ıhlamur Nedir
ıhlamur Nedir Faydaları? ıhlamur Nedir Kısaca? ıhlamur Ne Demek? ıhlamur Ne Demektir?
ıhlamur Nedir, ıhlamur Neye İyi Geli, ıhlamurun yetiştiği yerler: Marmara ve Karadeniz bölgesi. Haziran – ağustos ayları arasında beyazımsı- sarı renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçlar. Genellikle ormanlarda tabii olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü.
yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekler, en az üçü bir arada olmak üzere sarkık durumlar teşkil eder. Çiçek örtüsü kayık şeklinde, sarımsı-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur.Ihlamur ağacı filizden iyi büyür. Azami bir sene yaşar.
Ihlamurun, kış ıhlamuru (T. cordata), yaz ıhlamuru (T. platyphyllos), kırmızı ıhlamur (T. rubra) ve gümüşi ıhlamur (T. tomentosa) gibi türleri bulunmaktadır.Kullanıldığı yerler: Güzel kokulu çiçeklerinden dolayı ve bir gölge ağacı olarak yetiştirilir. Doğramacılıkta kıymetli olan beyaz ve hafif bir odun verir. Ihlamur kabuğundaki lifler ip ve kaba dokumalarda kullanılır. Çiçek durumları tıbbi olarak kullanılır.Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcı ve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun da yatıştırıcı bir özelliği vardır.
ıhlamurun Faydaları Nelerdir
Botanik Bilgi: ıhlamurgiller familyasındandır. Haziran-ağustos ayları arasında beyazımsı-sari renkli, hoş kokulu çiçekler açan, yüksek boylu ağaçtır. Genellikle ormanlarda tabiî olarak bulunursa da, süs ağacı olarak park ve bahçelerde de yetiştirilmektedir. Yaprakları saplı, ucu sivri, kenarları dişli, taban kısımları kalp biçiminde, üst yüzü yeşil, alt yüzü beyazımsı yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri en az üçü bir arada olmak üzere sarkık yetişirler. Çiçek örtüsü kayık seklinde, sarimsi-yeşil renktedir. Meyveleri küre şekilli ve tek tohumludur. Ihlamur ağacı filizden büyür. Azami bir sene yasar.
Bilinen Bileşimi: Uçucu yağ, manganez, tanen, ossidaz, saponin, glusid, strol, C vitamini.
Özellilleri: Antispazmodik / spazm çözücü, digestif / hazmettirici, ekspektoran / balgam söktürücü, sedatif / rahatlatıcı, hafif uyuşturucu, sudofirik / terletici, diüretik / idrar söktürücü, kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı.
ıhlamur Neye İyi Glir
- Strese karşı ıhlamur çayının sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
- Bağırsak kurdunu düşürür, bağırsak sancılarınısını giderir.
- Uykusuzluğu giderir.
- Öksürüğü keser, göğüs yumuşatıcı özelliğe sahiptir.
- Gribal enfeksiyonlara karşı ıhlamur faydalıdır.
- İdrar söktürücü, terletici özelliği vardır.
- Vücut direncini artırarak tedaviye yardımcı olur.
Göz çapaklanmalarında pamuk yardımı ile gözlere kompres yapılarak çapaklanmayı önler, gözü dinlendirir. (Gözlerinize kompres yaparken gözünüzü kapatmayı unutmayın)
Saçlar yıkandığında beslenip kuvvetlenmesini sağlar. (Bu işlemden sonra saçınızı durulamayı ihmal etmeyin)
Sabah aç karnına içilmeye devam edilen ıhlamur kilo vermek isteyenlere yardımcı olur.
Yemek üzerine içilirse hazmı güçleştirir.
Kullanım Şekli: Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından 1 tatlı kaşığı alınıp üzerine 1 bardak kaynar su dökülerek 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu karışımdan günde üç kez birer bardak içilir.
Güzellik İçin: Cildinizde lekeler mi var? Yüzünüzde kırışıklıklar mı oluşmaya başladı?
Kullanım Şekli: 2-3 tatlı kaşığı kurumuş çiçek ve yaprak ıhlamurun üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. Pelte kıvamına gelinceye kadar kaynatmaya devam edin. Kaynamış ve bekletilmiş sıvıyı cildinize sürdüğünüzde faydasını göreceksiniz.
Yine aynı şekilde elde edeceğiniz ıhlamurla kırışıklıklara masaj yaparsanız gaye iyi sonuç alırsınız.
Uyarı: Fazlası iç organlara ve beyne zarar verir.