Fotokopi Nedir
Fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. Türk Dil Kurumundaki Türkçe anlamı Tıpkıçekim dir Fotokopi, makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. ilk defa 1960lı yıllarda Amerikan Xerox firması tarafından bulunmuştur. Günümüzde pek çok Fotokopi makinesi Karbon elementinden oluşan tonerler yardımıyla belgeyi kopyalama işlemi yapmaktadır
Bu sistemden daha önceelektrostatik kağıda baskı baskı yapan, Sıvı Mürekkeple çalışan makineler vardı. Bugün üretilen Dijital makinelerin,Analog makinelerden farkı Esas olarak görüntüyü tarama yöntemidir.
Fotokopinin icadı ilk defa 1960 lı yıllarda Amerikan Xerox firması tarafından bulunmuştur. Günümüzde pek çok fotokopi makinesi Karbon elementinden oluşan tonerler yardımıyla belgeyi kopyalama işlemi yapmaktadır. Bu sistemden daha önce Elektrostatik kağıda baskı yapan, sıvı mürekkeple çalışan makineler vardı. Bugün üretilen dijital makinelerin, analog makinelerden farkı, esas olarak görüntüyü tarama yöntemidir.
Fotokopi iş, eğitim ve devlet işlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Dijital teknolojinin gelişmesi ile birlikte Fotokopinin, kullanımı azalsa da fotokopi özellikle devlet işlerinde vazgeçilmezliğini sürdürmektedir.
Fotokopiyi Kim Buldu Kim icat etti Fotokopinin Tarihi Chester F. Carlson 1906 yılında doğduğunda karbon Kağıdı ya da ozalit gibi çeşitli çoğaltma yöntemleri icat edilmişti. 1903 te George C. Beidler Rektigraf adlı ilk fotokopi makinesini icat etti, ama bu işlem aslında belgelerin baskısını yapmaktan ibaretti ve tutulmadı. 19038de Carlson Elektron fotoğrafçılığı adını verdiği yöntemi bulana dek belgeler elektrostatik olarak çoğaltılamıyordu.
Carlson, Amerikada yaşanan Büyük bunalımdan sonra işini kaybedinceye dek, Bell Telephone Labratorieste araştırmacı Mühendis olarak çalışıyordu. Bunun ardından, önce Patent avukatlığı yaptı, sonra da New Yorktaki Elektronik firması P.R. Mallory & Co.nun patent departmanında işe girdi buradayken dikkatini patent işlerini hızlandırmak için bir kopya makinesi icat etmeye yoğunlaştırdı
New York Halk Kütüphanesinde araştırma yaparken Paul Selenyinin çeşitli maddelerin Elektrik iletkenliğinin ışığa bağlı olarak değiştiğine dair ilkesini keşfetti. Selenyinin ilkesini, kopyalamaya uyarladı ve bu değişken iletkenliği, kopya edilecek belgenin sabit bir gölgesine dönüştürmek üzerine deneyler yaptı. 8 Eylül 1938de elektron fotoğrafçılığı için patent başvurusunu yaptı ve ertesi ay bu süreci başarıyla uygulayarak yaptığı deneyin tarihini ve yerini Cam bir levhadan mumlu Kağıdın üzerine geçirdi.
Carlson, 20 şirketin kapısını çaldıysa da buluşuyla ilgilenen çıkmadı ama 1944te Columbustaki Battelle Memorial Enstitüsü , bir telif hakkı sözleşmesi altında, fikri geliştirmek için çalışmasını kabul etti. Ronald M Schaffert bu süreci geliştirdi ve sonunda üretim hakları Haloid Corporationa satıldı bu şirket , Carlsonın buluşunun adını Xerography olarak değiştirdi. Haloid şirketi, zerografi ilkesiyle çalışan ilk fotokopi makinesini 1959da üretti makine öylesine tutuldu ki, şirket daha sonra adını Xerox Corporation olarak değiştirdi.
Fotokopi makinesi nasıl çalışır Normalde zayıf bir iletken iken, ışığa maruz kaldıklarında iyi bir iletkene dönüşen maddelere ‘fotoiletken adı verilir. Gri selenyum fotoiletken bir maddedir ve bu özelliğinden ötürü fotokopi makinelerinde kullanılır. Fotokopi makinelerinin içinde, üzeri selenyumla kaplı bir plaka bulunur. Kopyalama işlemi sırasında, bu plaka elektrostatik olarak yüklü hale getirilir ve sonra kopya edilecek sayfa üzerinden bir ışık şeridi geçer
Kopyalanacak sayfanın beyaz ve siyah kısımları plakaya çarptığında, plakada ışık alan bölgeler selenyumdan dolayı iletken hale gelir ve siyah yerler yüklü olarak kalır. Böylece plakadaki yüklü bölgelerde, kopya edilecek olan kağıdın elektrostatik olarak görüntüsü çıkar. Ardından, Toner dediğimiz bir toz, bu yüklü bölgeler tarafından çekilir ve oluşan görüntü son olarak boş bir kağıda aktarılır