Kahvaltı Nedir
Kahvaltı Ne Demek? Kahvaltı Nedir Kısaca? Kahvaltı Ne Demektir? Kahvaltı Hakkında Bilgi? Kahvaltının Önemi?
Kahvaltı, genellikle sabah vakitleri yenilen, kalorisi bol ve hafif yemek. Tıp otoritelerine göre insan sağlığında sabah kahvaltısının önemi çok büyüktür. Günlük kalorinin üçte birinden fazlasının kahvaltı yiyeceklerinden alındığı, bilinen bir gerçektir. Bunun sağlık ve işverimi bakımından önemi büyüktür.Kahvaltılarda genelde: Peynir, zeytin, reçel, bal, yağ, kaymak, yumurta, sucuk, pastırma gibi şeylerden duruma göre bir veya birkaçı yenir. Süt, kahve, çay, ıhlamur gibi sıcak şeyler içilir. Bütçeye, örf-adet, gelenek ve göreneklere göre Kahvaltı yiyecekleri değişebilir. Kahvaltıda genellikle az ve soğuk yiyeceklerden ibaret yemeklerin de bulunduğu olur.Memleketimizin bazı yerlerinde kahvaltı yerine sıcak çorba içilmesi de bir gelenek halindedir. Bilhassa Anadolu’da sabahları tarhana çorbası içmek meşhurdur. Kahvaltıda, meyve yenildiği ve meşrübat içildiği yerler de vardır.
Tüm Yaş Gurubu için Geçerli Olan Kahvaltı Öğünü, çocuklar için çok daha dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Kahvaltı, uzun saatler boyunca aç kalmış vücudumuzun, öğlene kadar sağlıklı bir şekilde görevlerini yerine getirebilmesi için, doğru besinleri tüketmemiz gereken, sağlığımız açısından son derece önemli bir öğündür.
Bütün gece yavaşlayan ve kendini yenileyen insan metabolizması sabah kalktığında yeniden günlük ritmini yakalayabilmek için büyük bir enerjiye ihtiyaç duyar ve gece düşen kan şekerinin dengelenmesi gerekir. Bu nedenle kahvaltı yapmadan geçiştirilen sabahlarda kendinize gelmeniz ve vücudunuzun normal ritmini yakalaması zorlaşır ve bunun sürekli devam ettirilmesi sağlık sorunlarına yol açar. Beslenme uzmanları, kalktıktan sonra en geç iki saat içerisinde kahvaltı yapılmasını öneriyorlar. Böylece hem gerekli olan enerjiyi elde edebilir hem de günün büyük kısmını çok daha tok bir şekilde geçirebilirsiniz.
Kahvaltı, çocukların kan şekerini düzenler; bu nedenle çocuk sağlığı için oldukça önemlidir. Çocukların okulda gösterdiği performansı doğrudan etkiler. Uzmanlar kahvaltı eden çocukların sabah saatlerinde daha başarılı olduğunu belirtmektedir. Kahvaltı eden çocukların hızı, etkiye tepki verme kabiliyeti ve problem çözme yeteneği gelişerek artar. Kahvaltı eden çocuklar özellikle de sabah saatlerinde daha azimlidir.
Kahvaltı etmeyen çocukların ise konsantrasyon düzeyi düşüktür. Kahvaltı etmeyen çocuklar standart başarı testlerinde kahvaltı eden çocuklardan daha düşük notlar alırlar. Uzmanlar, kahvaltı öğününü atlayan çocukların bazı besin değerlerinden yoksun olduğunu bildirmiştir. Sabah kahvaltısı yapan çocukların yedikleri gıdalardan sağladıkları yararlar saymakla bitmez.
Süt Peynir Yumurta Kahvaltıda Alınması Gereken Gıdalar
Süt ve ürünleri
Beyinsel ve bedensel oluşumun güçlenmesini sağlar. Yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminden oluşan süt, her yaşa hitap eder. Erişkinlerde az yağlı olanlarının tercih edilmesi daha uygundur. Büyüme çağındaki çocukların, hamilelerin, emzirenlerin bu ürünleri gün içerisinde belirtilen oranlarda alması gerekir.
Peynir
Peynir, Kalsiyum ve B vitamini yönünden oldukça zengin olup günlük peynir ihtiyacı yaşa ve özel durumlara göre değişir. Ortalama 1 ya da 2 kibrit kutusu ihtiyacımızı karşılar.
Yumurta
İyi bir protein kaynağıdır. Erişkinlerin haftada 2 kere peynir yerine 2 adet yumurta, çocukların ise gün aşırı tüketmesi gerekir.
Kahve ya da çay
Midesi zayıf veya ülser olanların, yüksek tansiyonlu ve kalp rahatsızlığı çekenlerin kafeinden uzak durması gerekir. Çayın içinde bulunan tanen kafeine oranla daha uyarıcıdır. Ancak bir bardak çayda bulunan tanen aynı orandaki kahveye kıyasla daha azdır. Çay ya çok açık ya da limonlu tüketilerek veya çok demlenerek tanen miktarı düşürülebilir. Bu madde demir emilimini zorlaştırır ve kansızlığa neden olur.