Glikojen Nedir
kaslarında, soğukkanlı hayvanlarda balık, kurbağa, salyangoz vs. bulunur. Canlıda Glikojen depolanması, kandaki glikozun miktarıyla doğrudan doğruya alakalıdır. Depo halindeki karbonhidrat ihtiyacının ifade ettiği gibi, fazla glikojen, karaciğerde depo edilir. Bir insan hızlı hareket ettiği zaman, kandaki glikoz miktarı düşer. işte bu durumda karaciğerdeki glikojen glikoza dönüşür ve kana geçerek
hücrelere kadar gider. Çok yenilen yemeklerden sonra, kanda glikoz çoğalırsa, acele olarak fazla glikoz karaciğer glikojeni olarak depo edilir. Hazmedilebilen bütün karbonhidratlar glikojene, dönüşebilir. Protein de glikojene dönüşebilir. Yağ glikojene dönüşemez. Fakat glikojenin dönüşmesinden yağ teşekkül eder. Karaciğerde glikojenin, parçalanması hormonal kontrol altındadır.
Sinirlerin gergin olduğu zamanda, adrenalin hormonu, adrenalin bezi tarafından salgılanır ve glikojenin glikoza dönüşümünü hızlandırır. Bazı pankreas hücreleri tarafından salgılanan diğer hormon, glikojenin glikoza dönüşümünü tahrik eder. Kaslarda depo edilen glikojen, glikoza parçalanamaz. Enerji meydana getirmek için kas hücreleri tarafından parçalanan glikojen, pyruvate dönüşür.