Site icon Nedir ve Nasıl

Göz Tansiyonunda Körlük Tehlikesi

Göz Tansiyonunda Körlük Tehlikesi

40 yaş üzeri her 100 kişiden 1′inde görülen göz tansiyonu tüm körlüklerin yaklaşık yüzde 30-35′inden sorumlu tutuluyor. Teşhis edilip tedavi altına alınmayan glokom, kalıcı körlükle sonuçlanıyor. Göz tansiyonunun belirtileri ve alınması gereken tedbirleri yazımızda bulabileceksiniz Glokom her yaşta görülebilir, ancak 40 yaş üzerinde daha sık tespit edilir ve yaşın ilerlemesi ile birlikte hastalığın görülme oranı artar. Konjenital glokom olarak tanımlanan bu hastalık hemen doğumdan sonra, ya da bir süre geçtikten sonra ortaya çıkabiliyor

Bebeğin gözlerinin normalin üzerinde yaşarması ve ışıktan rahatsız olması, hastalığın ilk belirtileridir. Hastalık ilerledikçe artmış olan göz içi basıncının etkisi ile kornea dediğimiz gözün ön saydam kısmının çapında artma olur ve göz normalden daha büyük görünür. Eğer hastalık hala tanınıp tedavi altına alınmamışsa, giderek artan göz siniri hasarı sonucu körlük kaçınılmazdır.

Göz içindeki işlevlerin yapılabilmesi ve gözün normal sertliğinin korunabilmesi için özel bir sıvı salgılanır. Bu dinamik bir olaydır yani sıvı bir taraftan salgılanırken, diğer taraftan da özel birtakım bölmelerden gözü terk eder.

Eğer boşaltımın olduğu bu bölgelerde herhangi bir sebeple dışa akımda yavaşlama meydana gelirse göz tansiyonu giderek artar ve normalin üst sınırı olan 20 değerini aşar. Görme duyusunu beyine taşıyan sinir hücreleri belirli bir göz içi basıncı değerine kadar sağlıklı çalışmasını sürdürebilir.

Sinir hücreleri harap olur
Eğer göz içi tansiyonu normal değerleri aşarsa, sinir hücrelerinde kayıplar başlar. Her bir gözde 1 milyon 200 bin civarında hücre vardır. Bunların tamamı harap olduğunda ise körlük gelişir.

Tabii bütün bu olayların gelişmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu sürenin uzunluğu ise hastalığın ani mi, yoksa yavaş mı başladığına, göz içi basıncının ne kadar yükseldiğine ve hastadaki damar sertliği gibi göz sinirinin beslenmesini bozan problemler olup olmamasına göre değişir

Exit mobile version