Site icon Nedir ve Nasıl

Güve Nedir

Güve Nedir

Familyası Güvegiller Tineidae. Yaşadığı yerler Tahıl ve meyve güveleri ambar ve depolarda elbise, kürk ve halı güveleri, dolap ve evlerde yaşar. Özellikleri Kurşüni renkli, küçük gece kelebekleridir. Kurtçuklar larva deri, yünlü kumaş, tahıl, meyve, mantar vs. ile beslenir. Erginleri bir şey yemez. Çeşitleri 2000 kadar türü vardır. Elbise güvesi Tineola biselliella, kürk güvesi Tinea pellionella, halı güvesi Trichophaga tapetzella ve buğday güvesi Tinea granella en çok bilinenleridir.

Pulkanatlılar Lepidoptera takımına bağlı bazı küçük gece kelebekleri ve kurtçuklarına verilen genel ad. Kanatları uzun, dar ve kenarları saçak gibi tüylüdür. Gündüzleri giyim dolaplarında, kiler ve depolarda saklanarak gece veya alaca karanlıkta faaliyet gösterirler. Gündüz gardroptan palto alınırken rahatsız edildiğinden, kanat çırparak havalanan küçücük kelebek elbise güvesinden başka bir şey değildir. En küçüklerinin boyu 5 milimetre kadardır. En büyüklerinin kanat açıklığı 2,5 santimetreye ulaşır.

Bu kelebeklerin larva denen küçük tırtılları ölü böcek, deri, yapağı, yünlü kumaşları yediklerinden büyük zararlara yol açarlar. Un, makarna, buğday, zeytin, fındık, kuru üzüm yiyen çeşitleri de vardır. Buğday güvesi, buğday, çavdar, arpa ve yulaf gibi bitkilerin tanelerini oyarak ziyan verir. Ergin kelebeklerin hortumları kısa ve körelmiş olduğundan bir şey yemezler. Yalnız üremeyi sağlarlar.

Pupa devresinden çıkar çıkmaz eşleşerek dişiler birkaç dakika sonra yumurtlamaya başlarlar. Zararlı olanlar güve olarak bilinen kurtçuklardır. Dişiler bilhassa mayıs ve haziran aylarında yumurtalarını kürk, elbise ve halıların arasına bırakır. Yumurtadan çıkan kurtçuklar, güçlü çeneleri ile kumaş, halı ve kürkleri tahrip etmekle kalmayıp, bunların parça ve liflerinden kendilerine bir kılıf örer. Gizlendikleri bu kılıfı gittikleri yere beraberlerinde sürüklerler.

Halı güvesinin kılıf örme adeti yoktur. Buna karşılık halının içinde rahat geçeceği tüneller açar. Larva devresinden sonra kurtçuklar kendi salgı ve barındığı ortamın liflerinden koza örerek içinde pupa dönemini geçirirler. Koza içinde metamorfoza değişim uğrayarak pupa devresi sonunda kozadan kanatlı kelebek şeklinde çıkarlar. Büyüteçle incelendiğinde kürk güvesinin kahvemsi-sarı kanatlarının üstünde siyah benekler görülür. Halı güvelerinin sarımsı-beyaz kanatlarının ucunda birer gri leke

bulunur. Kahvemsi-sarı saman renginde kanatlı elbise güvesi beneksizdir. Elbise güveleri uygun şartlarda yılda 3-4 döl verebilirler. Bir dişi her defasında 100 kadar yumurta bırakır. Bir yılda üreyen nesli, 40 kg kadar yünlü kumaşı yiyip tahrip edebilir. Avrupa ve Amerikada yaşayan elbise güveleri yılda iki döl verirler. Bazan kış mevsiminde bile sıcak odalarda güvelere rastlamak mümkündür.

Yıllarca önce bazı kişiler Amerikan kaktüsünün tohumlarını Avustralyaya getirip ektiler. Fakat bu kaktüs kısa zamanda afet haline dönüştü. Binlerce dönümlük kurak alanları bir anda kaplayıverdi. Kaktüs güvesi imdada yetişmeseydi bu afetin önüne belki de geçilemeyecekti. 1925te Arjantinden 2750 kaktüs güvesi yumurtası Avustralyaya gönderildi. Yumurtalardan çıkan tırtıllar, kaktüsleri kemirerek kısa zamanda kaktüs istilasını önlediler

Exit mobile version