Hamilelik Testi Nasıl Yapılır
Hamile olduğumuzu ya da olmadığımızı anlamak için kullandığımız küçük aletlere hamilelik testi diyoruz. Bir kadının menstrüal döneminde en az 1 haftalık gecikme yaşanması, vücut dengesinde değişiklikler; kusma, baş dönmesi gibi semptomlar yaşandığında bir kadının hamile olma ihtimali göz önünde bulundurulur. Bunu öğrenmek için hastanelerde kan tahlili ve idrar tahlili yapılmasına rağmen çoğu kadın öncelik olarak ev ortamında kendi testlerini yapmayı tercih ediyorlar. Kesin eminlik için daha sonrasında hastaneye gidip tahlil yaptıran kadınlar da mevcut.
Hamilelik testini satın alma aşaması
Az önce de belirttiğimiz gibi, çoğu kadın en kolay yoldan çoğu eczanede satılan hamilelik testlerini tercih ediyorlar. Fakat burda dikkat edilmesi gereken nokta, testi almak için gideceğiniz eczaneyi işlek bir noktada yer alanlardan seçmelisiniz. Müşterisi çok olan eczanelerin raflarındaki ürünler de sıklıkla yenilendiğinden hamilelik testi de aynı şekilde yenilenmiş ve rafta uzun süre beklememiş oluyor. Hamilelik testinin uzun raf ömrü geçirmesinin sonucunda testin orta noktasındaki algılayıcılar sıcaklığa ve diğer ortam şartlarına göre bozulabiliyorlar. Sonuç olarak ortaya yanıltıcı sonuçlar çıkabiliyor.
Hamilelik testleri yanıltıcı mı
Hiç bir test her zaman %100 doğruluk garantisi vermez. Bazen bazı adaylar hamilelik testini 4-5 kere tekrarlamalarına rağmen doğru sonucu alamadıklarını ifade ediyorlar. Fakat tüm bu koşullara rağmen güvenilirlik oranları yüksek olduğundan hala en yaygın olarak kullanılan yöntem bu.
Hamilelik testi nasıl yapılır
Bu testlerin genelinde idrar damlatılarak sonuç bulma özelliği vardır. Öncelikle yapacağınız hamilelik testini sabah saatlerinde ve vücudunuza bol sıvı girmemiş bir günde yaparsanız, sonucunuzun doğru çıkma yüzdesi artacaktır. Çünkü sabah saatlerinde idrarınızda hamileliğinizden kaynaklanan hormonlar daha bol bulunur. Elinizde bulunan hamilelik testinin kendi aralarında orta seviye ya da kaliteli testler olma gibi bir özelliği yok çünkü bu testlerin marka sahipleri kendi aralarında daha iyi olmak gibi bir rekabete girmemiş durumdalar. Ama illa ki danışmak isterseniz doktorunuza sorup onun önerebileceği bir markayı alabilirsiniz.
Gelelim testi uygulama aşamasına. Uygulamaya başlamak için öncelikle bir kaba idrarınızı almanız gerek. Daha sonra testinizin ortasına damlatmak için hamilelik testinin içerisinden çıkan damlalığı idrarınızın içine sokup yeterli miktarda örnek almalısınız. Aldığınız bu örneği ortadaki beyaz alana damlatın. 15 dakikalık bir bekleme sürecinden sonra testin ortasında eğer belirgin olarak çift çizgi görüyorsanız hamilesiniz demektir. Bazen bu çizgilerden biri diğerine göre daha silik de çıkabilir. O koşulda da hamile olma riskiniz yüksek. Eğer sadece tek bir belirgin çizgi varsa hamile değilsiniz demektir. Aldığınız hamilelik testinde hamilelik çizelgesi farklı geometrik şekillerde de olabilir, sadece düz çizgi olacak diye bir ön koşul yok. Bu gibi durumlarda hamilelik testinizin içinden çıkan kullanma kılavuzuna bakarak sonucunuzu öğrenebilirsiniz.