Karaciğer Büyümesi Nedir? hepatomegali, hepatosplenomegali tanım karaciğerin büyümesidir hepatosplenomegali ise karaciğer ve dalağın her ikisinin büyümesidir doktorunuza başvurun çoğunlukla doktor tarafından tanınır, kişi bu belirtinin farkında olabilir veya olmayabilir nedir karaciğer normalde ele gelmez. genel olarak enfeksiyonlar viral ve bakteryel parazitler, tümörler, anemiler, toksik durumlar depo hastalıkları kalp yetmezliği konjenital kalp hastalığı ve metabolik bozukluklar karaciğer büyümesi neden olabilirler
sık rastlanan nedenleri alkolizm hepatit a hepatit b konjestif kalp yetmezliği lösemi nöroblastom reye sendromu karaciğer kanseri niemann-pick hastalığı herediter fruktoz entoleransı tümör metastazları glikojen depo hastalığı primer bilyer siroz sarkoidoz sklerozan kolanjit hemolitik üremik sendrom
not karaciğer büyümesi, başka sebepleri de vardır. bu liste hepsini içermemektedir. sebepler hem kişinin yaşı, cinsiyeti hem de belirtinin özelliği , zamanı , kötüleştiren faktörler , iyileştiren faktörler ve beraberindeki şikayetler gibi spesifik karakterleriyle değişiklik gösterebilir.
ilk yaklaşım doktorunuza danışın yenidoğan-bebek veya çocukluk çağı dirençli hipoglisemileri hiperinsülinemi hiperinsülinemi(hi) erken bebeklik döneminde en sık görülen dirençli hipoglisemi nedenlerinden biridir.
hipersülinemizmde bulgular klasik olarak hiperinsülinemik bebekler iri ve yüksek kiloludurlar ve diayabetik anne bebeğini anımsatırlar. tipik olarak doğumdan sonraki ilk saatlerden itibaren semptomatik olur ancak, bazıları bir yıla kadar geciken dönemlerde beilrti ve bulgu verebilir. yenidoğan döneminde şiddetli hipoglisemiyle seyreder. glukoza gereksinimi çok yüksektir, sıklıkla 15-20 mg/kg/dak.dan fazladır.
hiperinsülinizmli çocukların çoğu büyük bebeklik döneminde hipoglisemiyle karşılaşır. erkenbebeklik döneminde dirençli hipogliseminin en sık görülen nedeni hiperinsülinemidir.
- hormon eksiklikleri
growth hormon eksikliği
kortizol eksikliği
acth eksikliği
glukagon eksikliği
epinefrin eksikliği
bu hormonların herhangi biri tek başına eksik olabileceği gibi bazı bebeklerde bu hormonların birarada eksikliği de görülebilir. yenidoğan döenminde hipoglisemi, hipofiz ön lob hormonlarının, buluğa eriştikten sonra azaldığı bir hastalık olan panhipopitiutarizmin ilk bulgusu olabilir. bu olgularda birlikte kısa boy, deri renginin koyuluğu ve cilt lekeleri, erkeksi karakter özellikleri ve adrenal kriz gibi belirti ve bulgular da görülebilir.
ketotik hipoglisemi 2 yaşın üzerindeki çocuklarda görülen hipogliseminin %90 ından ketotik hipoglisemi sorumludur. tipik olarak hipoglisemi 1,5-5 yaş civarında ve erkek çocuklarda daha sık görülür. 8-9 yaştan sonra bu hastalığa bağlı hipoglisemi nadirdir. bu hastalığa yakalanan çocuklar genellikle zayıf ve ince yapılı olup, çoğunda düşük doğum yaşı öyküsü vardır.bu olgularda genellikle minör bir enfeksiyon öyküsü vardır. hipoglisemi en sık sabahleyin ortaya çıkar ve sıklıkla birgün önceden akşamdan az yemek yeme veya kahvaltı yapmama öyküsü vardır. 12-18 saat açlıktan sonra hipoglisemi gelişen bir çocukta beraberinde ketonüri ve ketonemi varsa öncelikle akla ketotik hipoglisemi gelmeli.
bu çocukların tedavisinde yüksek proteinli ve karbohidratlı diet verilmesi, enfeksiyon hastalıklara maruz kalınıldığında ketonürinin olup olmadığının tespiti ve gerekirse ek karbonhidrat desteği yapılması önerilmektedir.
glikojen depo hastalıkları glukoz-6- fosfataz eksikliği (tip-ı-glikojen depo hastalığı) tipik olarak kronik hipoglisemiye tolerans gelişmiştir. kan glukoz düzeyleri 20-50 mg/dl civarındadır ancak klasik hipoglisemi bulguları görülmeyebilir. muhtemelen merkezi sinir sitemi enerji kaynağı olarak keton cisimlerini kullanmaya adaptasyon göstermiştir.bu çocuklarda boy kısalığı, mental retardasyon,taş bebek yüzü, belirgin karaciğer büyüklüğü ve sık burun kanamalarıyla birlikte hipoglisemi görülür.
geceleri devamlı nazogastrik tüp ile besleme ve gündüzleri sık sık besleme yapılarak metabolik durum düzeltilmeye çalışilır.gündüzleri 3-4 saatte yapılan beslenmede kalorinin %60-70 i karbohidrat, %12-15 i protein ve %15-25 i yağlardan karşılanır.geceleri günlük kalori gereksinimin 1/3 ü 8-12 saatlik infüzyon halinde verilir. gece yapılan beslenmede kalorinin %89 u glukoz ve glukoz oligosakkaridlerinden,%1.8 , yağ ve %9.2 si kristaloid aminoasitlerden sağlanır. bu çerçevede geceleri nişasta verilmesiyle iyi sonuçlar alınmaktadır. uzun dönemde karaciğer transplantasyonu yapılması radikal tedavi seçeneğidir.
Karaciğer Hastalıkları
- – Siroz
– Hepatit A, B ve C de dahil olmak üzere bir virüsün neden olduğu hepatit veya bulaşıcı mononükleozun neden olduğu - – Alkolden bağımsız karaciğer yağlanması
– Alkolik yağlı karaciğer hastalığı
– Karaciğerinizde anormal protein birikmesine neden olan bir hastalık (amiloidoz)
– Karaciğerinizde bakır birikmesine neden olan genetik bir hastalık (Wilson hastalığı)
– Karaciğerinizde demir birikmesine neden olan bir hastalık (hemachromatosis)
– Yağlı maddelerin karaciğerinizde birikmesine neden olan bir bozukluk (Gaucher hastalığı)
– Karaciğer kistleri
– Hemanjiyom ve adenom da dahil olmak üzere kanserli olmayan karaciğer tümörleri
– Safra kesesi veya safra kanallarının tıkanması
Kanserler
- – Vücudun başka bir yerinde başlayan ve karaciğere yayılan kanser
– Lösemi
– Karaciğer kanseri
– Lenfoma
Kalp ve Kan Damarı Problemleri
- – Karaciğeri boşaltan damarların tıkanması (Budd-Chiari sendromu)
– Kalp yetmezliği
– Kalbi saran dokunun iltihabı (perikardit)
– Toksik hepatit
Göğüs, karın ağrısı ve kabızlık şikayetleriyle gitti, kendisi de şoke olduGöğüs, karın ağrısı ve kabızlık şikayetleriyle gitti, kendisi de şoke oldu
Karaciğer Büyümesi Belirtileri?
Çoğunlukla, biraz genişlemiş karaciğeriniz varsa, herhangi bir belirti görmezsiniz. Şiddetli bir şekilde şişmiş ise, aşağıdakileri hissedebilirsiniz:
- – Dolgunluk hissi
– Karnınızda ağrı
Büyümüş karaciğerinizin nedenine bağlı olarak, aşağıdaki gibi belirtilerle de karşılaşabilirsiniz:
- – Derinin veya gözlerin sararması (sarılık)
– Yorgunluk ve halsizlik
– İştahsızlık
– Mide bulantısı
– Kilo kaybı