Hamilelikte Diş Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler Hamilelik döneminde diş sağlığına normal zamandan daha fazla özen gösterilmelidir. Gebe kalmayı düşünüyor ya da gebeyseniz diş ve diş etlerinin sağlığına önem vermelisiniz.
Hamilelikte Diş Sağlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hamilelik dönemlerinde her anne adayının bir diş kaybettiği söylenir. Bu söylentinin kesinlikle bir bilimsel dayanağı bulunmamaktadır ve bütünüyle ağız ve diş bakımındaki eksikliklerle alakalı bir durumdur. Dişleri sağlıklı olan birinin herhangi bir dişini kaybetmesi mevzu bahis değilse, gebelikte de sağlıklı dişlere sahip anne adaylarının diş kaybı gibi bir sorun yaşamaları söz konusu değildir. Kısaca, gebelik döneminde yaşanan bir diş kaybı gebelikle ilgili değil, dişlerin çürümesi ya da sağlıklı bakım yapılmamasıdır.
Diş Çürümesi Nedir?
Hamilelikte diş çürümesinin artması gibi bir durum söz konusu değildir. Gebelikte diş çürüklerinde görülen artış eğiliminin sebebi, anne adaylarının enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla fazla miktarda karbonhidrat alımı yapmalarıdır.
Dişlerde biriken gıda artıkları ve plak denen mikroorganizmalar dişlerin çürümesine yol açan asitleri meydana getirirler. Bu mikroorganizmalar, hayatiyetlerini sürdürebilmek için ihtiyaç duydukları nişastayı yenen yiyeceklerden karşılamaktadırlar. Nişasta veya şekerli gıdalar tüketildiğinde ağız içinde oldukça güçlü bir asit meydana gelir ve bu asitli durumun normal düzeye dönmesi yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Gün içinde devamlı şekilde yapılan atıştırmalar sebebiyle ağız içindeki asit hiçbir şekilde nötralize olmamakta ve dişlerin hızlıca çürümesine neden olmaktadır. Gündelik hayatınızda sıklıkla yemek yemesi gerekenlerin nişastalı ve şekerli besinlerden ziyade meyve ve sebzeler, asitli içecekler yerine su ve süt ürünleri tüketmesinde fayda vardır.
Diş Eti Sorunları Nelerdir?
Gebeliğe bağlı değişim gösteren hormon düzeyleri, diş eti problemlerini direkt olarak, diş çürüklerini de dolaylı olarak etkiler. Diş eti sorunları kişide diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve kanama şeklinde kendini göstermektedir. Bu diş eti hastalığına “hamilelik gingivitisi” denmektedir. Tedavi edilmez ve ilerlerse dişlerin kaybına sebep olabilmektedir.
Anne Karnındaki Bebekte Etkisi Nedir?
Hamilelerin ağız bakımlarına özen göstermeleri yalnızca kendileri açısından önemli değildir. Ağız bakımı ve sağlığı bebek için de oldukça önemli bir konudur. Gebelik dönemlerinde şiddetli bir diş eti iltihabı meydana gelirse, hamile kadınların erken doğum yapma ihtimallerini oldukça yükseltmektedir. Bunun nedeni olarak da diş eti iltihaplarının bazısında kan dolaşımına iltihabın karışması erken doğumun oluşmasına neden olabilmektedir.
Diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının önüne geçebilmek için her gün düzenli olarak en az 2 defa, 3 dakika kadar dişlerin fluroid’li diş macunu kullanılarak fırçalanması, dişlerin aralarının diş ipi ile temizlenmesi ve yine fluroid’li gargaralarla çalkalanması gerekmektedir.
Daha etkin bir diş eti ve ağız sağlığı için diş doktorunun kontrolünde olmanızda da fayda vardır. Gebe olmak diş tedavisini engellemez. Hekime giderek kontrollerinizi yaptırmanız ve diş temizliğini aksatmamanız gebelik sonuna kadar ciddi bir sorunla karşılaşmanızı önleyecektir.
Gebelikte Diş Tedavisi
Gebelik süresince her türlü diş tedavisi ve bakımını yaptırmanız mümkündür. Şayet, önceden bir düşük durumu ya da mevcut durumda bir düşük ihtimali varsa gebeliğin ilk üç aylık döneminde çok acil olmayan diş tedavileri yapılmamalıdır. Diş tedavilerinde anestezik maddeler ve tedavi sonrasında da gerekli olan bazı ilaçlar kullanılabilmektedir. Anestezik maddelerin bebeğe veya anne adayına herhangi bir zararı yoktur. Ağrı kesici ilaç veya antibiyotik kullanılması gereken durumlarda da kadın doğum doktorunun onaylayacağı ilaçlar kullanılmalıdır.
Gebelik döneminde gerekli değilse diş filmleri çekilmez. Film çekilmesi gerekiyorsa da anne adaylarının koruyucu kurşun yelek ya da çok düşük dozda röntgen ışınına ihtiyaç duyan ve kullanan cihazlarla bu sorun çözülebilir.
Beslenme konusu da oldukça önemlidir. Gebelik döneminde bebeğin diş gelişimine fayda sağlayan A,C ve D vitaminleri, kalsiyum, protein ve fosfor alımı yapılmalıdır. Bebeğin dişleri için gereken kalsiyum, gebelik döneminde aldığınız kalsiyumdur. Yeterli kalsiyum alınmadığı taktirde bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyum, annenin kemiklerinden alınmaktadır. Anne adayının süt ve süt ürünleri tüketmesi kalsiyum ihtiyacına katkıda bulunacaktır.
Kısaca; gebe olmak ağız ve diş bakımınızda ekstra bir ihtiyaç getirmez. Ancak, ağız ve diş sağlığı aksatıldığında gebelik döneminde ortaya çıkabilecek sorunlar normal zamandan çok daha etkili şekilde yaşanabilir.