Göğüs Estetiği
Göğüsler, kadınlığı simgeleyen en önemli fonksiyonel ve estetik organlardan birisidir. Her kadın, estetik olarak güzel görünümlü göğüslere sahip olmak ister. Meme Göğüs küçültme ameliyatı, aşırı büyüme oluşan memelerin neden olduğu sırt ve boyunda kas gerilmeleri, pozisyonel değişiklik, baş ağrısı, omuz ağrısı, sütyen askıları ile omuzda çöküklük, kronik göğüs ağrısı, kişisel hijyen ile ilgili problemler, sportif aktivitelere katılamama gibi nedenlerle yapılabilir. Fazla büyük olan memeler, kamburlaşmaya, omuz şikayetlerine, sütyen askısının yaptığı ağrılara neden olabilir.
Onsekiz yaş ve üzerinde yapılması uygun olan göğüs küçültme estetiği memelerden fazla dokuların çıkarılması ve memenin yeni baştan oluşturulmasıdır. Burada en önemli konulardan biri, meme küçültülürken meme başı ve halkasının korunmasıdır. Tabii bu kısımların çürüme yada kaybedilme riski her ameliyatta vardır. Ancak belli teknik kurallara dikkat edilirse bu olasılık çok azdır. Eskiden çok büyük memelerin küçültülmesinde meme başı ve halkası yama olarak aktarılıyordu. Günümüzde ise artık her büyüklükte göğüslere uygulanabilen “inferior” tekniği kullanıyoruz.
Göğüs Büyütme Göğüslerin tek ya da çift taraflı gelişme geriliği ya da doğumdan sonra kilo verme sonucu, göğüsler küçülebilir estetik görünümü bozulabilir ya da biraz sarkabilir. Bu gibi durumlarda memeyi, büyültmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik yapılan girişimler ile daha dolgun, daha iri, estetik olarak daha güzel görünümlü meme oluşturmak mümkündür. Bu büyütme en kolay silikon meme protezleri ile yapılabilir. Silikon jel meme protezlerinin güvenirliliği artık Amerika da da kabul edilmiştir.
Bu protezler teorik olarak ömür boyu kullanılabilir, değiştirilmesi gerekmez. Ancak kaza sonucu delinme olursa protezleri değiştirmek gerekir. Göğüs protezleri ile yapılan meme büyütme estetiği sonuçları en yüz güldürücü ameliyatlarımız arasındadır. Ancak tüm ameliyatlarda olduğu gibi bu ameliyatta hafife alınmamalıdır. Tecrübesiz ellerde birçok hatalı sonuçlar çıkabilmektedir. Özellikle protez için hazırlanan ceplerin eşit olmaması, aynı hizada olmaması, kapsül kontraktürü gibi istenmeyen sonuçlar çıkabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir durum ise enfeksiyon oluşumudur. Bu nedenle ameliyat sonrasında koruyucu antibiyotik kullanılmalıdır.
Göğüs Dikleştirme Özellikle doğum sonrasında süt verme nedeniyle büyüyen memelerde, süt devresinin bitmesinden sonra meme hacmi küçülür ve estetik görünümü bozulur. Bu küçülmeye genellikle deri uyum gösteremeyip bol kalınca meme ve meme başı aşağı doğru sarkma gösterir. Bu sarkma, göğüs dikleştirme ameliyatı ile düzeltilebilir. Göğüs dikleştirme estetiği ameliyatında meme dokusu çıkarılmaz. Sadece bol olan deri fazlalıkları belli bir kalıba uyularak çıkarılır. Meme başı ve halkası olması gereken daha yukarıdaki yerine çıkarılır. Bu ameliyat sonucunda meme üzerinde ters T şeklinde iz kalır. izin çok az kalması için çok ince estetik dikişler kullanılır. Göğüs sarkmasının çok az olduğu (1. ve 2. derece) durumlarda deride çok daha az iz bırakacak olan silikon protez konulması düşünülebilir.