Gusül Abdesti Nedir? İslam dininde bir dini gereklilik(farz) olarak insan vücudun tamamının yıkanmasına nedir. Diyanet İşleri Başkanlığı guslü tanımlarken; “kuru hiçbir yer bırakmamak üzere bedenin her tarafının yıkaması dır” denilmektedir. Suyun olmadığı zaman ya da kişiye göre hasta edeceğini düşündüğü soğuk su varsa, göre teyemmüm yapılarak gusül abdesti almış sayılır. Uygun sıcaklıkta su bulduğu zaman teyemmüm geçersiz olmaktadır. Gusül Abdesti Nedir sorusuna verilecek en kısa ve net cevap hiç kuşkusuz, AllAh(cc) Maide Süresi 6 Ayette emrettiği şekliyle temizlik tir. Cünup olan her kadının ve erkeğin mutlaka alması gereken bir abdesttir.
Güsul (Boy) Abdesti Nasıl Alınır?
İslam dininde boy abdesti aşağıdaki şekilde alınmaktadır. Fakat bu İslam bilginleri tarafından gusülle ilgili hadislerden çıkarılan uygulamalardır. Guslün Kur’an’da belli bir yapılış şekli belirtilmemiştir. Keza herhangi temiz bir suda yüzen kişi bile eğer buna niyet etmişse gusletmiş sayılmaktadır.
Gusletmek isteyen bir kimse önce besmele okur ve: “Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya” diye niyet eder.[11] Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar. Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder. Sağ avucuyla burnuna, genzine kadar üç defa su çeker, her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır.
Abdest aldıktan sonra önce başına, sonra sağ, daha sonra da sol omuza üçer defa su döker ve vücudunu yıkar. Suyu her döküşte elleriyle vücudunu iyice ovuşturur. İğne ucu kadar kuru yer kalmaksızın vücudun her tarafını güzelce yıkar. Gusülde bıyık, saç ve sakal diplerine suyun iyice işlemesi için ovuşturulur. Göbek boşluğu, küpe delikleri dikkat edilerek yıkanır. Böylece gusül abdesti almış oluruz.
Su olmadığı durumlarda teyemmüm ile boy abdesti alınabilir.
Cünüb Olan Kimseler Şunları Yapamaz
- Namazı kılamaz,
Kabe’yi tavAf edemez
Gusül Ne Zaman Alınır: Ergenlik çağına gelmiş müslüman erkek ve kadının şu durumlarda gusül abdesti alması farzdır.
Cünüplük: Cinsİ münasebet, ihtilam ve ne şekilde olursa olsun meninin (sperm) şehvetle vücut dışına çıkması.
Kadının adet görme veya lohusalık halinin sona ermesi.
Guslün Farzları
Ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak.
Burna su çekip yıkamak.
Bütün vücudu ıslanmayan yer kalmayacak şekilde yıkamak.
Guslün Sünnetleri
- Gusle Besmele ve niyet ile başlamak.
Avret yerini yıkamak ve bedenin herhangi bir yerinde pislik varsa onu temizlemek.
Gusülden evvel abdest almak.
Guslederken çok fazla veya çok az su kullanmaktan kaçınmak.
Kimsenin göremeyeceği bir yerde yıkanmak.
Tenha bir yerde yıkanılsa bile, avret yerini açmamak.
Guslederken konuşmamak.