istiğfar Nedir
istiğfar Ne Demek? istiğfar Ne Demektir? istiğfar Hakkında Bilgi? istiğfar Anlamı? istiğfar Manası? istiğfar Nedir Kısaca?
istiğraf, Allahtan günah ve hatalarının bağışlanmasını isteme, mağfiret dilemeistiğfar lafzini veya manasını içeren her duaya istiğfar denir. Gerek Kuran-i Kerimde ve gerekse hadis-i şeriflerde istiğfar, teşvik edilmiştir. Kuran-i Kerimde Rabbinizden bağişlanma dileyin. doğrusu o, çok bağişlayandir Nuh, 71/ 10 Ey Muhammed Sabret! Allahin verdiği söz şüphesiz gerçektir. Suçunun bağişlanmasini dile Rabbini akşam, sabah överek tesbih et el-Mümin, 40/55 buyurulur
Peygamber efendimiz kendileri istiğfara devam etmiş, ümmetini de teşvik etmiştir Buhari, Deavat, 3 Tirmizi, Tefsiru Süre, 47/1 ibn Mace, Edeb, 57.
Ebu Hureyre r.aden rivayet edildiğine göre Peygamberimiz Vallahi ben Allaha günde yetmiş defadan çok istiğfar ediyorum buyurmuştur. Başka bazi Hadislerde Hz. Peygamberin günde yüz defa istiğfar ettiği belirtilir bk. Müslim., Zikr, 41 Ebü Davud, Vitr, 26 Tirmizi, Süre, 47/1. Bu nedenle Ebü Hüreyre Peygamberden daha çok istiğfar edeni görmedim el-Kurtubi, el-Camili Ahkamil-Kuran, l V, 210 demiştir. Bir günah işlendiği zaman, bunda israr etmemek, hemen tövbe istiğfar etmek vaciptir. Peygamberimizin ifadesiyle, istiğfar eden kimse günde yetmiş defa da günah işlemiş olsa bunda srar etmiş sayilmaz Tirmizi, Deavat, 107.
istiğfarin Allah Nezdindeki Değeri Bir Hadiste Şöyle ifade Edilir
Kim yatağina girince üç defa estağfirullahel-Azim ellezi La ilahe illa hüvel Hayyul-Kayyüm Kendisinden başka hiç bir ilah olmayan, diri ve her an yaratiklarini gözetip duran yüce Allahtan bağişlanmami dilerim derse, Allah günahlarini deniz suyunun damlalari kadar çok olsa da bağişlar Tirmizi, Deavat, 17 buyurulmuştur. Sadece dili ile istiğfarda bulunmak yeterli değildir. Niyeti ve amelleri de dilini doğrulamalidir. Tövbenin en makbul olani, günahtan kesin dönüş yapilarak, Allahtan bağişlanma istenmesidir. Buna nasüh tövbe denir.
Ayet-i Kerimede şöyle buyurulur Ey iman edenler! Allaha samimiyetle nasüh tövbe edin. Belki Rabbiniz kötülüklerinizi siler. Peygamberi ve beraberindeki müminleri utandirmayacaği günde, sizi altindan irmaklar akan cennetlere koyar. O gün onlarin nüru önlerinde ve sağl taraflarinda yürürken Rabbimiz nurumuzu tamamla, bizi bağişla, şüphesiz Sen, herşeye Kadirsin derler et-Tahrim, 66/8.
Bir mümin kendisi için tövbe edeceği gibi, ölmüş olan veya hayatta bulunan ana-baba, hisimlari ve diğeri müminler için de istiğfar edebilir. Bu dua sebebiyle Cenab-i Hakkin onlari bağişlamasi umulur. Kuran-i Kerimde bu konuda çeşitli dua örnekleri bulunur Ey Rabbimiz… bizi affet, bizi bağişla, bize merhamet et el-Bakara, 2/286 Musa şöyle yalvardi Rabbim, beni ve kardeşimi affet. Bizi merhametine garket el-Araf, 7/151 Babami da bağişlayip hidayete erdir. Çünkü o, sapiklardandir es-Şuara 26/86Ey Rabbimiz! Herkesin hesaba çekileceği günde, beni, annemi, babami ve biitün müminleri affet ibrahim, 14/41