Kansızlık Nedir
anemi bir hastalığı değil birçok değişik nedene dayalı Hastalıkları tanımlayan ö nemli bir terimdir. fizik muayene ve kansızlık labratuvar değerlendirmeleri yapılarak belirlenir. kansızlık tanısında çocuklar ayrıntılı bir fizik muayeneden geçirilir. Büyümenin normal olup olmadığına bakılır. Kanamalı hastalığı belirlenir. ailede kansızlık yapan hastalık öğrenilir. Karaciğer ve dalağın normal olup olmadığına bakılır. Hemoglobin, hematokrit gibi kan değerleri ölçülür. Hemoglobin alyuvarlarda kana kırmızı rengini veren boya maddesidir. 100 gr kanda gram olarak değerdir. Hematokrit kanda ki alyuvarlar ve plazma hacmi ölçülür.
Hematdrit alyuvar sayımda paralel bilgiler verir. 100 cm kanda ortalama 45 alyuvar bulunduğuna göre bunun 15 gramı hemoglobindir. Daha sonra Parmak ucundan alınan kan örneği, bir Cam üzerine yayılarak özel yöntem ile boyanır. Buna kan yayması denir. Bu yöntem ile birçok kan hastalığının tanısı yapılır.
Çocuklarda görülecek kansızlığın gerçek nedenini, türlü araştırma sonucunda hekim ort Aya koyar. Böyle bir araştırma yapılmaz ise tedavi yararsız ve hatta zararlı olabilir. Ayrıca hastada ki kansızlık düzelse bile kansızlığa yol açan neden ortadan kaldırılmadıkça durumun yinelenmesi ve hast ayı daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya bırakması imkânı vardır. Hastalığın görünüşü kansızlığın varlığını belirtebilir. Kesin teşhis labratuvar incelemeleri ile sağlanır.
Hastanın kanının, göğüs ya da leğen kemiğinden alınan kemik iliğinin mikroskop altında incelenmesi gerekebilir. Kalıtsal bir eksikliğin varlığından şüphelenilirse hastanın annesi ile babası yakın akrabalarından alınan kanın incelenmesi de yararlı olur.
Bazı kansızlıklar kolayca tedavi edilebilir. Bazıları ise ancak düzeltilebilir. Hastalık yaşam boyu hastayı etkiler.