Site icon Nedir ve Nasıl

Kanser Yapıcı Organik Bileşikler

Kanser Yapıcı Organik Bileşikler

Formaldehitler ve formaldehit vericiler Koruyucu olarak kullanılmaktadır. Mukozayı tahriş eder ve alerjilere neden olur. Cildi hızla yaşlandırır. Kansere neden olma riski yüksektir.
Halojenli organik bileşikler Brom, iyot ve klor içeren binlerce maddenin oluşturduğu bir gruptur. Çoğu alerjiye, bazıları kansere neden olmaktadır. Bu maddelerin hepsi çevrede birikir ve toprağı, suyu kirletir

Triclosan
Klorlu organik bileşiktir. Deodorantlarda, duş jellerinde, diş macunlarında, losyonlarda, kremlerde ve daha pekçok üründe kullanılmaktadır. Dioksin de içerebilmektedir. Dioksin vücutta birikmekte, az miktarı bile klor aknesi oluşumuna neden olabilmektedir. Kansere neden olma riski yüksektir.

Aromatik aminler
Azo boyalarının yapı taşlarıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan testler, bazılarının kansere neden olduğunu ortaya koymuştur. Avrupa Birliği 22 aromatik aminin tekstil boyalarında kullanılmasını yasaklamıştır. Bazı saç boyalarında da aromatik aminler bulunduğu görülmektedir. Kimyasal boyalar yerine, doğal saç boyaları tercih edilmelidir.

Akrilamid
Nişasta içeren besinlerin kızartılması sırasında oluşan zehirli bir maddedir. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde, embriyoya zarar verdiği ve kansere neden olduğu kanıtlanmıştır. Güncel tahminlere göre, yetişkin bir insan kg. başına günde ortalama 0,5-1.0 mikrogram akrilamid almaktadır. Patates kızartmaları ve kızarmış ekmek önemli miktarda akrilamid içermektedir.

Dezenfeksiyon Yan Ürünleri
Yerel veya bölgesel su aritma tesislerindeki dezenfeksiyon süreçleri sirasinda, bir dezenfektan ( tipik olarak klor veya kloramin ) dogal olarak olusan organik maddeyle etkilesim kurdugunda düsük seviyede yan ürün olusabilir. Bu bilesiklere dezenfeksiyon yan ürünleri adi verilmektedir.

Bu bilesiklerden bazilarinin kanserojen oldugundan süphe edilmektedir ve denetleme kurumlari için artan bir kaygi teskil etmektedirler. Farkli dezenfektan yan ürünler aktif karbonla çesitli basari düzeylerinde azaltilabilir

Kursun suda nadiren dogal olarak bulunmaktadir ancak içme suyuna kursun borulardan veya kursun içeren kaynaklardan girebilir. Düsük seviyelerde bile kursun zehirlenmesi – özellikle çocuklarda – zihinsel geriliklere, okuma ve ögrenme bozukluklarina, duyma zorlugu, düsük dikkat araligi, hiperaktivite ve diger davranis problemlerine neden olmaktadir. Kursun pH’ye bagli olarak suda farkli sekillerde bulunabilir. Civa, dogal birikmelerin erozyonundan, rafineriler ve fabrikalardan tahliyeden ve yer dolgulari ile çiftliklerden çesitli kaçaklardan çikarak suya karismaktadir. Böbrek hasarina neden olabilir.

Asbest suya dogal yiginlardan veya cam ya da elektronik fabrikalarinin atiklarindan çikan sizintilardan karisabilir. Kronik maruz kalma ciltte hasar, dolasim sistemi problemleri ve artan kanser riski olusturmaktadir.

Böcek Ilaçlari ve Böcek Ilaci Yan Ürünleri
Yer alti sulari ve yüzey sularinin böcek ilaçlariyla kirlenmesi özellikle tarimsal bölgelerde artan bir kaygidir. Içme suyunun böcek ilaçlariyla kirlenmesi yaygin gözükmesede, arastirmalar bu tür kirlenmenin de meydana geldigini göstermektedir.Içme suyunun kirlenme seviyesi ve düsük seviyelerde böcek ilaci tüketilmesinin sağliga etkileri henüz bilinmemektedir.

Radyonüklidler
Radyonüklidler sağlığa zararli radyoaktif kirletici maddelerdir. Radon tatsiz, kokusuz veya renksiz dogal olarak meydana gelen radyoaktif bir gazdir. Radon uranyumun dogal bölünmesiyle olusur ve uranyum, granit, killi sist, fosfat ve zift içeren topraklar ve kayalarda bulunur.

Pek çok radon toprak ve kayadan çikmaktadir ve atmosfere zararsiz bir sekilde yayilmaktadir. Ancak radon kuyular gibi yer alti kaynaklarinda çözünebilir ve birikebilir Radonla kirlenmis içme suyu mide kanseri riskini arttirabilir.

Uçucu Organik Bilesikler ( UOB’ler ) UOB’ler yer alti suyuna karisan ve kimyasal, plastik veya petrol tesislerinden, yer dolgularindan, kuru temizlemecilerden veya benzin muhafaza depolarindan atik su olarak göl ve irmaklara tahliye edilen bir grup organik kimyasaldir. Karaciger problemlerine, anemiye, böbrek ve dalak hasarina veya kanser riskinin artmasina neden olabilirler.

Benzen, Karbon Tetraklorid, p-Diklorobenzen, 1,2-Dikloroetan, 1,1-Dikloroetilen, Tetrakloroetilen, 1,1,1- Trikloroetan, Trikloroetilen, Vinil klorid ve ksilenler Vinil klorid içme suyu borularinin yapiminda siklikla kullanilan bir malzeme olan polivinil klorid ( PVC ) yapiminda kullanilan bir gazdir. 1970’lerin ortalarinda vinil kloridin kansere neden olabilecegi belirlenmistir. Bunun öncesinde, PVC borular içme suyunu kirletebilecek kadar yüksek seviyede vinil klorid kalintilari bulunduruyordu.

PVC boru imalat yöntemleri plastikteki vinil kloridi önemli ölçüde azaltacak sekilde degistirilmis olmasına karsin, eski borulardan hala kullanimda olanlar vardir ve içme suyunun vinil klorid kirlenmesi hala görülebilmektedir.

Partiküller
Partiküller suda asili küçük parçaciklardir, görülebilir veya görülmeyen toz, pas veya diger malzemeler olabilir. Bunlar suyunuzun tat, koku veya berrakligini etkileyebilir.

Mikroorganizmalar
Mikroorganizmalar koli ve rotovirüs gibi insan sagligina risk teskil eden binlerce bakteri, protozoan ve virüsleri tanimlayan genel bir terimdir.

Exit mobile version