Fosgen Nedir
Fosgen ayrıca klorlu hidrokarbonların ısı tesiriyle bozunması neticesinde de meydana gelir. Karbon tetraklorür yangın söndürücü olarak kullanıldığında fosgen, teşekkül eder. Yoğunluğu havanınkinin yaklaşık 3.5 katıdır. Fosgen, 8.2°Cnin üzerinde gaz halindedir, umümiyetle çelik bidonlar içinde basınç altında veya toluende çözünmüş halde saklanır.
1915te Birinci Dünya Savaşında öldürücü gaz olarak tek başına veya klorla karışım halinde savaş gazı olarak kullanılmıştır.
fosgen gazı etkisini birkaç saat sürdürerek gözleri ve üst solunum yollarını tahriş eder. Akciğerlerde ödemlere ve doku ölümüne yol açar. Vücudun sıvı dengesini bozarak şok ve kalp yetmezliği sonucunda ölüme sebeb olur. fosgenin zehirliliği devamlı değildir. Çünkü özellikle nemli havalarda nem yani su etkisiyle bozunur. Bozunmasından karbondioksit ve hidroklorikasit meydana gelir.
Fosgen organik bileşiklerin, boyar maddelerin, poliüretan reçinelerinin bileşimine giren, izosiyanatların ve polikarbonat reçinelerinin yapımında sınai bir kullanıma sahiptir