Gebelik Nedir
Gebelik Nedir? Gebelik Ne Demek? Gebelik Nedir Kısaca? Gebelik Ne Demektir? Gebelik Hakkında Bilgi?
Gebelik Nedir, dünyada bazı kadınlar gebeliği yaşar bazıları ise tedavi sonrası gebelik duygusunu yaşarlar,bazıları ise hiç yaşamazlar, gebe olan kadın ve kadınlar bazen 9 ay bazende daha erken çocuk dünyaya getirmiştir. gebelik kadın üreme hücresi olan yumurta ile, erkek üreme hücresi olan sperimin kadın üreme organlarının bir parçası olan kanallarda karşılaşarak, spermin yumurtayı döllemesi sonunda yeni bir canlının, yani bebeğin oluşmasıdır Gebelik, normal bir fizyolojik olaydır Ancak, gebelik olayında hemen hemen bütün vücut sistemleri etkilenir. Bu nedenle gebelikte izlemenin, yani doğum öncesi bakımın önemi çok büyüktür Gebeliğin Oluşumu Gebe kalmak için en uygun zaman, iki adet kanamasının ortalarına rastlayan günlerdir.
Bu günlerde kadının yumurtalıklarından bir tek yumurta atılır ve bu yumurta hücresi iki gün yaşar. Bu nedenle, kadın, iki adet kanamasının yaklaşık ortalarına rastlayan yumurtlama gününün 3 gün öncesi ve 2 gün sonrasında gebe kalabilir
ilişki sırasında kadının haznesine boşalan erkek tohum hücreleri spermler, hazneden rahim içine doğru hareket ederler. Kadının yumurtasıyla tüplerde karşılaşırlar. içlerinden bir tanesi yumurtayı dölleyebilir. Erkek tohum hücrelerinin spermlerin, kadın vücudunda yaşama süreleri yaklaşık 3 gün olduğundan bu süre içerisinde bir daha cns ilişki olmasa da yumurta döllenebilir.
Döllenmiş yumurta değişmeye başlar ve tüplerde ilerleyerek 5-6 gün içinde rahmin içine gelir, rahmin kalınlaşan iç tabakasına yerleşir, sonra bu tabakaya gömülerek gelişmesini sürdürür.
Yumurtanın döllenmesi ve rahmin içine yerleşmesi, adet görmeyi durdurur. Gebelikle ilgili değişiklikler ortaya çıkmaya başlar. Rahim yumuşar ve giderek büyür.
Kısaca Gebelik Nedir
Genel olarak gebelik olayı anne adayının doğumunun öncesin de geçirmiş olduğu evreye denmektedir. Gebelik evresi ise bebeğin anne adayının rahmine düşerek büyümeye başlaması ve doğum sürecine kadar devam eden evre olarak tabir edilmektedir. Özellikle gebelik sürecin de hem anne adayının hem de doğacak olan bebeğin sağlığı için alınacak bazı tedbirler ile gözetilmesi ve takip edilmesi gereken bir evredir.
Gebelik Döneminde Bakım ve Önemi
Çoğunlukla gebelik dönemindeki bakım anne adayı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu evreyi her türlü tedbirler göz önünde tutularak geçirmiş olan bir anne adayı hem daha emin olarak hem de çok daha kolay bir doğum süreci yaşamaktadır. Ayrıca anne karnındaki bebek ise daha da güven içersin de dünyaya gelmektedir. Çoğunlukla gebelik anne adayının yumurtası ile erkeğin sperminin kadının üreme organının bir parçası olan kanal da karşılaşarak yumurta ile spermin birleşmesi sonucun da döllenme meydana gelir ve bu durum bebeğin oluşması halidir.
Gebelik Takibi Çok Önemli
Ayrıca anne adayın da artık gebelik süreci de başlamıştır. Gebelik durumu tamamen doğal bir haldir. Ancak gebeliğin oluşması ile anne adayının tam anlamı ile bütün vücut sistemlerinin az ya da çok olarak etkilenmesi durumudur. Bunun için de gebelik sürecin de düzenli yapılan takibin oldukça büyük faydası olmaktadır. Gebelik özellikle anne adayı için sağlıklı olmak anlamına gelmektedir. Çünkü hem fizyolojik bakımdan hem de biyolojik bakımdan anne adayının gebelik sürecin de sağlıklı bir birey olması demektir.
Gebelik çoğunlukla yeni bir seçimin ve şifrenin çözülmesi olayıdır. Özellikle gelecek olan neslin bekası açısından hücre çekirdeğin de saklanmış olan sır ve zenginliğin tam anlamı ile hayat bulması durumudur. Genellikle adet dönemlerinin ortaların da atılmış olan yumurtanın tuba uteranin ampulleri bölümün de gelen sperm ile karşılaşması sonucun da atılan yüzlerce spermden sadece birini seçme yeteneğine sahip olma özelliğidir. Yaşanan bu işlev ise kadına tamamen doğanın bahşetmiş olduğu doğal bir yetenektir. Döllenme sürecindeki bu seçim de aynı yaşamdaki seçimler gibi değil midir.
Çoğunlukla erkekler kendilerinin seçtiğini zannederler ancak şunu unutmamaları gerekir; herkes eşleri tarafından seçilmişlerdir. Bu bakış açısı ile gebelik tamamen bir seçim işidir. Özellikle bu seçim gelecek olan yeni ve sağlıklı nesil için kadına bahşedilen bir görevdir. Genel olarak hücre çekirdeğindeki yer alan kromozomlar yani kalıtımsal olarak genlerin oluşturulduğu DNA çift sarmanlı olarak ihtiva etmektedir.
Özellikle insan vücudundaki mevcut olan yaklaşık olarak 3 trilyon hücrenin çekirdeğindeki yer alan kadının yumurtası döllenme ile hem anneden hem de babadan almış oldukları sadece bir çift cinsiyeti belirlemek üzere 23 çift kromozom veya 46 kromozom mevcut olmaktadır. Gebelik süreci bir kadın için anne olmak ve erkek için de baba olmaktır.
Özellikle erkek ve kadın birbiri ile tam denk olan ve birbirini tamamlayan insan toplumu için de iki ana öğe olmaktadır. Toplum da baba olmak ve anne olmak gurur verici bir durumdur, çünkü gebelik ile yeni doğacak olan bebek hem anne hem de baba için bir mutluluk kaynağıdır. Genellikle gebelik süreci döllenen yumurta da zigotun meydana gelmesi ve rahme yerleşmesi ile bağlamaktadır. Özellikle bu büyüyerek gelişen hücre ve dokular tamamen annenin dokularından antijenik bakımdan da farklı olmaktadır. Başka bir anlamı ise annenin vücuduna eklenen yabancı dokuların karakterize olmasından kaynaklanmaktadır. Bunun için anne ve bebeğin dokuları bazen birbirini tutmaz ve doku uyuşmazlıkları meydana gelmektedir.