Gümüş Nedir
Gümüşün madenlerden çıkarılması, çok eski zamanlardan çağımıza ulaşmıştır. Avrupa Kralları, gümüşe zenginliklerinin bir kaynağı diye bakarlardı. Nitekim ispanyada gümüş madenlerinden az gümüş elde edilmeğe başlandığında, Amerikanın keşfi ispanya Kralı için sınırsız bir sevinç kaynağı olmuştu. Çünkü Meksika ve Perudaki madenlerden sonsuz zenginlikte gümüş sağlanabilecekti. Perudaki Potosideki gümüş madenleri, her yıl 4.000. 000 dolarlık gümüş vererek ispanya krallarına tam 250 yıl gümüş sağlamıştır
Kaliforniyada altına hücumun ilk günlerinde, herkes, altın tozlarına karışan kara toprağa lanet ediyordu. Bunun gümüş filizi olduğu sonradan, rastlantıyla anlaşıldı.
Gümüş, yeryüzündeki madenlerin en yaygın ve değişik şekilde bulunanlarından biridir. Bazen sert, katı parçalar halinde bulunur. Norveçte bulunan böyle parçalardan biri, bir tonun üçte iki ağır ılgındaydı. Fakat genellikle filizler halinde elde edilir ve ayrıştırılması gerekir.
Filiz halindeki gümüş kükürtle karışıktır. Gümüş sülfür yapısındadır. Ya da bakır, kurşun ve arsenik gibi diğer sülfitlerin bir parçası halindedir. Birleşik Amerikada bulunan gümüş genellikle kurşun karışımlıdır. Gümüş çok çeşitli karışımlar halinde elde edildiğinden, diğer elemanlardan ayrıştırmak için değişik yöntemler uygulanır.
Halen dünyada en çok gümüş üretimi Meksikadadır. Birleşik Amerika ve Kanada zengin gümüş kaynakları olan diğer ülkeler arasında sayılır.
Gümüş saf halinde kullanılmak için çok yumuşaktır.Bu yüzden başka madenlerle karıştırılır. Sözgelimi, gümüş paraların % 90 ı gümüş, geri kalanı bakır veya nikeldir.
ingiliz gümüş lirasının karşılığı olan Sterling kelimesi, gerçekten ilginç bir nedenle doğmuştur. Aslında Easterling adındaki kuzeyli bir Alman ailesinden gelmektedir. Bu ailenin fertleri, 1215 yılında ingiltere Kralı John adına para basmakla görevliydiler. Kendilerine verilen görevi o kadar iyi ve dürüst bir şekilde yerine getirmişlerdi ki, ingiliz lirası hala onların ailesinden alınan adı taşır.
Saf gümüş katışıksız pür havada kararmaz. Karardığı zaman, havada sülfür bulunduğu anlaşılır. Bu sülfür, şehir dumanının veya petrol kuyularının yüzünden havaya karışmıştır Gümüş, kolay işlenebilen bir maden olarak altından sonra gelir. 31 gramlık gümüş, 45 kilometre uzunluğunda ince bir tel haline getirilebilir. Bu da, gümüşün, ne kadar kolaylıkla işlenebileceğinin bir delilidir