Site icon Nedir ve Nasıl

Haziran Nedir? Haziran Ne Demek?

Haziran Nedir

Haziran Nedir? Haziran Gregoryen Takvimine göre yılın 6. ayı olup 30 gün çeker Süryanice sıcak anlamına gelen “hazıran” sözcüğünden alınmıştır Haziran ayının ingilizce karşılığı olan June, Jüpiterin karısı, Roma tanrıçası Juno’dan gelmektedir Olaylar Bu ayın 21. gününde gündönümü oluşmaktadır. Kuzey yarım kürede Yaz Gündönümü, güney yarım kürede ise Kış Gündönümü yaşanmaktadır.

Ayın ikinci Pazar günü Türkiye ve Belçika’da, üçüncü Pazar günü ise Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, ingiltere ve Kanada’da Babalar Günü olarak kutlanmaktadır.

Kuzey Yarım Kürede yaz ayının (sezonunun) başlangıcı olarak kabul edilen 21 Haziran tarihinde Yengeç Dönencesine güneş ışınları en dik açı ile gelirken bugün Kuzey Yarım Kürede en uzun gün yaşanacak. 21 Haziran tarihinden itibaren Kuzey Yarım Kürede günler kısalmaya başlarken Güney Yarım Kürede ise günler bu tarihten itibaren uzamaya başlayacak. Kuzey Yarım Kürede Yaz ayı Güney Yarım Kürede ise Kış ayı bu tarihte başlıyor.

21 Haziran Yaz Gün Dönümü Nedir?

Yaz gün dönümü, güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez dik olarak geldiği zamandır. Yaz gün dönümünde kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarım kürede en uzun gece yaşanır. Yaz gün dönümünden sonra kuzey yarım kürede günler kısalmaya başlar. Yaz gün dönümü 4 yılda bir 20 Haziran’da kutlanır. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarım kürede yazın, güney yarım kürede kışın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

21 Haziran Yaz Gün Dönümünün Özellikleri?

Güneş ışınları Yengeç Dönencesine dik düştüğü zamandır.

  1. Dünya’nın Kuzey Yarım küresi Güneş’e daha yakındır.

2. Kuzey Yarım kürede yaz, Güney Yarım küre’de kış mevsimi başlar.

3. Aydınlanma çemberi; Kutup dairelerine teğet geçer.

4. Kuzey Yarım küre’de en uzun gündüz, Güney Yarım küre’de en uzun gece gece yaşanır ve ertesi gün kısalmaya başlar.

5. Kuzeye gidildikçe gündüzler, Güneye gidildikçe geceler uzar.

6. Kuzey Kutup Dairesinde ve Kuşağında 24 saat gündüz, Güney Kutup Dairesinde 24 saat gece yaşanır.

7. Kuzey Yarım kürede, saat 12:00’de cisimler yıl içindeki en kısa gölgesi, Güney Yarım kürede ise en uzun gölgesi oluşur. 8.Güneş ışınlarının atmosferdeki tutulmasının en az olduğu yer Yengeç Dönencesidir.

Exit mobile version