Hazımsızlığa Ne iyi Gelir

Hazımsızlığa Ne iyi Gelir? Hazımsızlığı Nedir?

Hazımsızlığa Ne iyi Gelir? Herhangi bir nedene bağlanamayan bu tür hazımsızlık sorunları psikolojik sorunlara bağlanmaktadır. Ancak hazımsızlık durumunda kişiyi rahatsız eden bu durumlar kimi hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bu hastalıklar arasında gastrit, mide kanseri, yemek borusu rahatsızlıkları sayılabilir. Bu tür rahatsızlıklar genel olarak yiyeceklerin tüketilmesinin hemen ardından kendisini göstermektedir.Daha çok yiyeceklerin tüketilmesinin ardından meydana gelen ve karın boşluğunda yiyeceklerin sindirilmesi sırasında görülen şikâyetler genel olarak hazımsızlık olarak adlandırmaktadır. Eğer kişi hazımsızlık sorunu ile karşı karşıya ise başlıca şikâyetleri arasında mide yanması, mide ağrısı, geğirme, mide kısmında şişkinlik ile gerginlik hissi yer almaktadır. Kişilerin iletmiş oldukları bu hazımsızlık sorunu ve buna bağlı şikâyetlerin çoğu zaman belirli bir nedeni de bulunamamaktadır.

Hazımsızlığa Ne iyi Gelir? Ancak yiyeceklerin tüketilmesinden birkaç saat sonra görülen rahatsızlıklar on iki parmak bağırsağı ülseri, pankreas yetmezliği rahatsızlıklarının belirtisi olabilmektedir. Yine tüketilen sıvı gıdalarda herhangi bir sorun yaşanmıyorken katı gıdaların tüketilmesi esnasında yutkunmada zorluk gibi durumlarla karşılaşılması yemek boru rahatsızlıklarının bir göstergesi olarak da algılanabilmektedir.

Hazımsızlığa Ne iyi Gelir? Hazımsızlık halk arasında çok fazla üzerinde durulmayan bir rahatsızlık olarak kendisini göstermektedir. Oysaki tek başına bir rahatsızlık, hastalık olarak adlandırılmayan hazımsızlık sorunu diğer hastalıkların belirtisi olarak kendisini göstermektedir. Bu nedenle aslında dikkat edilmesi gerekmekte ve şikayetlerin uzun süre devam etmesi durumunda bir doktora başvurulması tavsiye edilmektedir.

Hazımsızlığa Neden Olan Sebepler

Hazımsızlığa neden olan sebeğlerin bir kısmını yukarıda açıklarken genelde doğru beslenmeme başta olmak üzere priskolojik nedenlere bağlı olabilecek geniş yelpazeli sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğini belirtmiştik. Aynı şekilde hazımsızlık sorunlarını hafife almamak gerektiğini ve eğer uzun süre devam ediyorsa mutlaka doktora başvurarak altında yatan sebeplerin araştırılması gerektiğini belirtmiştik.

Hazımsızlık sorunun başlıca nedenleri arasında aşırı yağlı gıdaların tüketilmesi, çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketiminde ki aşırılık yer almaktadır. Özellikle sıcak havalarda, yaz aylarında ağır gıdaların tüketimi bu tür şikâyetlerin oluşmasında ve artmasında etkilidir. Ayrıca düzensiz olarak beslenmek ya da tek tip beslenme alışkanlığı da hazımsızlığı tetikleyen olgular arasındadır.

Yine sürekli olarak kişilerin kuru beslenmesi, aşırı karbonhidratlı beslenme hazımsızlığa neden olmakla birlikte bağırsak hareketlerinin de düzensizleşmesine sebebiyet verebilmektedir.

Bununla birlikte bağırsak ve midenin görevlerini tam anlamı ile yerine getirememesi, yerine getirmekte zorlanması hazımsızlık başta olmak üzere daha pek çok rahatsızlığın da etken durumlarının başında gelmektedir. Yine hazımsızlık kimi zaman başka hastalıkların habercisi olabileceği gibi tedavi edilmez ise diğer başka hastalıkları tetikleyici rol oynayabilmektedir. Bu nedenle bir aydan daha uzun süren ya da sık sık tekrarlayan hazımsızlık, mide yanması, geğirme ve gaz sorunların da bir uzman hekime başvurularak gerekli kontroller ile tahlillerin gerçekleştirilmesi kişinin sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Kimi zaman aşırı ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi sindirim sisteminin zorlanmasına ve tüketilen gıdaların sindirilmede zorlanmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kişinin mide bölgesinde gerginlik hissi, mide de yanma gibi sorunlar baş göstermektedir.

Hazımsızlığa neden olan sebepleri üç ana başlığa ayırarak incelemek mümkün;

Hastalıklar

Hazımsızlık bazı hastalıkların belirtisi olabilir, bundan dolayı ihmal edilmemelidir.

  • Yaralar
    Mide kanseri (nadir)
    Gastroparez (diyabet hastalarına sık görülür)
    Mide Enfeksiyonları
    İrritabl Bağırsak Sendromu
    Kronik Pankreatit
    Tiroid Hastalığı
ilaçlar

Kullanılan ilaçlar hazımsızlığa neden olabilmektedir. Mutlaka kullanmak zorundaysanız doktorunuza danışarak soruna çözüm arayınız.

  • Aspirin ve diğer birçok ağrı kesiciler
    Östrojen ve oral kontraseptif
    Steroid ilaçlar
    Bazı Antibiyotikler
    Tiroid İlaçları

Yaşam

Hazımsızlığa kişinin yaşa ve psikolojik durumu da etki etmektedir. Bundan dolayı etrafınızdaki fiziki koşulları ve yaşam şeklinizi değiştirmeniz gerekebilir.

  • Stresli durumlar sırasında yüksek yağlı gıdalar yeme, çok hızlı yeme, ya da çok fazla yemek
    Çok fazla alkol
    Sigara içmek
    Stres ve yorgunluk

Hazımsızlık Nasıl Tedavi Edilir

Hazımsızlık sorunu yaşıyorsanız mutlaka doktorunuza danışarak altında yatan asıl nedeni tesbit edip uzmanı tarafından tedavi önerisi almalısınız bunların yanında bazı bitkiler yardımıyla tedavi sürecine doktor onayı alarak katkıda bulunmak mümkün, çünkü evde hazırlanan bitki çayları hazımsızlığın giderilmesinde etkili rol üstlenmektedir.

Zencefil

zencefil eski çağlardan günümüze kadar gelen mide sorunlarında akla ilk gelen çözümlerden birisidir. Günde bir ya da iki bardak zencefil çayı midenin fonksiyonlarını düzenlemekte mide de görülen yanma ve gerginlik hissini azalttığı bilinmektedir. Ancak aşırı derece de tüketilmemek kaydı ile zencefili çay olarak hazırlamak sureti ile tüketilebilir.

Papatya Çayı

Mide kaslarını gevşetme özelliğine sahip olmasının yanı sıra bağırsakları da yumuşatmaktadır. Kuru papatyaları kaynar suyun içerisinde bir tutam atılmasının ardından 3-5 dakika süre ile demlenmeye bırakılır. Demlenen papatya çayı ılık olarak yemeklerden yaklaşık yarım saat önce ya da sonra tüketilir. Günde iki ya da en fazla üç bardak papatya çayının tüketilmesi önerilmektedir.

Rezene Çayı

Hazımsızlık sorunlarının giderilmesinde en etkili ve en çok tercih edilen yöntem ise rezene çayıdır. Rezene mide ve bağırsak şikâyetlerinin giderilmesinde etkili bir bitkidir. Rezene çay olarak hazırlanarak tüketilir. Demlenerek hazırlanan rezene çayının günde iki ya da en fazla üç fincan tüketilmesi önerilmektedir.

Su

Tüm bu bitki çaylarının yanı sıra bol su tüketimi mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici etkiye sahiptir. Her derde deva olarak adlandırılan suyun günde en az iki litre sadece olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bitki çayları ve diğer sıvı gıdalar suyun yerine geçmemektedir. Her ne kadar bitki çayı olsa da kişilerin metabolizmaları farklı çalışmakta ve farklı tepkiler verebilmektedir. Bu nedenle hazırlanan bitki çaylarının tüketiminde aşırıya kaçılmaması tavsiye edilmektedir.

Egzersiz

Hazımsızlık genelde yanlış beslenme ve hareketsiz kalan obeztite sorunu olan kişilerde yaygın olarak görülür. Bundan dolayı hazımsılzık sorunu yaşadığınız andan itibaren yaşam şeklinizi radikl şekilde değiştirmeniz gerekemektedir. Mümkün olduğunca daha fazla harekete derek sindirim sisteminin de hareketlenmesini sağlamalısınız.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …