Göbek Bakımı Nedir
Göbek, ana rahmindeki fetusun, tüm ihtiyaçlarının karşılandığı göbek kordonunun giriş kapısıdır. Doğumla birlikte görevi sona erer ve yerinde yaşam boyu devam eden bir çukur kalır. Doğum sırasında göbek kordonu, göbeğin birkaç santim üstünden bağlanarak kesilir. Kalan bu parçasıda birkaç günle 2 hafta arasında kuruyarak dibinden düşer.
Yenidoğan bir bebeğin mikrop kapma açısından en riskli bölgelerinden biride göbeğidir. Göbek kordonu kirli aletlerle kesilmiş ve antiseptik bakımı yapılmamış bebeklerde, göbek iltihaplanması, yenidoğan tetanozu, kana mikrop karışması ( sepsis ), menenjit vb ölümcül hastalıklar gelişebilir.
Tüm bu risklerden korunmak çok basittir. Doğum sırasında göbek kordonu mutlaka steril bir aletle kesilmeli ve derhal uygun bir antiseptikle bakımı yapılmalıdır. Göbek kordonunun düzenli olarak hergün 2-3 kez uygun antiseptikle silinip temizlenmesi ve gerekli görüldükçe bu işlemin tekrarlanması tüm riskleri ortadan kaldıracaktır. Temizleme sırasında göbek çukurundan itibaren kordonun ucuna kadar tamamı ve beraberinde göbek mandalı veya ipide işlemden geçirilmelidir. Göbek kordonu düştükten sonraki birkaç gün daha, yeri iyice kuruyuncaya kadar bu işleme devam edilmelidir. Göbek temizliği için kullanılacak en uygun malzeme povidon-iyot içeren antiseptik solüsyonlardır ( eczanelerde batticon, poviod, biokadin, isosol vb isimlerle bulunmaktadır ).
Henüz göbeği düşmeden bebeğe banyo yaptırılmasında hiçbir sakınca yoktur. Yeterki banyo öncesi ve banyo sonrası kuruladıktan sonra göbeğini yukarıda anlatıldığı gibi dikkatlice temizleyelim. Bazen göbeğin düşme süresi 10-15 günü bulmakta ve bu sürede bebek yıkanmaktan mahrum kalmaktadır. Banyo bebek için temizlik olduğu kadar olumlu bir fizik uyarandır.