Karaciğer Nedir
Karaciğer Ne Demektir? Karaciğer Nedir Kısaca? Karaciğer Ne Demek? Karaciğer Nedir? Karaciğer Hakkında?
Karaciğer Ne Demek,Karaciğer, diyaframın hemen altında, sağ tarafta, yaklaşık olarak 2 kilogram ağırlığında, koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır. Yaşamak için gerekli olan birçok kimyasal olay bu organda meydana gelir. Vücudumuzdaki en büyük organdır.Görevleri Bir kuzu karaciğeri Günde yaklaşık olarak 4 su bardağı 1,50kg safra salgılar Yağ, protein ve şeker metabolizmasını düzenler Vücudun ısısını ayarlar.Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar Yağ, protein, şeker ve kan yapımı için gerekli olan maddeleri depolar Kandaki şeker miktarını ayarlar.
Hormonların görevleri üzerinde etkili olur Pıhtılaşmada rol oynayan protrombin ve fibrinojeni üretir Yaşlı alyuvar hücrelerini parçalar. Embriyo döneminde kan hücrelerinin üretimini sağlar.
Kanda bulunan fazla glikozu glikojen halinde depo eder D, B, A ve bağırsaklarda sentezlenen, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini ile demir, kalsiyum, bakır, protein ve yağları depo eder. Karotenden A vitamini sentezler.
Cinsiyet hormonlarının fazlasını yok eder Lenf yapımında görev alır. Antikorların önemli bir kısmını üretir Hastalıkları Karaciğer yukarıda belirtilen görevlerinden herhangi birini yapamaz hale gelecek olursa, çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bunların en önemlileri, karaciğer yetersizliği, karaciğer iltihaplanması, karaciğer sirozudur.
Hastalık belirtileri Karaciğeri, rahatsız olan kişiler ensede ağrı hissedebilirler, çarpıntı, iştahsızlık vardır. idrarın rengi sabahları sarı ve koyu, daha sonraki saatlerde ise, duru ve açıktır. Sık sık idrara gider. Baldır kasları ağrır. El ve ayaklarında şişlik görülür. Geceleri uyumak istemezler ve görme ve işitme duyguları da zayıflar. Halsizlik oldukça belirgindir.
Karaciğeriniz vücudunuzdaki en ağır ve en büyük organlardan biridir. Karnınızın sağ üst kısmında, kaburgalarınızın tam altında bulunmaktadır.Karaciğer koyu kırmızımsı-kahverengi renktedir ve herhangi bir zamanda vücudunuzun kanının yaklaşık %13’ünü taşır (0.57 litre civarı). İki ana lobdan meydana gelmiştir. Sağ lob sol lobdan çok daha büyüktür. Bu loblar yaklaşık 100.000 küçük loblar ya da lopçuklardan meydana gelmiştir. Karaciğerdeki hücrelerin çoğu (yaklaşık %60) “hepatosit”olarak adlandırılır.’ Bu hücreler yediğimiz gıdalardan yararlı besinleri almamızı ve aynı zamanda zehir ve alkol gibi kanımızdaki zararlı maddelerden kurtulmamızı sağlar.
Karaciğer Vücudun Fabrikası Gibi Çalışır ve Yaklaşık 500 Farklı iş Yapar. Bazı Önemli işleri Şunlardır
- enfeksiyon ve hastalıkla savaşmak
vücudu zehir ve alkolden arındırmak
ilaçları parçalamak
kanı filtrelemek ve temizlemek
kandaki kolesterol miktarını kontrol etmek
hormonları üretmek ve dengelerini korumak
vücudun kendini onarmasına yardım eden kimyasallar üretmek
sindirilmiş gıdayı işlemek
bağırsaktaki gıdaların parçalanmasına yardım eden safra üretmek
enerji depolamak ve vücudun gereksinimi olduğunda kullanmak
şekerleri, vitaminleri ve demir dahil mineralleri depolamak
kendini onarmak ve yenilemek
Karaciğer çok dirençli bir organdır. Büyük parçaları zarar gördüğünde bile çalışmaya devam edebilir. Hatta kendini onarabilir ve yenileyebilir. Bununla birlikte siroz ve kanseröz değişiklikler gibi karaciğerin kendini onaramayacağı bazı tip tahripler de mevcuttur.