir. Bu yüzden kazanın genellikle yukarıda sayılan sebeplerinden biri diğerlerine göre daha önemli de olabilir. Umümiyetle trafik kazalarının % 50’si sürücünün alkollü olmasındandır. Arabanın bakımsız olması ise, meydana gelen kazalar içinde % 10 civarında kalır. Gece ile gündüz arasındaki
kaza oranları yaklaşık eşit olmasına rağmen gece kazalarındaki ölüm oranı yüksektir. Motorlu vasıta kazaları haftanın gününe ve senenin ayına da bağlıdır. Yapılan araştırmalara göre, cumartesi ve özellikle pazar günü trafik kazaları çok yüksektir. Ocak ve şubat aylarında kaza sayısı minimum seviyede iken, yaz aylarında özellikle ağustosta en yüksek sayıda seyreder. Erkekler, kadınlardan daha çok kazaya karışırlar. Ancak, erkekler kadınlara nazaran hem sayıca hem de daha güç durumda vasıta kullanırlar. Tecrübesiz sürücüler kazaya karışan en kalabalık grubu meydana getirirler.
Vasıta kullananların kusurları
Kaza oranına göre şöyle sıralanabilir: Gerektiğinden daha hızlı gitmek, yakın takip, ilk geçiş hakkını vermemek, dalgınlık, acemilik, hatalı sollama, dönüş ve yön kurallarına uymamak, yanlış şeritten gitmek, yola nizamsız çıkış ve yolda tedbirsiz gitmek, öndeki aracı hatalı geçiş, duruş ve park hataları, aşırı derecede uygunsuz ve tedbirsiz biçimde yük ve yolcu taşımak, trafik işaret ve işaretçilerine uymamak, alkollü araç kullanmak, yorgunluk, uykusuzluk, far, selektör ve diğer lambaları kullanma hataları, sürücülerin hayvanlara hakim olmaması, bisikletlerin hataları, hastalık.