iguana Nedir? Yaşadığı yerler: Tropik Amerika, Polinezya, Madagaskar, Galapagos Adalarında toprak, ağaç ve sularda yaşar. Özellikleri: Sırtında dikenli bir yelesi bulunan iri bir kertenkele. 180 cm boyunda 15 kg ağırlıktadır. Ağaçlara tırmanır ve iyi yüzer. Çeşitleri: Asıl iguana (yeşil iguana), kabarcıklı iguana, deniz iguanası, Galapagos kara iguanası en çok bilinenleridir.
iguana Nedir? iguana Hakkında Bilgi?
Sırt ve kuyrukları boyunca mızrak biçiminde dikenli taraksı bir yele uzanır. Dişilerde diken uzunlukları daha kısadır. Tarak dikenleri sert olmadığından, bazan vücüdun sağ veya soluna yatar. Çoğunun gerdanında deriden sarkık bir kese bulunur. Kuyrukları sert ve tıknazdır. Bukalemun tipi renk değiştirebilenleri de vardır. işitme ve tatma duyuları çok kuvvetlidir. Tehlike karşısında ağaç tepelerine tırmanır, suya dalar veya saldırarak ısırır. Kuyruğu ile kamçılar. Gündüzleri faal olup, geceleri dinlenir.
Kabarcıklı iguana (iguana tuberculata) ve asıl iguana (iguana iguana) 1.8 metre boyunda ve 15 kg ağırlıktadırlar. Güney ve Orta Amerika’nın büyük tropik kertenkeleleridir. Galapagosun deniz iguanaları (Amblyrhynchus cristatus) sürüler halinde kayalar üstünde güneşlenirler. Denize girerek yosun ve deniz bitkileriyle beslenir, bazan adadan adaya yüzerek geçerler.
İguanalar Nerede Yaşarlar? İguanalar Nerede Üreme Yaparlar?
iguanalar nehir kıyılarında ağaçların altına kazdıkları çukurlara veya kayalar arasında yumurtlarlar. iki haftalık bir kuluçkadan sonra yavrular yumurtadan çıkar. Galapagos Adalarındaki deniz iguanalarının kayalar arasındaki yumurtaları güneşin sıcaklığıyla gelişerek açılır. Galapagos kara iguanaları (Conolophus subcristatus) tamamen otçuldur. Yanardağ menşeli Galapagos Adalarında yaşarlar. Yerliler, iguanaların yumurta ve etlerine düşkün olduklarından günden güne nesilleri azalmaktadır.
İguana’nın Özellikleri Nelerdir?
Ortalama ömrü 20 yılı bulabilir.- 2 buçuk-3 kilo arasında ağırlığı değişebilir.
- Boyu 2 metreyi bulabilir.
- Otobur olarak beslenir.
- Gençleri kahverengi yeşil arası daha lekeli, erişkinlerin renkleri daha düzgündür.
- işileri 3-4, erkekleri 3-5 yaşlarında üreme çağına gelir.
- Çiftleştikten 65 gün sonra dişi yumurtayı bırakır. 10 ila 30 adet yumurta bırakabilir.
- Kuluçka süresi 90 ila 120 günü bulabilir.