Gürültü Nedir
Şiddeti dolayısıyla iç kulağa zarar veren ses veya insanlarda organizmayı baskı altında tutacak derecede şiddetli ve jetetatif tepkiler meydana getiren ses. Ses şiddeti decibel ile ölçülür. En şiddetli duyum ve ağrı dalgası 150 decibeldir. Mesela, yoldan geçen bir kamyon 80 decibellik bir gürültü yapar. Uçmak üzere olan bir jet uçağı 120-145 decibelle ağrı eşiğine varmış demektir.
Maden ocaklarında veya daha başka endüstrilerin bazı dallarında çalışan işçilerin çoğunluğunun ağır işittiği görülmektedir. Bu iç kulakta duyma organının zamanla bozulmasından veya hasara uğramasından ileri gelir. Buna gürültünün aural etkisi sebeb olur.
Yapılan araştırmalar ve deneyler ile, uzun süren gürültülerin kalp, kan dolaşımı, metabolizma bozukluklarıyla deri sıcaklığının düşmesine ve mide salgılarının azalmasına sebeb olduğu ispatlanmıştır. Bunun yanında gürültünün endirekt damar sertliği ve korener kalp yetersizliklerini kötü şekilde etkilediği tesbit edilmiştir. Gürültülü yerlerde çalışan insanların çoğunun asabi olduğu görülmüştür.
Almanyada yapılan araştırmada 13-15 saatleri arasında trafiğin sıkışık olmadığı zamanlarda bile, camları kapalı bir evde 56 decibellik bir gürültü tesbit edildi. Bu, arzu edilen gürültüden % 25 oranında daha fazla idi. Trafiğin sıkışık olduğu 16-18 saatleri arasında ise gürültünün 64 decibel olduğu ve bunun arzu edilen gürültüden % 40 oranında daha fazla olduğu görüldü.
Bu araştırma sonunda gürültü yüzünden insanların dinlenme ve gece rahatça uyumalarının mümkün olamıyacağı açıklandı. Bu gürültü yalnız meskun bölgelerde ve kalabalık şehirlerde kalmamakta, plansız bir yerleşim sebebiyle yeşillik araziye de yayılmaktadır. Eskiden Çinliler, ölüme mahküm suçluları boru ve davul gürültüleriyle öldürürlerdi. Bu, insana en çok ızdırap veren bir ölüm şekliydi. Bugün ise, uzay çağının getirdiği tekniklerde ve endüstriyel gelişmesiyle, kullanılan araçların çıkardığı gürültüler had safhaya varmış, bir çok bölgeleri yaşanılamaz, oturulamaz ve çalışılamaz hale getirmişlerdir.
Gürültünün zararlı etkisi şu belirtilen faktörlere dayanır Ferdi hassasiyet gürültünün şiddeti ve frekansı gürültüye maruz kalınan toplam süre herhangi bir defa gürültüye maruz kalma süresi sürekli ve süreksiz gürültü.
Gürültüyü önleme metodları Gürültüyü önlemenin veya azaltmanın çeşitli yolları bulunmaktadır 1 Gürültünün yerinde önlenmesi. iyi bir mühendislik projesi, gürültünün çoğunu önleyebilir. 2 Gürültü çıkaran makinaları sayıca az işçinin bulunduğu yere nakletmekle ve izole edilmiş bölmeler ve iyi kapanan kapılar kullanmakla. 3 Duvarlarda ses emici malzeme kullanılmakla. 4 Kulak koruyucuları kullanmakla. 5 işçileri nöbetleşe çalıştırmakla. Böylece gürültünün zararları kısmen azaltılmış olur.
Bugün gelişmiş ülkelerde insanlara zarar veren gürültüyü azaltma ve yayılmasını önleme çabaları artmış, gürültüye karşı çeşitli dernekler kurulmuş ve kanunlar çıkarılmıştır. Gürültü Türkiyede ceza kanunu ile yasaklanmış ve gürültü edenlerin cezalandırılacakları belirtilmiştir. Medeni Kanunun komşuluk ilişkilerine dair maddesinde ise komşular arasında hoş görülebilecek dereceyi geçen ölçüde gürültü çıkarmak yasaklanmıştır.