Site icon Nedir ve Nasıl

Kancalı Kurtlar

Kancalı Kurtlar

insan vücüduna girip hastalık yapan parazitlerden. Erginleri, insan ve maymunların ince barsakların da asalak olarak yaşar. Larvaların ara konağı yoktur. iki tipi vardır: Ancylostoma duodenale ve Necator Americanus. Ancylostoma duodenale; Hatay, Adana, Mersin bölgesinde yaşayanlarda % 10 oranında, Necator Americanus ise Rize, Samsun bölgesinde % 80 oranında görülür.

Taşıyıcı insanların dışkısıyla toprağa karışan yumurtalar uygun şartlarda toprakta 18 ay canlı kalabilirler. Rutubetli, oksijenli, kısa ağaçların gölgesindeki topraklarda (çay ve portakal ağaçlarının diplerinde), 20°C’nin üstünde yaşarlar. Yumurta, toprakta bulaşıcı larva haline dönüşür. Bulaşıcı larva insan vücüduna deriyi delerek girer. Larva dolaşımla akciğerlere, oradan ağıza ve sonra ince barsağa

bir haftada gelir. 3-4 haftada erişkin hale döner. Erişkin kancalı kurt 8-10 milimetredir. Ağzı kitinden ve sağlamdır. iki dişi vardır. Erkek ve dişisi ince barsak duvarına yapışıp kan emerek beslenirler. Her erişkin günde 0,2 cc kan emer. Necator Americanus daha az kan emer. Yumurtalarını ince barsağa bırakır. Erişkinleri barsakta 14 yıl gibi uzun süre yaşayabilirler. Genel olarak Ancylostoma duodenale 6-7 yıl, Necator Americanus 2-4 yıl yaşar. Ancylostoma tedaviye dirençli olduğundan ve fazla kan emdiğinden halk sağlığını daha fazla tehdit eder.

Girdiği yerde kaşıntı olur. Göğüs kemiğinin arkasında ağrı yapabilir. Sindirim sistemine girdiğinde, ağrı, ishal yapar. Ağrı, aç karnına ve yemekten sonra olabilir. Hasta ağrıyı dindirmek için her şeyi yemek ister. Uzun süren vak’alarda anemi (kansızlık), ödem (protein eksikliği sonucu) olur. Çocuklarda beslenme bozukluğu yapar. Zeka ve gelişme geriliği olur. Pyrantel Pamoate ve Mebendazola ile tedavisi kolaylaşmıştır.

Exit mobile version