iştahsız Çocuklar için Öneriler
Annelerin birçoğu çocuğunun iştahsız olduğundan şikayet ederler ve yeterli şekilde beslenemediğini düşünürler. Bu düşüncelerin bir bölümü yalnızca kuruntudur, fakat bir kısmı kesinlikle gerçektir. Öncelikle, çocuğun yeterli derecede beslenmediğinden ve iştahsız olduğundan emin olmak gerekmektedir. Çocuğun iştahsız ve beslenemediğinden emin olduktan sonra ebeveynlere özellikle de annelere önemli görevler düşmektedir. İşte, iştahsız çocuklar için 15 öneri
Öneri 1- Çocuğa beslenmenin ne kadar önemli olduğu inancını aşılayın.
Bu konuda çocuğa beslenmenin ne denli önemli olduğunu anlatan hikayeler, masallar ve örnekler verilmelidir. Beslenme olgusunun bir insanın sağlığı açısından ne kadar önem arz ettiğine onu inandırın.
beslenmeyi sevdirmelisiniz.
Beslenmenin oldukça eğlenceli bir faaliyet olduğunu çocuğa hissettirmek gerekmektedir. Çocuğun gülerek ve eğlenerek beslenmesini sağlamalısınız. Yemeğini yerken kesinlikle ona bir müdahalede bulunmayın. Yemek yerken bırakın döksün ve buna tepki vermeyin.
Öneri 3- Çocuklarınız için yemeği çekici kılın.
Bir hayvan silüetinde kesip tabağına koyacağınız bir dilim ekmek, sebzelerle yapacağınız sevimli şekiller, misket boyutunda yapacağınız köfte ya da bir çiçek gibi dizayn edeceğiniz yumurtalar çocuğunuzun ilgisini çekecektir. Başkaca eğlenceli ve ilgi çekici şeyler yapmak sizin elinizde, hayal gücünüzü kullanın.
Öneri 4- Çocuğa zorla yemek yedirmeyin ve ısrarcı olmayın.
Çocuğa zorla yemek yedirirseniz onu yemek yemekten daha da uzaklaştırma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bırakın, acıktığında mutlaka yemek yiyecektir.
Öneri 5- Çocuğunuzun sevmediği besinleri yemesi için, sevdiği besinlerle birlikte verin.
Çocuğun sevdiği besinleri belirlemek öncelikli hareket olmalıdır. Sevdiği besinlerin arasına sevmediği besinleri fark etmeyeceği şekilde verebilir, tüketmesi gereken önemli besin öğelerini bu şekilde yedirebilirsiniz. Arada sırada sevdiği gıdaları tek başına da vermek gerekir. Zamanla almasını istediğiniz besinlerin miktarlarını yavaş yavaş arttırabilir ve rahatlıkla tüketmesini sağlayabilirsiniz.
Öneri 6- Yemek öncesi içecek tüketmemesine özen gösterin ve onu buna alıştırın.
Çocukların genelinde, yemek saatinden evvel acıkma hali oluşur ve bir şeyler içmek isterler. Eğer, içecek tüketirlerse mide dolacak ve yemek yemek istemeyeceklerdir. Bunun önüne geçmek için, yemek öncesine denk gelen 1 saatlik dilimde ve yemek yerken içecek tüketmesini sınırlandırmak gerekir.
Öneri 7- Çocuk için hazırladığınız yemeklerde karışık tatlardan uzak durun.
Çeşitli besinlerin içerisinde bulunduğu bulamaç türünde bir besin çocuklar tarafından yenmek istenmez. Karıştırılan bu besinler, besin değerleri yüksek olsa bile çocuklar için cazip gelmediği gibi, rahatsızlık duyabilirler. Çünkü aldıkları tatlar karışık ve alıştıkları bir tat değildir. Bundan dolayı, çocuk için hazırlanan besinleri mümkün olduğunca tek başına ve ayrı ayrı yedirin.
Öneri 8- Besinlerde çeşitlilik gerçekleştirmeye çalışın.
Sürekli bir şekilde aynı besinleri çocuğun önüne getirmeyin, çeşitlendirin. Besin değeri yüksek bir yemek yedirmek istediğinizde aynı besini farklı pişirme yöntemleriyle hazırlayın. Mesela, bir gün sulu köfte, ertesi gün salçalı köfte gibi olabilir.
Öneri 9- Yemek saatlerini çok iyi belirleyin.
Yemek yeme saatlerini kesinlikle çocuğun huzursuz, yoırgun ve uykusuz olduğu saat dilimlerine ayarlamayın. Kendisini zinde hissettiği ve neşeli olduğu zaman dilimlerine göre belirleyin. Bu sayede, yemek yerken size sıkıntı yaşatmaz ve keyifli bir yemek yer.
Öneri 10- Çoğunuzun yemek porsiyonlarını özenle hazırlamalısınız.
Çocuğunuzun bir yetişkinin tüketebileceği miktarda yemek yiyebileceğini düşünmeyin. Ona vereceğiniz porsiyonu tüketebileceği miktarda hazırlayın.
Öneri 11- Sağlıksız atıştırmalıklardan uzak tutun.
Hemen her çocuk şeker, cips, çikolata gibi atıştırmalık ve çekici gıdaları tüketmeyi severler. Bunların sağlıksız olduklarını ve çocuğunuzun iştahını keseceğini bilmesiniz.
Öneri 12- Çocuğunuza sevmediği besinleri sıklıkla hatırlatmamalısınız.
Çocuk bamyayı sevmiyor olabilir ve siz de bamya yapmışsınızdır. Masadaki herkesin tabağına bamya servis edin ve onun bamyayı sevmediği ile ilgili bir kelime dahi etmeyin. Sonra da normla bir durum gibi siz yemeğinizi yemeye başlayın. Herhangi ir tepki ve hatırlatma olmadığı için, çocuk bamyayı kendiliğinden yemek ve denemek isteyecektir.
Öneri 13- Eğer yemek yapıyorsanız çocuğunuzun sizinle birlikte yemek hazırlamasına imkan verin.
Yemek masasına oturulduğu zaman da onu yardımlarından dolayı taktir edin. Kendisinin hazırladığı bir yemeyi büyük bir iştahla yiyeceğinden emin olun.
Öneri 14- Yaptığınız her yemeğe değişik isimler verin.
Hazırladığınız yemeklere farklı isimler vererek işi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Bu sayede çocukta merak uyandırabilir ve yemeğe olan ilgisini arttırma şansına sahip olabilirsiniz.
Öneri 15- Çocuğunuzun dikkatini dağıtan faaliyetleri yemek sonrasına saklayın.
Yemek esnasında onun çok sevdiği bir çizgi filmi açarsanız, yemeğe olan ilgisini değiştirir ve yemekten uzaklaşabilir. Buna özen gösterdiğinizde çocuğunuzun yemeğini rahatça yediğine şahit olacaksınız.